Share

Nederland krijgt ook in de halve finale van het EK 2017 in eigen land te maken met Engeland als tegenstander. Engeland, in de kwalificatie richting het EK 2017 nog tegenstander van de Belgian Red Flames, won in de Adelaarshorst in Deventer met het kleinste verschil van titelkandidaat Frankrijk dankzij een doelpunt van Jodie Taylor, de voorlopige topschutster van het tornooi!

Na de uitschakeling van Duitsland op de vroege zondagnamiddag in Rotterdam en de kwalificatie van Oostenrijk na strafschoppen in Tilburg stond met Engeland-Frankrijk in Deventer de laatste kwartfinale op het programma tussen de nieuwe favorieten voor de Europese titel. Maar het werd geen boeiend kijkstuk want er vielen nauwelijks kansen te noteren. Even over het halfuur in de eerste helft liep de Engelse Jill Scott wel tegen een gele kaart aan na een fout op Amandine Henry waardoor ze in elk geval de halve finale tegen Nederland geschorst zal moeten toekijken. Bij de rust stond het nog altijd 0-0.

Na de pauze noteerden we eerst een kopbal voor Frankrijk van Eugénie Le Sommer die op aangeven van Kadidiatou Diani naast ging (54ste minuut) maar op het uur viel er dan toch plots een doelpunt uit de lucht. Lucy Bronze onderschepte een bal uit de voeten van Claire Lavogez, ze rukte op naar het Franse doel en stuurde Jodie Taylor de diepte in op rechts. De topscorer van dit EK aarzelde niet om het Franse strafschopgebied binnen te dringen en van dichtbij met rechts naar doel te trappen. De bal ging via de handen van Sarah Bouhaddi in doel (1-0, 60ste minuut).

Frankrijk moest nu wel vooruit en het zag de Engelse doelvrouw Karen Bardsley, die eerst nog een schot aan de eerste paal van Marie-Laure Delie uit haar doel hield, op een kwartier voor het einde van de wedstrijd geblesseerd uitvallen. Siobhan Chamberlain moest net als op het WK 2015 in Canada invallen in de kwartfinale! Engeland brak tussenin nog even uit met pogingen vanop afstand van Jodie Taylor en Jordan Nobbs zonder veel problemen voor Sarah Bouhaddi.

Claire Lavogez probeerde het dan nog met een schot met links dat naast ging terwijl de ingevallen Siobhan Chamberlain in de toegevoegde tijd nog op de goede plaats stond bij een kopbal van de eveneens ingevallen Clarisse Le Bihan. Na 6 minuten toegevoegde tijd floot de Zwitserse scheidsrechter Esther Staubli het eindsignaal en had Engeland voor het eerst in 43 jaar nog eens gewonnen tegen Frankrijk! Zo spelen ze net als op het EK 2009 in Finland de halve finale tegen de Oranje Leeuwinnen. Dat duel eindigde toen voor vrouwelijk Oranje onder leiding van Vera Pauw in Tampere na verlengingen op een 2-1-verlies. Kelly Smith (61ste minuut) en Marlous Pieëete (64ste minuut) zorgden voor de doelpunten binnen de 90 minuten. Jill Scott, die er op het veld van FC Twente straks wegens een schorsing niet zal bijlopen, lukte het winnende doelpunt in de 116de minuut (2-1).

Voor interviews rond het EK 2017:
Vrouwenteam TV

Share