Share

Na 24 wedstrijden verspreid over Nederland zit de groepsfase van het EK 2017 er nu volledig op. 8 landen gaan vanaf zaterdag 29 juli 2017 strijden voor een plaatsje in de halve finales. De Belgian Red Flames en hun vele fans zijn er helaas niet meer bij.

De Belgische fans en de Belgian Red Flames ontbreken in de kwartfinales van het EK 2017! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Gastland Nederland ontvangt in de eerste kwartfinale op zaterdag 29 juli 2017 om 18 uur in Doetinchem Zweden, dat in het verleden zelf de allereerste editie van het EK won (in 1984 was dat). Zweden stond nadien nog 3 keer in de finale (1987, 1995 en 2001) maar het verloor telkens tegen het gastland (1x Noorwegen en 2x Duitsland).

Nederland moet in Doetinchem voorbij Olympisch finalist Zweden om de halve finale te halen! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

De tweede halve finale is op zaterdag 29 juli 2017 om 20u45 in het stadion van Sparta Rotterdam. Dit duel gaat tussen titelverdediger en Olympisch kampioen Duitsland, dat voorlopig alleen nog maar scoorde vanop de strafschopstip (3 keer) en 1 keer na een vrije trap en met wat hulp van de Italiaanse doelvrouw Laura Giuliani en Denemarken, dat in de groep van de Belgian Red Flames, tweede werd! Denemarken is een tornooiploeg. Het werd zowel in 1991 als in 1993 derde en het haalde ook in 2001 en in 2013 de halve finales!

Kan titelverdediger Duitsland ook scoren na een actie op dit EK? Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Op zondag 30 juli 2017 speelt EK-debutant Oostenrijk om 18 uur de kwartfinale in het Koning Willem II-stadion in Tilburg tegen Spanje. Een affiche die wellicht niemand voorspeld heeft. Oostenrijk won groep C en bleef daarin met een 7 op 9 tegen Zwitserland, Frankrijk en Ijsland zelfs ongeslagen! Spanje, dat wel nog won tegen Portugal verloor vervolgens zowel tegen Engeland als tegen Schotland! Eén van deze 2 teams speelt straks de halve finale tegen Duitsland of Denemarken. Spanje stond ooit al eens in de halve finale. Dat was in 1997 toen het verloor tegen Italië.

Engeland begon sterk aan dit EK 2017: groepswinst en het maximum van de punten! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

De laatste kwartfinale op dit EK 2017 gaat op zondag 30 juli 2017 om 20 uur 45 door in de Adelaarshorst in Deventer tussen Engeland, op het voorbije WK 2015 in Canada nog derde en toen het beste land van Europa, en Frankrijk, de organisator van het WK 2019 dat sinds 2005 nooit verder kwam dan de laatste acht! Het wordt zeker uitkijken wat het nu wordt. De wedstrijden zijn allemaal rechtstreeks te zien op NPO 1, Eurosport en France 3 of France 4.

Frankrijk haalde nipt de kwartfinales van het EK 2017. Wordt dat opnieuw het eindstation voor ‘les Bleues’? Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Voor de volledigheid nog enkele cijfers meegeven na de groepsfase:

Jodie Taylor (Engeland) is voorlopig topschutter van het EK 2017 met 4 goals! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Topscorers:

4 goals:
Jodie Taylor (Engeland);
2 goals:
Daniela Sabatino (Italië), Toni Duggan (Engeland), Ilaria Mauro (Italië), Carolina Mendes (Portugal), Stina Blackstenius (Zweden), Nina Burger (Oostenrijk), Babett Peter (Duitsland), Sherida Spitse (Nederland), Lotta Schelin (Zweden).
1 goal:
31 speelsters waaronder Elke Van Gorp, Janice Cayman en Tessa Wullaert (allen België);

De Zwitserse Ramona Bachmann werd 2 keer verkozen tot speelster van de wedstrijd op het EK 2017 in Nederland! Ze ontbreekt echter in de kwartfinales! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Opmerkelijk: Zowel Lieke Martens (Nederland) als Ramona Bachmann (Zwitserland) werden in de groepsfase van dit EK 2017 al 2 keer verkozen tot speelster van de wedstrijd

De Italiaanse Elisa Bartoli was 1 van de 3 speelsters die in de groepsfases een rode kaart kreeg op dit EK 2017! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Totaal aantal doelpunten: 53 in 24 wedstrijden (een gemiddelde van 2,20 doelpunten per wedstrijd);
Totaal aantal rode kaarten: 3 (1 per speeldag: Rahel Kiwic voor Zwitserland, Elisa Bartoli voor Italië en Eve Périsset voor Frankrijk).

Voor interviews rond het EK 2017:
Vrouwenteam TV

Share