Share

Vorig seizoen had België in het Europees clubvoetbal met RSC Anderlecht en KRC Genk nog 2 ploegen in de kwartfinales van de UEFA Europa League. In 2017-18 is nog maar eens duidelijk geworden dat het verleden niet telt en dat er elke wedstrijd opnieuw moet gestreden worden.

Na de ontgoochelingen van KAA Gent, KV Oostende en Club Brugge in de Europese voorrondes begon 34-voudig landskampioen RSC Anderlecht op woensdag 12 september 2017 aan zijn 12de Champions Leaguecampagne met een vroege rode kaart van Sven Kums gevolgd door een strafschopdoelpunt van Robert Lewandowski (1-0, 12de minuut) en na nog meer goals van Thiago Alcántara (2-0, 65ste minuut) en Joshua Kimmich (3-0, 90ste minuut) droop het uiteindelijk onder leiding van trainer René Weiler af in de Allianz Arena met een 3-0-nederlaag.

Twee dagen later, op donderdag 14 september 2017, verging het bekerhouder SV Zulte Waregem niet veel beter. Na minder dan een halfuur stond het thuis in het Regenboogstadion al met 0-3 in het krijt na goals van Alassane Plea (een schot dat afweek via Michael Heylen 0-1, 14de en 0-2, 20ste minuut) en een derde goal van captain Dante (ex-Charleroi en ex-Standard). Onmiddelijk na de rust kon Aaron Iseka Leya milderen tot 1-3 (46ste minuut) maar via Allan Saint-Maximin (1-4, 74ste minuut) en Mario Balotelli (1-5, 74ste minuut) werd het uiteindelijk het zwaarste verlies van een Belgische club dit seizoen in Europa!

Gelukkig hebben de vrouwelijke Rouches dit seizoen de Belgische eer toch enigszins hoog gehouden met 2 overwinningen in de voorronde van de UEFA Women’s Champions League in Estland tegen het lokale Pärnu Jalgpalliklubi (2-0) en tegen het Letse Rigas FS (8-0) vooraleer de duimen te moeten leggen tegen Ajax Amsterdam (0-3).

Bij de mannen noteerden we overigens de laatste overwinning in Europa (*) op donderdag 16 maart 2017 toen RSC Anderlecht de terugwedstrijd van de achtste finale in de UEFA Europa League won tegen Apoel Nicosia (1-0 dankzij een doelpunt van Frank Acheampong in de 65ste minuut).

De Belgische clubs krijgen een nieuwe kans eind september 2017 als RSC Anderlecht op woensdag 27 september 2017 thuis het Schotse Celtic Glasgow ontvangt en als SV Zulte Waregem een dag nadien op bezoek gaat bij Lazio Roma!

Voor interviews rond het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: (*) Dit zijn de 14 Europese duels met Belgische clubs zonder overwinning:

Seizoen 2016/17 – Kwartfinales – Heenwedstrijden:
RSC Anderlecht – Manchester United 1-1;
Celta Vigo – KRC Genk 3-2;
Terugwedstrijden:
Manchester United – RSC Anderlecht 2-1 na verlengingen;
KRC Genk – Celta Vigo 1-1

3de voorronde UEFA Champions League;
Club Brugge – Basaksehir 3-3;
Basaksehir – Club Brugge 2-0;

3de voorronde UEFA Europa League – Heenwedstrijden:
Marseille – KV Oostende 4-2;
KAA Gent – Altach 1-1;
Terugwedstrijden:
Altach – KAA Gent 3-1;
KV Oostende – Marseille 0-0;

Play-off UEFA Europa League:
Club Brugge – AEK Athene 0-0.
AEK Athene – Club Brugge 3-0;

UEFA Champions League – 1ste groepsduel:
Bayern München – RSC Anderlecht 3-0;

UEFA Europa League – 1ste groepsduel:
SV Zulte Waregem – OGC Nice 1-5.

Share