Share

De Belgian Red Flames zijn inmiddels aangekomen op Cyprus waar ze vanaf woensdag 28 februari 2018 voor de 3de keer deelnemen aan de Cyprus Women’s Cup maar de vraag die iedereen zich in België op dit moment stelt is hoe de competitie er volgend seizoen op het hoogste niveau bij de vrouwen zal uitzien.

Het is niet meteen iets waar ze bij de KBVB wakker van liggen want sinds de start van de Super League in 2015-16 slonk het aantal deelnemers elk jaar. In 2015-16 begon het hoopgevend met 8 teams, in 2016-17 waren er nog 7 teams en in 2017-18 bleven er uiteindelijk nog 6 deelnemers over. Logischerwijze zou je dan mogen veronderstellen dat er volgend seizoen nog slechts met 5 zal worden gespeeld alhoewel dat volgens velen ondanks de strijdlust en wekelijkse inzet van KSK Heist in de Super League al dit seizoen het geval is.

Die 5 clubs zouden in feite het liefst volgend seizoen verder spelen in een competitie met de Nederlandse clubs. Gewoon mee instappen in de Nederlandse competitie en terug een BeNeLeague vormen zoals in de seizoenen 2011-12, 2012-13 en 2013-14 het geval was. Maar de UEFA zal hoogstwaarschijnlijk nooit meer instemmen met zo’n grensoverschrijdende competitie aangezien die in feite het opzet van een Europese clubcompetitie zoals bijvoorbeeld de UEFA Women’s Champions League ondermijnt. Er zouden wel volgende maand gesprekken plaatsvinden om toch weer naar zo’n vorm toe te werken maar dan zonder alle rompslomp rond reglementen (desnoods speelt de kampioen van de eerste klasse dan maar voor België in de UEFA Women’s Champions League …) en schorsingen voor gele en rode kaarten die er tussen 2011 en 2014 bij te pas kwam. Ook wil de KBVB zelf geen eurocent meer in zo’n competitievorm investeren want daar is de gedachtengang dat het geld voor de vrouwenvoetbalcompetitie maar van de Pro League clubs zelf moet komen terwijl de bond zelf alle middelen die het van FIFA en UEFA krijgt (en dat is toch een serieuse som) voor de Belgian Red Flames en de nationale jeugd wil gebruiken.

En dus heeft de top van het vrouwenvoetbal bij de KBVB ondertussen zonder dat de clubs uit de Super League daarvan op de hoogte zijn de vraag gesteld aan enkele eersteklassers of zij dan niet willen overstappen naar een Super League met mogelijk 10 clubs.

Wat ook het resultaat wordt van de mogelijke gesprekken in maart
het ziet er nu al weer naar uit dat de clubs in de overgang van het seizoen 2017-18 naar het seizoen 2018-19 een lange periode van onduidelijkheid tegemoet gaan en zich halsstarrig de vraag zullen stellen hoe het verder gaat met de competitie op het hoogste niveau (en ook vlak daaronder) in het Belgische vrouwenvoetbal …

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: U kan de wedstrijd van de Belgian Red Flames op woensdag 28 februari 2018 in Larnaca tegen Tsjechië, de organisator van de Cyprus Women’s Cup 2018, in elk geval via een livestream op Proximus 11 bekijken.

Dit is de link:
Proximus 11

Voor meer over de Belgian Red Flames in Cyprus:
Vrouwenteam.be

Share