Share

Op de dag dat Evi Van Acker stopte met zeilen en dat de WK-kwalificatie richting Frankrijk 2019 begon met de wedstrijd in Torshavn tussen de Fär Oer en Tsjechië kreeg het Belgian Football Center met Europees kampioen vrouwenvoetbal Nederland en de Europees Voetbalster van het jaar Lieke Martens hoog bezoek over de vloer. De Oranje Leeuwinnen speelden een trainingswedstrijd tegen de Belgian Red Flames ter vervanging van hun in laatste instantie door Denemarken afgezegde EK-revanche in Horsens.

Geen officiële interland dus maar wel een rechtstreekse uitzending bij OnsOranje.nl (de zender van de KNVB), 4 Belgische officials (en dus niet Bibiana Steinhaus zoals tijdens de groepsfase van het EK) en 2 teams die er voluit wilden voor gaan maar allebei wel met 5 andere speelsters aan de aftrap stonden in vergelijking met het EK-groepsduel in Tilburg eind juli 2017.

Nederland trapte af (Vanity Lewerissa, ex-speelster van Standard deed dat) en stond al na iets meer dan 2 minuten wedstrijd op voorsprong toen Anouk Dekker een perfecte hoekschop van captain Sherida Spitse perfect in de hoek binnenkopte (0-1, 3de minuut). Na iets meer dan 20 minuten stuurde Sherida Spitse nu Shanice van de Sanden diep. De nieuwe spits van Lyon omspeelde de uitgelopen Justien Odeurs en schoof de 0-2 rustig binnen (21ste minuut). Op een eerste Belgische poging was het wachten tot de 27ste minuut toen Elke Van Gorp met een schot van buiten het strafschopgebied Angela Christ op de proef stelde. Tot de rust noteerden we nog pogingen naast van Jill Roord (41ste minuut) en van Merel van Dongen op vrije trap (42ste minuut).

Na de pauze en 3 wissels toonde België een ander gezicht en het keek nu wel vanaf het begin vooruit. Eerst was er een halve poging van Tessa Wullaert na een korte vrije trap van Davina Philtjens. De bal leek even in het biljartspel toen die via Tine De Caigny terug aan de overkant in hoekschop ging (48ste minuut). Kort daarna een mooie aanval over links van de Belgian Red Flames met Davinia Vanmechelen die richting Tessa Wullaert speelde waarna de allereerste Belgische vrouwelijke Gouden Schoen de perfecte assist afleverde (zoals ze bij dit seizoenbegin al 3 keer deed voor haar club VfL Wolfsburg in de Duitse Bundesliga) naar het centrum waar Tine De Caigny nu wel raak trof (1-2, 54ste minuut). Nu kon het nog spannend worden temeer omdat bondscoach Sarina Wiegman even over het uur nog eens 4 Oranje Leeuwinnen (dat had ze ook al gedaan tijdens de rust) naar de kant haalde waardoor de Europese Kampioen op papier toch iets minder sterk werd. Toch was het Lineth Beerensteyn die korte tijd later alleen op Diede Lemey liep maar de kersverse doelvrouw van het Italiaanse AGSM Verona liet zich even terug in België niet verschalken (65ste minuut). Voor ze vervangen werd door Lola Wajnblum trapte Elke Van Gorp nog over en op het einde van dit oefenduel trapte ook captain Janice Cayman nog over het Nederlandse doel terwijl Nicky Van Den Abbeele even later nog even gevaarlijk was met het hoofd bij een hoekschop van Davinia Vanmechelen. Het bleef dus 1-2 voor Nederland, hetzelfde resultaat als enkele weken geleden in Tilburg in de laatste groepswedstrijd van het EK 2017!

Om af te ronden mogen we stellen dat dit een leuke en leerrijke oefengalop was voor de Belgian Red Flames voorafgaand aan het ‘must win’ duel van komende dinsdag 19 september 2017 in Leuven tegen Moldavië op weg naar het WK 2019 in Frankrijk!

Donderdag 14 september 2017 – Trainingswedstrijd – Belgian Football Center, Tubeke;
België – Nederland 1-2 (rust: 0-2);
Doelpunten: 3′ Anouk Dekker 0-1, 21′ Shanice van de Sanden 0-2, 54′ Tine De Caigny 1-2.

België speelde met: Justien Odeurs (46′ Diede Lemey); Laura Deloose (79′ Maud Coutereels), Laura De Neve, Nicky Van Den Abbeele, Davina Philtjens (79′ Jana Coryn); Sarah Wijnants (46′ Davinia Vanmechelen), Lenie Onzia (46′ Tine De Caigny), Julie Biesmans, Elke Van Gorp (71′ Lola Wajnblum); Tessa Wullaert (79′ Lore Vanschoenwinkel), Janice Cayman (captain).
Bondscoach: Ives Serneels.
Kwamen niet in actie: Nicky Evrard, Silke Vanwynsberghe, Aline Zeler, Chloé Vande Velde en Charlotte Tison.

Nederland speelde met: Angela Christ (63′ Barbara Lorsheyd); Dominique Janssen, Anouk Dekker (63′ Michaela van den Bulk), Stefanie van der Gragt (46′ Liza van der Most), Merel van Dongen (46′ Siri Worm); Sherida Spitse (captain), Danielle van de Donk (63′ Marthe Munsterman), Jill Roord; Shanice van de Sanden (46′ Lineth Beerensteyn), Vanity Lewerisssa (63′ Sippie Folkertsma), Lieke Martens (46′ Renate Jansen).
Bondscoach: Sarina Wiegman.
Kwamen niet in actie: Lize Pop, Danique Kerkdijk, Marjolijn van den Bighelaar, Myrthe Moorrees.

Scheidsrechter: Irina Lyussina;
Assistent-scheidsrechters: Mila Da Silva Negroiros en Brigitte Umumararungu;
4de scheidsrechter: Tina Tyteca.

Bekijk de goals uit dit duel met dank aan de KNVB / OnsOranje.nl:

Voor interviews rond het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: Fär Oer – Tsjechië in groep 5 eindigde op 0-8!

Voor meer over Fär Oer – Tsjechië:
UEFA.com – QR Women’s World Cup 2019

Share