Share

2015 was het jaar van KAA Gent. De Buffalo’s werden voor het eerst in de clubgeschiedenis Belgisch landskampioen, ze wonnen de eerste Belgische Supercup, ze namen voor het eerst deel aan de UEFA Champions League en ze overleefden met durf, lef, mooi voetbal en knappe goals de groepsfase om als eerste Belgische club na RSC Anderlecht in 2000 bij de laatste 16 op het kampioenenbal te staan! Met dank aan topcoach Hein Vanhaezebrouck, de spelers, voorzitter Ivan De Witte en algemeen manager Michel Louwagie. Bovendien eiste een jonge vrouwelijke Buffalo in de zomer nog eens alle aandacht op in de Ghelamco Arena toen bleek dat ze met haar doelpunt voor de Belgian Red Flames U17 genomineerd werd door de UEFA bij de 10 beste goals van het jaar naast haar idool Cristiano Ronaldo. Onvergetelijk!

2015 was het jaar van Kevin De Bruyne. De Rode Duivel werd de duurste Belgische sepeler ooit toen hij voor 76 miljoen euro van VfL Wolfsburg, de club waarmee hij met glans de Duitse beker won, naar Manchester City verhuisde en ploegmaat werd van Vincent Kompany in een jaar waarin hij bovendien met België naar de eerste plaats van de FIFA-wereldranglijst klom. Nooit gezien!

2015 was het jaar van het WK Vrouwenvoetbal. Een nachtgebeuren bij ons, een fantastisch evenement ter plaatse in Canada met voor het eerst 24 ploegen aan de aftrap, met voor het eerst Nederland en moet ook goeie wedstrijden zoals bijvoorbeeld de zinderende kwartfinale Frankijk – Duitsland in Montreal waarbij de beslissing pas viel in de strafschoppenepiloog. Dit was een finale voor de echte finale tussen Olympisch kampioen Verenigde Staten en regerend wereldkampioen Japan. Het begin in het BC Place Stadium van Vancouver was spetterend en voor wie bij de aftrap even ingedommeld was en pas na 16 minuten terug wakker werd stond het al 4-0 met een hattrick en een wereldgoal van Carli LLoyd. Om nooit te vergeten!

2015 was het jaar van de derde en de laatste editie van de Women’s BeNeLeague met de eerste eindwinst van Standard en de eerste bekerwinst van Lierse tegen het op het hoogste niveau van het vrouwenvoetbal afscheid nemende Club Brugge. Daarnaast was er de derde titel op rij in eerste klasse voor DVC Eva’s Tienen. IN het najaar was er de start van de Super League, een nieuwe Belgische competitie met naast de eerder genoemde winnaars van titels en beker ook nog RSC Anderlecht, KAA Gent Ladies, KSK Heist, OH Leuven en het uit DVL Zonhoven ontsproten Ladies Genk.

2015 was het jaar van Tessa Wullaert. De Belgian Red Flame die dankzij haar titels bij Standard (topschutter en winnares van de WBNL) in juni ook tot Sparkle 2015 gekozen werd om vervolgens te verhuizen naar de Duitse topclub en bekerwinnaar VfL Wolfsburg voor een nieuwe uitdaging op hoger niveau!

2015 was ook het jaar waarin Roland Duchâtelet uit het Belgische vrouwenvoetbal verdween na vele titels en bekers met Sint-Truiden en Standard maar dat werd door bijna iedereen over het hoofd gezien toen hij op een persconferentie zijn vetrek bij de Rouches aankondigde.

In 2015 verloren de Belgian Red Flames ook Yana Daniëls met een zware blessure waardoor sporten op het hoogste niveau niet meer mogelijk was. Daartegenover stond dan weer de komst van een lichting jonge, talentvolle en veelbelovende speelsters die in de toekomst het niveau van het Belgische vrouwenvoetbal ongetwijfeld omhoog zullen tillen.

Dat brengt ons tot 2016 het jaar waarin voorlopig nog alles mogelijk is, waarin de historie en de headlines nog moeten geschreven worden. We weten nu al dat 2016 het jaar is waarin de Rode Duivels onder leiding van Marc Wilmots favoriet zijn om het EK in Frankrijk te winnen en dat 2016 het jaar is waarin de Olympische Spelen op het programma staan in Brazilië waar twee jaar geleden het WK Voetbal plaatsvond. Maar of België ook echt Europees kampioen wordt in Frankrijk en of die Olympische Spelen ook hoge toppen zullen scheren weten we nog niet. Evenmin weten we of Standard opnieuw de beste wordt in het Belgische vrouwenvoetbal en of Lierse de bekeroverwinning van 2015 kan herhalen. Wel is het zo dat 2016 het belangrijkste jaar ooit wordt voor de Belgian Red Flames. Voor het eerst kunnen zij immers een kwalificatie voor een EK-eindronde, die van 2017 in Nederland, binnenhalen. Die strijd belooft, net als die van de Rode Duivels op weg naar de EK-winst in Frankrijk, spannend en enerverend te worden.

Share