De Belgian Red Flames speelden op woensdag 7 maart 2018, een dag nadat zeker werd dat PSG ook in 2018 de UEFA Champions League bij de mannen niet zal winnen, hun wedstrijd voor de 5de plaats op de Cyprus Women’s Cup tegen Zuid-Afrika. Ondanks een vroege achterstand werd het uiteindelijk nog een overwinning.

De slotwedstrijd voor de Belgian Red Flames op de Cyprus Women’s Cup 2018 komt eraan. Zo dadelijk volgt de aftrap tegen Zuid-Afrika met de vijfde plaats als inzet! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De wedstrijd begon met een minuut stilte als eerbetoon aan de op maandag 5 maart 2018 aan kanker overleden 61-jarige voorzitter van de Cypriotische voetbalbond Costakis Koutsokoumnis. De Belgian Red Flames mochten daarna aftrappen en ze speelden voor de 4de keer in een andere opstelling op dit tornooi maar de inzet was er niet minder om. Toch kwamen ze in dit duel net als tegen Tsjechië vroeg op achterstand en dit na balverlies op het middenveld en een goed uitgespeelde counter van Zuid-Afrika afgerond door Noko Alice ‘Beep-Beep’ Matlou normaal gezien een verdediger. In haar 140ste optreden voor haar land stond ze echter in de aanval en ze rondde op aangeven van Thembi ‘Pikinini’ Kgatlana voor de 64ste keer succesvol af via het been van Nicky Evrard en Silke Vanwynsberghe die de bal na het wegduwen van Sarah Wijnants nog hoopte van de lijn te keren (0-1, 18de minuut). Zuid-Afrika miste vervolgens de kans om de score te verdubbelen maar na wat rondspelen even over het halfuur belandde de bal op links bij de oprukkende Davina Philtjens. Zij schakelde knap haar rechstreekse tegenstander uit en gaf de bal eenvoudig voor naar de rand van het strafschopgebied waar Tessa Wullaert klaarstond om met links de bal knap met een boogje over Kaylin Swart, de doelvrouw van Zuid-Afrika, tegen de netten te trappen (1-1, 33ste minuut). Bij de rust was het scorebord in evenwicht!

Davina Philtjens is op weg naar de assist voor het eerste Belgische doelpunt. Thembi Kgatlana van Zuid-Afrika kan haar niet afstoppen. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

In de tweede helft hielden Nicky Evrard en Davina Philtjens de stand op 1-1
maar in het slot gingen de Belgian Red Flames, die bleven drukken, nog met de overwinning lopen. Yana Daniëls, die even voordien nog een mooie kans over de lat trapte, knikte dit keer de voorzet vanop rechts van Sarah Wijnants perfect binnen (2-1, 86ste minuut). Op vrijdag 6 maart 2015 verloor België de allereerste ontmoeting ooit tegen Zuid-Afrika, ook op de Cyprus Women’s Cup, met 1-0. Dit keer werd er dus gewonnen wat uiteindelijk een mooie 5de plaats in dit oefentornooi opleverde!

Sarah Wijnants gaf de assist voor het winnende doelpunt van de Belgian Red Flames tegen Zuid-Afrika op de Cyprus Women’s Cup 2018! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Woensdag 7 maart 2018 – Larnaca – Wedstrijd voor de 5de plaats:

België – Zuid-Afrika 2-1 (rust: 1-1);
Doelpunten: 18′ Noko Alice Matlou 0-1, 33′ Tessa Wullaert 1-1, 86′ Yana Daniëls 2-1.

Indien U de wedstrijd deze namiddag niet kon zien kan U hieronder het duel nog eens in zijn volledigheid herbekijken dankzij AlfaSportsTV LIVE 2:

PS: Nog meegeven dat PSG – Real Madrid op dinsdagavond 6 maart 2018 in het Parc des Princes op 1-2 eindigde na goals van Cristiano Ronaldo (0-1, 51ste minuut), Edinson Cavani (1-1, 71ste minuut) en Casemiro (1-2, 80ste minuut). Marco Verratti van PSG werd na 66 minuten uitgesloten door de Duitse scheidsrechter Felix Brych na 2 gele kaarten!