Share

Op donderdag 24 mei 2018 stond in het Valeriy Lobanovskyi Stadion in Kiev de 9de finale van de UEFA Women’s Champions League op het programma, de laatste die gekoppeld was aan de mannenfinale twee dagen later in dezelfde stad tussen Real Madrid en Liverpool. Met VfL Wolfsburg en Olympique Lyonnais kregen de toeschouwers een droomaffiche voorgeschoteld want dit zijn ongetwijfeld de twee beste vrouwenvoetbalteams van het moment!

Kiev, de stad met de onorthodoxe kerken en de gouden koepels! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

In het jaar dat Rusland het WK Voetbal bij de mannen mag organiseren zijn de 2 belangrijkste wedstrijden in het Europese clubvoetbal in Oekraïne! Kiev is dan wel niet meteen een topbestemming voor het Westerse toerisme maar toch heeft de heuvelachtige stad aan de rivier de Dnepr naar het voorbeeld van Lissabon zijn charmes en troeven. Naast tal van orthodoxe kerken met gouden koepels en wolkenkrabbers uit het Sovjettijdperk kan je er ook veel groene ruimten en parken vinden. Het is bovendien ook een sportstad bekend vanwege voetbalclub Dynamo en zijn legendarische spelers Oleg Blokhin en Andriy Sjevtsjenko en de huidige burgemeester is niemand minder dan bokser Vitaliy Klitschko. Na het openingswoord van Oekraïns international Iya Andrushchak, de ambassadrice voor deze finale die ooit nog op zondag 2 juni 2013 in Tubeke tegen de Belgian Red Flames speelde, en het optreden van de Oekraïnse zangeres Tayanna met de openingsceremonie, de UWCL-hymne en de toss mocht Amandine Henry de wedstrijd onder leiding van de Tsjechische Jana Adamkova op gang trappen.

Iya Andrushchak hier aan de bal voor Oekraïne in Tubeke op zondag 2 juni 2013 met Belgian Red Flame Julie Biesmans in de buurt! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De lokale toeschouwers die het gebeuren eerder als een niet te missen flashy event beschouwden dan als een voetbalwedstrijd bleven toestromen en het duurde zo ongeveer een half uur voor iedereen zijn juiste zitje in het blauw gekleurde stadion had gevonden. Ondertussen hadden VfL Wolfsburg en Olympique Lyonnais er bij een zomerse temperatuur al een spannend kijkstuk van gemaakt met hier en daar enkele knappe acties, doelpogingen en kansen zonder succes. Maar de wedstrijd bleef vooral gesloten en bij de rust stond het nog altijd 0-0.

Belgian Red Flame Tessa Wullaert snijdt hier tijdens haar 2de UWCL-finale naar binnen. Amel Majri (Lyon) houdt haar in de gaten! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

Tijdens de pauze kwam Polina Tkach, Miss Oekraïne, het veld op om nog 10 x 2 tickets voor de mannenfinale tussen Real Madrid en Liverpool van zaterdag 26 mei 2018 in het NSK Olimpiejsky Stadion te verloten. En op het einde van die prijzenregen mocht Belgian Red Flame Tessa Wullaert zich plots helemaal fit lopen. Ja hoor, de allereerste Belgische Sparkle en Gouden Schoen zou aan de tweede helft beginnen en dat in de plaats van de geblesseerde Noorse Caroline Graham Hansen. Tessa begon sterk met enkele goeie ballen richting Ewa Pajor maar ook met een foutje op de jonge Selma Bacha. Bijna 10 minuten in de tweede helft liep de Ijslandse Sara Björk Gunnarsdottir dan op het middenveld zonder een speelster in de buurt een achillespeesblessure op aan het rechterbeen. Ze moest van het veld, zo was meteen duidelijk. Een aderlating voor VfL Wolfsburg want Sara Björk Gunnarsdottir was het voorbije seizoen heel belangrijk voor dit team: een loopwonder, werkpaard en leider op het veld met bovendien 6 goals achter haar naam in deze UWCL-campagne! Joelle Wedemeyer kwam haar vervangen maar zij ging niet op het middenveld postvatten maar wel achteraan zodat Lena Goessling een rij naar voren schoof (57ste minuut)!

Sara Björk Gunnarsdottir (VfL Wolfsburg), hier in duel met Dzsenifer Marozsan (Lyon), moest nog voor het uur geblesseerd het veld verlaten! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

Lyon leek meteen te profiteren maar het schot van Eugénie Le Sommer na balverlies van Noëlle Maritz was te zwak (61ste minuut). Selma Bacha, de jongste op het veld, pakte vervolgens de eerste gele kaart van de wedstrijd na een fout op Tessa Wullaert (61ste minuut). Halfweg de tweede helft speelde Tessa dan nog eens diep op Lara Dickenmann maar de ex-speelster van Lyon werd goed afgeblokt. En dan kwamen we in de 69ste minuut. Lyon kreeg een hoekschop op links. Dzsenifer Marozsan trapte, Eugénie Le Sommer kopte naar doel en Amandine Henry verlengde met het hoofd in doel maar Noëlle Maritz redde de bal op of over de lijn vroeg het stadion zich af. De indruk vanop de tribunes was dat die bal duidelijk binnen was maar de Engelse assistent-scheidsrechter Sian Massey vlagde niet en de doellijntechnologie (het enige wat echt nodig is in het voetbal) was hier niet voorzien! Het bleef dus 0-0!

