Share

Na hun gelijkspel tegen Japan trokken de Belgian Red Flames met flink wat vertrouwen naar San Pedro del Pinatar voor het oefenduel tegen Spanje. Maar in de buurt van Murcia kreeg die sterke prestatie op vrijdag 30 juni 2017 door tal van verdedigende fouten geen vervolg!

Bondscoach Ives Serneels begon dit keer met een andere opstelling dan tegen Japan aan het duel tegen de winnaars van de Algarve Cup 2017! Justien Odeurs mocht voor het eerst sinds haar terugkeer uit blessure terug in het doel staan van de Belgian Red Flames, achteraan van rechts naar links werd er gekozen voor ervaring met Imke Courtois, captain Aline Zeler, Heleen Jaques en Maud Coutereels, op het middenveld vonden we Julie Biesmans, Tine De Caigny, Elien Van Wynendaele en Elke Van Gorp terug en vooraan speelde het duo Janice Cayman en Tessa Wullaert.

Bondscoach Jorge Vilda van Spanje zette daar tegenover Sandra Panos in doel, Marta Torrejon, Irene Paredes, Andrea Pereira en Leila Ouahabi in de verdediging, Silvia Meseguer, Amanda Sampedro, Mariona Caldentey, Vicky Losada en Alexia Putellas op het aanvallende middenveld en Jennifer Hermoso in de spits!

Spanje was technisch heer en meester in dit duel en het strafte elke verdedigende fout genadeloos af. Bij de rust stond het dan ook al 3-0 na een dubbel van Alexia Putellas (1-0, 5de minuut en 3-0, 44ste minuut) met tussenin een doelpunt van Vicky Losada (2-0, 32ste minuut). Ook in de tweede helft scoorde een speelster van FC Barcelona al snel het vierde doelpunt Mariona Caldentey zorgde in de 56ste minuut voor de 4-0. Het draaide uiteindelijk zelfs na enkele wissels (*) uit op een afstraffing met nog meer goals van Amanda Sampedro van Atlético Madrid (5-0, 80ste minuut), van Olga Garcia ook al van FC Barcelona (6-0, 83ste minuut) en van Mari Paz Vilaz die speelt voor Valencia (7-0, 89ste minuut)! België kon daar weinig tegenover stellen. Alleen de poging van de ingevallen Lenie Onzia op de lat na assist van Tessa Wullaert bij een 5-0-achterstand in de 81ste minuut mocht gezien worden!

Het verlies in San Pedro del Pinatar tegen Spanje is een evenaring van de zwaarste nederlaag ooit onder bondscoach Ives Serneels. In zijn 3de interland als hoofdcoach van de Belgian Red Flames werd er op zaterdag 18 juni 2011 in Calais met dezelfde cijfers (7-0) verloren tegen Frankrijk. Toen was het de rustperiode in het Belgische vrouwenvoetbal en was er nauwelijks sprake van een degelijke voorbereiding. Bovendien was niet iedereen beschikbaar. Dit keer werd er wel serieus naar de wedstrijd toegeleefd en speelde de kern en wie weet de basis (?) die straks op het EK 2017 in Nederland debuteert op een grote eindronde! Spanje is dan misschien wel een serieuze outsider voor de titel die positief kan verrassen op het toekomende EK. Bij de Belgian Red Flames is er zowel voor de bondscoach (wat keuzes betreft) als voor de speelsters echter nog wat werk aan de winkel, zo blijkt nu. Gelukkig is er volgende week al een volgend oefenduel gepland zodat deze negatieve ervaring vlug doorgespoeld kan worden. De Belgian Red Flames staan in elk geval na de euforie over de prestatie tegen Japan terug met beide voeten op de grond! De kwartfinale halen in Nederland moet een doel blijven maar makkelijk zal dat zeker niet zijn!

Bekijk alle doelpunten van deze oefenwedstrijd Spanje – België met dank aan SDEF:

Op vrijdag 7 juli 2017 om 21 uur spelen de Belgian Red Flames hun volgende oefenwedstrijd op bezoek bij Frankrijk in Montpellier! Het duel is in elk geval rechtstreeks te zien op de Franse zender CStar. Op dinsdag 11 juli 2017 om 15 uur volgt dan het laatste voorbereidingsduel in Denderleeuw tegen Rusland, dat zelf op vrijdag 7 juli 2017 nog een oefenduel speelt in Tubeke tegen Kroatië (wellicht achter gesloten deuren) en met als scheidsrechter de Belgische Tina Tyteca!

(*) De Belgische wissels waren:
46′ Davina Philtjens voor Imke Courtois;
46′ Nicky Van Den Abbeele voor Elien Van Wynendaele;
46′ Lenie Onzia voor Tine De Caigny;
67′ Yana Daniëls voor Elke Van Gorp;
77′ Jana Coryn voor Julie Biesmans.

Spanje wisselde als volgt:
60′ Torrecila voor Silvia Mesegeur;
60′ La Torre voor Alexia Putellas;
60′ Mari Paz Vilas voor Jennifer Hermoso;
75′ Corredara voor Marta Torrejon;
75′ Olga Garcia voor Mariona Caldentey;
82′ Léon voor Andrea Pereira;

Ook nog meegeven dat de wedstrijd onder leiding stond van de Spaanse scheidsrechter Maria Dolores Madrona Martinez met als assistenten Guadalupe Porras Ayuso en Silvia Fernandez Perez. De 4de scheidsrechter was Marta Huerta de Aza.

Lees over de 7-0 in Calais bij Frankrijk – België op zaterdag 18 juni 2011:
Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: Een doelpuntenfestival dus voor de Spaanse vrouwen maar later op de avond verloor de Spaanse U21 bij de mannen de finale van het EK 2017 in het Poolse Krakau tegen Duitsland met 1-0. Het enige doelpunt van de wedstrijd kwam van het hoofd van Mitchell Weiser (Hertha BSC) in de 40ste minuut!

Lees over de finale van het EK U21 mannen:
UEFA.com

Share