Share

De Oranje Leeuwinnen staan voor de 2de keer in 8 jaar tijd in de halve finale van het EK vrouwenvoetbal. Voor een vol en kolkend stadion op de Vijverberg in Doetinchem was Nederland sterker dan Zweden waar Pia Sundhage afscheid neemt.

Vorig jaar nog overleefde het Zweedse nationale vrouwenvoetbalteam Het Kasteel in Rotterdam om eerst het Olympische eindtornooi te bereiken en vervolgens een vol Maracana tegen gastland Brazilië om de Olympische finale te halen. Dat zorgde bij de Zweedse speelsters en staf voor een flinke portie zelfvertrouwen voorafgaand aan deze kwartfinale op het EK in en tegen gastland Nederland. Maar tegen de Oranje Leeuwinnen in een mooi Oranje en hier en daar wat geel gekleurde Vijverberg in Doetinchem lukte het dit keer niet voor Zweden dat wel kansen kreeg om te scoren vooral via Stina Blackstenius maar zij faalde telkens weer in de afwerking.

Lieke Martens scoorde wel uit een vrije trap die ze met rechts kanp in de voor haar rechterbenedenhoek plaatste na een fout van Jessica Samuelsson op Vivianne Miedema op de rand van de zestien (1-0, 33ste minuut). Even over het uur stuurde Lieke Martens wervelwind Shanice van de Sanden de diepte in op rechts en alleen voor Hedvig Lindahl, de uitgekomen Zweedse doelvrouw, was zij niet egoïstisch en ze gaf Vivianne Miedema op een presenteerblaadje de gelegenheid om met links haar eerste goal op een groot eindtornooi en op dit EK te scoren (2-0, 64ste minuut).

Vivianne Miedema scoorde in Doetinchem haar eerste goal op een eindtornooi op aangeven van Shanice van de Sanden! Foto – (c) Nienke van der Tak

Anouk Hoogendijk en Manon Melis, heldinnen van het team dat in 2009 op het EK in Finland de eerste halve finale haalden met vrouwelijk Oranje keken als analisten bij de NOS en vanuit de tribune goedkeurend toe. Bondscoach Sarina Wiegman staat voorlopig als eerste vrouwelijke bondscoach met haar team bij de laatste vier. Vera Pauw, die in 2009 het team naar dit podium leidde, heeft een opvolgster gekregen. Voor de ervaren en aimabele Zweedse bondscoach Pia Sundhage werd het bij Zweden een afscheid in mineur!

Het voetbalveld op het Kasteel staat onder water! Duitsland – Denemarken moet op het EK worden uitgesteld! Foto – (c) UEFA.com

De tweede kwartfinale voorzien op zaterdag 29 juli 2017 tussen Duitsland en Denemarken werd, na felle regenbuien boven Rotterdam waardoor de synthetische grasmat op het Kasteel door wateroverlast onbespeeldbaar werd, afgelast. Het duel wordt nu op zondag 30 juli 2017 om 12 uur gespeeld.

Voor interviews na Nederland – Zweden:
Vrouwenteam TV

Share