Oordeel maar of de bal al dan niet binnen was met dank aan OL Plus:
Twitter.com/OL_Plus

Delphine Cascarino viel in bij Olympique Lyonnais en zorgde voor gevaar vanop de flank! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

Op aangeven van Delphine Cascarino kopte Ada Hegerberg vervolgens over doel (71ste minuut), Alexandra Popp pakte geel voor een fout op Amandine Henry (72ste minuut), Amandine Henry zelf trapte op aangeven van Delphine Cascarino, die de bal had afgesnoept van Lara Dickenmann, over (74ste minuut) en aan de overkant mikte ook Pernille Harder over het doelkader (78ste minuut).

Lara Dickenmann pept de ploeg van VfL Wolfsburg nog even op! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

Zeven minuten voor tijd kreeg Eugénie Le Sommer dan de beste kans om de wedstrijd te beslissen. Delphine Cascarino bediende haar vanop rechts maar haar poging met links werd nog in hoekschop gekeerd door Almuth Schult (83ste minuut). Op aangeven van Amel Majri kopte Amandine Henry nog op de keeper (89ste minuut), Isabel Kerschowski kwam voor het slot de Zwitserse Lara Dickenmann vervangen en Sarah Bouhaddi, de doelvrouw van Lyon, botste nog eens stevig met Lucy Bronze wat nog voor enig oponthoud zorgde (en een gebroken hand bij de doelvrouw van Lyon, zo bleek later) maar na 4 minuten toegevoegde tijd stond het nog altijd 0-0 en dus zouden verlengingen de beslissing moeten brengen.

Eugénie Le Sommer kreeg nog voor het einde van de reguliere speeltijd de kans om de wedstrijd te beslissen, uiteindelijk tikte ze het tweede doelpunt van Lyon tegen de netten! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

Het fluitsignaal van de scheidsrechter was ook het signaal voor vele van de 14.237 toeschouwers om even de tribunes te verlaten voor een drank- of plaspauze of om even de batterijen op te laden voor het een extra halfuur of wie weet nog meer. Bij hun terugkeer moesten ze echter vaststellen dat VfL Wolfsburg op voorsprong was geklommen door een schot van Pernille Harder waarop Sarah Bouhaddi, de keeper van Lyon, zich misschien door het licht afwijken van de bal op Wendie Renard verkeek (1-0, 93ste minuut).

Pernille harder trapte na een uitworp van Almuth Schult en een ren vanop haar eigen veld VfL Wolfsburg op voorsprong! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

Was de beslissing gevallen? Neen, de wedstrijd begon pas! Trainer Reynald Pedros liet Shanice van de Sanden opdraven ter vervanging van de Japanse Saki Kumagai en enkele ogenblikken later volgde het keerpunt van de wedstrijd. Alexandra Popp maakte aan de zijkant op de helft van Lyon een onnodige fout (ze kwam te wild in) op Delphine Cascarino. Gele kaart oordeelde de Tsjechische scheidsrechter Adamkova. Het was haar tweede en dus kwam VfL Wolfsburg na 5 minuten in deze eerste verlenging met 10 te staan (95ste minuut).

Het keerpunt in de wedstrijd: Alexandra Popp krijgt na het wild ingaan op Delphine Cascarino een tweede gele kaart! Ze wordt even later van het veld gestuurd door de Tsjechische scheidsrecher Jana Adamkova! Foto – (c) Vrouwenteam.be/Maya Mans

Lyon begon nu te drukken met een poging van Shanice van de Sanden, een kopbal van Wendie Renard en 3 minuten na de rode kaart de gelijkmaker van Amandine Henry na balverlies van Lena Goessling en op aangeven van Ada Hegerberg (1-1, 98ste minuut). 1 minuut en 14 sekonden later stond het al 1-2 voor Lyon nadat Shanice van de Sanden vanop rechts het strafschopgebied binnendrong Eugénie Le Sommer had bediend en de Bretoense spits succesvol afrondde (99ste minuut). VfL Wolfsburg lag in de touwen en korte tijd later helemaal toen ook Ada Hegerberg een voorzet van Shanice ‘speedy’ van de Sanden van dichtbij binnentrapte (103de minuut). In 10 minuten was het wedstrijdverhaal geschreven! 4 goals en 1 rode kaart!

Shanice van de Sanden, hier met Joelle Wedemeyer van VfL Wolfsburg, is op weg naar alweer een assist. Haar invalbeurt was opmerkelijk in deze UWCL-finale 2018! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

In de tweede verlenging mocht Camille Abily haar record aantal wedstrijden in de UEFA Women’s Champions League nog iets scherper stellen (het zijn er nu 81) toen ze voor Eugénie Le Sommer mocht invallen (114de minuut). Nauwelijks op het veld zette ze de kers op de taart toen ze op aangeven van alweer Shanice van de Sanden de bal simpel en eenvoudig met links in de verste hoek tegen de netten trapte (1-4, 116de minuut).

Camille Abily viel in voor Eugénie Le Sommer en ze scoorde ook bijna meteen haar afscheidsgoal in de UEFA Women’s Champions League! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

Lyon had voor vuurwerk in de verlengingen gezorgd! Het was dan ook de verdiende winnaar van de UEFA Women’s Champions League 2018! Als eerste club won het nu ook deze trofee 3 keer op rij, een primeur in de nog jonge geschiedenis van het vrouwenvoetbal! