De Grolsch Veste in Enschede dat was the place to be op de dag van de heenwedstrijden van de achtste finales in de UEFA Women’s Champions League. Voor het eerst sinds de nieuwe formule het levenslicht zag stond er immers een Nederlandse landskampioen in de achtste finales van de belangrijkste Europese clubcompetitie bij de vrouwen.

Nadat ze de Duitse landskampioen Bayern München hadden uitgeschakeld kreeg FC Twente in de achtste finales FC Barcelona als tegenstander. Een droomaffiche die hoe kan het ook anders veel toeschouwers naar het stadion lokte. 15.637 betalenden waren er uiteindelijk voor dit duel, een nieuw record voor het Nederlandse vrouwenvoetbal. FC Twente, zonder de geschorste Anouk Dekker, had iets over het kwartier een strafschop moeten krijgen maar de Zweedse scheidsrechter Pernilla Larsson zag het handspel van Miriam Dieguez (17de minuut) niet nadat FC Barcelona eerder in het duel via Melanie del Pilar en Olga Perez de bal telkens over doel had getrapt. In het vervolg van de eerste helft was FC Barcelona nog tweemaal gevaarlijk via diezelfde Olga Perez telkens na een assist van Alexia Putellas terwijl de thuisploeg het dicht bij de goal kwam met een kopbal van Ellen Jansen, die over het doel ging en een schot van Shanice van de Sanden dat naast de paal belandde.

Het bleef een evenwichtige wedstrijd waarin FC Barcelona wel beter was in de duels maar op een doelpunt was het nog wachten. FC Twente leek er in het begin van de tweede helft beter uit te komen en een voorzet vanop rechts van Maayke Heuver werd alsnog weggetrapt. Enkele ogenblikken later dwong Renate Jansen dan doelvrouw Laura Rafols tot een tussenkomst. Net voor het uur zorgde een hoekschop van Barcelona dan weer voor gevaar toen rechtsachter Marta Torrejon de trap van Melanie del Pilar nipt naast kopte. Het spel bleef over en weer gaan. Shanice van de Sanden (FC Twente) en Alexia Putellas (FC Barcelona) probeerden het vanop afstand vooraleer Ellen Jansen net niet bij de voorzet van Renate Jansen kon (72ste minuut). Dan trapte de sterk ingevallen Patricia Guttierez de bal over het doel van FC Twente. Een doelpunt hing in de lucht en even later was die goal er ook daadwerkelijk. Olga Garcia speelde vooruit naar Jennifer Hermoso in het strafschopgebied. De Spaanse international gaf de bal met een knap hakje terug waarna Olga Garcia de bal enig mooi met links via de paal binnen krulde (0-1, 76ste minuut). De beslissing leek gevallen. FC Twente probeerde onmiddellijk daarna nog via Maayke Heuver maar die poging ging recht op de ver uit haar doel gekomen keeper. In de toegevoegde tijd ontsnapte het team van coach Arjan Veurink nog aan een grotere thuisnederlaag toen eerst Stefanie van der Gragt een poging van Barbara Latorre in hoekschop devieerde (90ste + 1′ minuut) en Renate Jansen nog een schot van Marta Torrejon van de lijn wegkopte (90ste + 3′ minuut). Het bleef 0-1, een goeie uitgangspositie voor het vrouwenteam van FC Barcelona maar vergeet niet dat FC Twente twee keer scoorde in München. Doet het dat straks ook in Barcelona dan kan de UWCL voor de Tukse meiden nog een mooi vervolg hebben.

Bekijk de samenvatting van FC Twente – FC Barcelona met dank aan RTV Oost:

Er waren minder toeschouwers in Staines voor het duel tussen Chelsea Ladies en VfL Wolfsburg. De 1.610 aanwezigen zagen de bezoekers op voorsprong komen via een owngoal van Claire Rafferty na drie minuten wedstrijd (0-1) maar kort na de rust zorgde Babett Peter ook al met een eigen doelpunt voor de gelijkmaker (1-1). De Noorse Caroline Graham Hansen besliste het duel in het voordeel van VfL Wolfsburg met een lange ren en een succesvol schot naar doel (1-2). Sparkle Red Flame Tessa Wullaert zat in de kern maar bleef de volledige wedstrijd op de bank.

Ook 1.FFC Frankfurt, de titelverdediger met Jackie Groenen in de basis, won op verplaatsing. Bij het Noorse Lilleström SK Kvinner werd het 0-2 dankzij doelpunten van Mandy Islacker (0-1, 37ste minuut) voor de rust en Kerstin Garefrekes (0-2, 56ste minuut) nog voor het uur. Er waren 1.112 toeschouwers voor dit duel.

Tweevoudig UWCL-winnaar Lyon ging eveneens met de overwinning aan de haal op bezoek bij Atletico Madrid. Met doelpunten van Louisa Nécib (0-1, 22ste minuut) en Ada Hegerberg (0-2, 45ste + 1′ minuut) had Lyon al bij de rust een mooie voorsprong opgebouwd. Nagore Calderon lukte voor halfweg de tweede helft de aansluitingstreffer (1-2, 70ste minuut) maar in de toegevoegde tijd zorgde de Noorse Ada Hegerberg met haar tweede doelpunt van de avond voor de eindscore (1-3, 90ste + 3′ minuut).

PSG, vorig seizoen nog finalist in de UWCL, stond al na 3 minuten op achterstand op bezoek bij het Zweedse Örebrö na een doelpunt van Sanna Talonen (1-0). Twintig minuten voor het einde lukte Anja Mittag voor 5.976 toeschouwers de gelijkmaker (1-1, 70ste minuut). Dat was al haar 49ste doelpunt in het Europese vrouwenvoetbal voor clubs waardoor ze nu alleen topschutster aller tijden is.

Het Italiaanse Brescia tenslotte lukte voor de derde keer op rij in deze UWCL hetzelfde resultaat. Het won thuis met 1-0 tegen het Deense Fortuna Hjörring. Daniela Sabatino scoorde al in de 2de minuut (1-0) en daar kwam geen verandering meer in.

Dit waren de doelpuntenmakers in de zes heenwedstrijden in de 1/8ste finales van de UWCL op woensdag 11 november 2015:
FC Twente – FC Barcelona 0-1 (rust: 0-0);
Doelpunten: 76′ Olga Garcia 0-1.

Chelsea LFC – VfL Wolfsburg 1-2 (rust: 0-1);
Doelpunten: 3′ Claire Rafferty 0-1 owngoal, 54′ Babett Peter 1-1 owngoal, 78′ Caroline Graham Hansen 1-2.

LSK Kvinner – 1.FFC Frankfurt 0-2 (rust: 0-1);
Doelpunten: 37′ Mandy Islacker 0-1, 56′ Kerstin Garefrekes 0-2.

Atlético Madrid – Lyon 1-3 (rust: 0-2);
Doelpunten: 22′ Louisa Nécib 0-1, 45′ + 1′ Ada Hegerberg 0-2, 70′ Nagore Calderon 1-2, 90′ + 3′ Ada Hegerberg 1-3.

KIF Örebrö – Paris SG 1-1 (rust: 1-0);
Doelpunten: 3′ Sanne Talonen 1-0, 70′ Anja Mittag 1-1.

Brescia – Fortuna Hjörring 1-0 (rust: 1-0);
Doelpunt: 2′ Daniela Sabatino 1-0.