Share

Voor het eerst sinds 1989 krijgen we een nieuwe winnaar op het EK Vrouwenvoetbal. Alle ex-winnaars Duitsland, Noorwegen en Zweden zijn immers uitgeschakeld!

Noorwegen, hier nog optimistisch voor het duel in Breda tegen de Belgian Red Flames, moest al na de groepsfase naar huis! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Dat tweevoudig winnaar Noorwegen (1987, 1993) werd uitgeschakeld in de eerste ronde in een groep met Nederland, Denemarken en België was een verrasing maar de EK-finalist van 2013 lukte op dit tornooi geen enkel doelpunt onder leiding van hun Zweedse coach Thomas Sjögren.

Zweden, vorig jaar nog Olympisch finalist in Rio de Janeiro, geraakte op het EK 2017 niet voorbij gastland Nederland! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Ook Zweden, de allereerste winnaar in 1984 dankzij een doelpunt van toen nog speelster Pia Sundhage in de strafschoppenepiloog in de finale tegen Engeland, ging na het duel in Doetinchem tegen Nederland naar huis! Zweden is al jaren op zoek naar de juiste formule om opnieuw eens een EK te winnen maar ook onder nu coach Pia Sundhage kwam het niet zover.

Titelverdediger en Olympisch kampioen Duitsland, hier voor de aftrap tegen Italië, is na de kwartfinales uitgeschakeld! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

De grootste verrasing van allemaal kwam er uiteindelijk op zondag 30 juli 2017 toen 8-voudig winnaar Duitsland (voor het eerst succesvol in 1989) er na 6 eindoverwinningen op rij sinds 1995 uitgekegeld werd op het Kasteel in Rotterdam door Denemarken in een wedstrijd die 2 dagen duurde. Op zaterdagavond 29 juli 2017 moest dit historische EK-duel vanwege de felle regenbuien en de wateroverlast op het veld van Sparta Rotterdam afgelast worden. Op zondagmiddag 30 juli 2017 werd er op het middaguur opnieuw afgetrapt. Duitsland leek met een vroege goal van Isabel Kerschowski na een blunder van de Deense doelvrouw Stina Lykke Petersen (1-0, 3de minuut) op weg naar een kwalificatie maar na de rust veranderde het spelbeeld zeker toen Nadia Nadim al vroeg in de 2de helft op aangeven van de doorzettende Stine Larsen de gelijkmaker tegen de netten kopte (1-1, 49ste minuut). Zeven minuten voor de tijd kwam het doelpunt dat Duitsland helemaal uittelde. Theresa Nielsen zette de actie op via Nadia Nadim die op rechts speelde naar de ingevallen Frederikke Thögersen en haar voorzet werd perfect binnengekopt door Theresa Nielsen (1-2, 83ste minuut). Een pijnlijk moment voor bondscoach Steffi Jones die het met dit Duitse team over een andere boeg wilde gooien met een ander spelsysteem en aantrekkelijker voetbal.

Zondag 30 juli 2017: een historisch moment in het EK-vrouwenvoetbal! Duitsland wordt voor het eerst sinds 1993 uitgeschakeld op een EK-eindronde! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MamPict

Duitsland, de titelverdediger en Olympische kampioen van 2016, faalde op dit tornooi want het kon enkel scoren vanop de strafschopstip (3 keer) en na blunders van doelvrouwen van de tegenstanders (Laura Giuliani van Italië en Stina Lykke Petersen van Denemarken). Het voetbal en het systeem dat Duitsland wilde spelen heeft nog wat tijd nodig om op punt gesteld te worden en op dit EK kwam het er helemaal niet uit. Toch moet gezegd worden dat het niet helemaal een verrassing is dat er een einde komt aan de heerschappij van het Duitse vrouwenvoetbal op EK-eindrondes. Vooral op dit tornooi werd steeds duidelijker dat iedereen van iederaan kan winnen. De andere deelnemende landen hebben inmiddels ook goeie vrouwelijke voetballers die als het nodig is een wedstrijd zeker met rechtstreekse uitschakeling kunnen naar hun hand zetten, beslissen en winnen!

Ontgoocheling bij Lena Goessling na de Duitse uitschakeling in de kwartfinale van het EK 2017 tegen Denemarken! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPictDe erelijst van het EK Vrouwenvoetbal waarop na de finale van zondag 6 augustus 2017 een nieuw land zal staan:

2013: Duitsland;
2009: Duitsland;
2005: Duitsland;
2001: Duitsland;
1997: Duitsland;
1995: Duitsland;
1993: Noorwegen;
1991: Duitsland;
1989: West-Duitsland;
1987: Noorwegen;
1984: Zweden.

Voor interviews rond het EK 2017 in Nederland:

Vrouwenteam TV

Share