Share

Titelverdediger Olympique Lyonnais tegen FC Barcelona. Het was een affiche in de kwartfinales van de UEFA Champions League om naar uit te kijken en waar uiteindelijk 15.104 toeschouwers op afkwamen ondanks de vele problemen met het treinverkeer in Frankrijk op donderdag 22 maart 2018, de dag ook waarop Jean-Michel Aulas de voorzitter van de thuisclub zijn 69ste verjaardag vierde.

Elise Bussaglia, ex-speelster van Lyon, kwam dit keer met FC Barcelona op bezoek in de UWCL! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

Het veld van het Parc OL, waar de Rode Duivels ooit in hun eerste wedstrijd op het EK 2016 onderuit gingen tegen Italië, lag er uitstekend bij maar het was koud en regenachtig in Décines-Charpieu. De ploeg van coach Reynald Pedros domineerde het duel vanaf het begin en het creëerde kansen maar scoren lukte niet meteen. Sandra Panos stopte een eerste poging van Ada Hegerberg en hield een kopbal van Wendie Renard uit haar doel. Een schot van Amandine Henry ging nipt naast en na een vrije trap vanop rechts van Dzsenifer Marozsan stond Sandra Panos opnieuw op de goede plaats om de bal uit het doel te houden. In de 27ste minuut had de doelvrouw van FC Barcelona ook wat geluk toen een poging van Dzsenifer Marozsan de paal trof. Na het eerste half uur kroop FC Barcelona Femeni met Elise Bussaglia (ex-Lyon) overeind en het onderging niet langer het duel maar toch zouden ze vlak voor de rust een doelpunt moeten toestaan. Na goed voorbereidend werk en een zuivere pass van Lucy Bronze was het Dzsenifer Marozsan die Olympique Lyonnais via een schot met buitenkant rechts in de linkerbovenhoek op voorsprong trapte (1-0, 44ste minuut).

Amandine Nenry in strijd met Toni Duggan van FC Barcelona! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

In de tweede helft verliep de wedstrijd meer gelijkopgaand. Na een voorzet van Fabiana moest Sarah Bouhaddi een eerste keer tussenkomen. Aan de overkant had de thuisploeg de kans om de voorsprong te verdubbelen eerst toen Delphine Cascarino vanop rechts de bal teruggaf naar Ada Hegerberg maar het schot van de Noorse gered werd door Sandra Panos. Op de hoekschop die volgde was de kopbal van Hegerberg niet goed genoeg om de doelvrouw van FC Barcelona te verrassen. FC Barcelona kwam er nu ook beter uit dan in de eerste helft en het had moeten gelijkmaken toen een voorzet van Fabiana vanop rechts door Toni Duggan van dichtbij nog over getrapt werd. Het was slechts uitstel want bij de tweede hoekschop die FC Barcelona afdwong bokste Sarah Bouhaddi de trap van de ingevallen Natasa Andonova tegen het doelhout. De bal ging terug het veld in en Patricia Guijaro die vlakbij stond kon eenvoudig binnenkoppen (1-1, 72ste minuut). FC Barcelona leek plots op weg naar een gelijkspel maar Lyon wilde meer. Dzsenifer Marozsan, alweer zij, probeerde het dan met een lob maar die strandde op de lat. Toch zou Lyon nog een winnende treffer maken. Dzsenifer Marozsan stuurde Shanice van de Sanden weg op rechts. De Europees kampioene speelde de bal terug naar Ada Hegerberg die de bal met rechts overhoeks buiten het bereik van Sandra Panos in doel trapte (2-1, 79ste minuut). Een vreugdeuitbarsting volgde bij de thuisploeg en dat tot jolijt van zijn jarige voorzitter. De man die het Franse vrouwenclubvoetbal op de kaart zette werd recent aan de knie geöpereerd en moet in feite op doktersadvies rust houden. Maar ook een wedstrijd van zijn OL Féminin wil hij voor geen haar missen en al zeker niet tegen FC Barcelona. Benieuwd of hij ook volgende week woensdag 28 maart 2018 op de terugwedstrijd zal aanwezig zijn. Met een nipte voorsprong van 2-1 belooft die in elk geval spannend te worden.

Lyon juicht na winst in de heenwedstrijd tegen FC Barcelona! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

Eerder op de dag won VfL Wolfsburg met Belgian Red Flame Tessa Wullaert in de basis vlot en eenvoudig van Slavia Praag. Het werd 5-0 nadat het bij de rust al 3-0 stond. De doelpunten waren van Pernille Harder (1-0, 12de en 4-0, 58ste minuut), Caroline Graham Hansen (2-0, 13de minuut), Sara Björk Gunnarsdottir (3-0, 39ste minuut) en Ewa Pajor (5-0, 85ste minuut). Tessa Wullaert mocht na 65 minuten al gaan rusten. Ze werd vervangen door Isabel Kerschowski. De terugwedstrijd lijkt een formaliteit!

***Uitslagen heenwedstrijden kwartfinales op donderdag 22 maart 2018:

VfL Wolfsburg – Slavia Praag 5-0 (rust: 3-0);
Doelpunten: 12′ Pernille Harder 1-0, 13′ Caroline Graham Hansen 2-0, 39′ Sara Björk Gunnarsdottir 3-0, 58′ Pernille Harder 4-0, 85′ Ewa Pajor 5-0.

Olympique Lyonnais – FC Barcelona 2-1 (rust: 1-0);
Doelpunten: 44′ Dzsenifer Marozsan 1-0, 72′ Patricia Guijarro 1-1, 79′ Ada Hegerberg 2-1.
Rode kaart: 81′ Francesc Sanchez Bas (trainer FC Barcelona).

Bekijk de video met de hoogtepunten uit Lyon – FC Barcelona dankzij Barca TV:

Al gespeeld op woensdag 21 maart 2018:
Manchester City – Linköpings FC 2-0 (rust: 1-0);
Montpellier – Chelsea 0-2 (rust: 0-0);

Alle terugwedstrijden in de kwartfinales van de UWCL zijn op woensdag 28 maart 2018.

Lees meer over de wedstrijden van woensdag 21 maart 2018 in de kwartfinales van de UWCL:
Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share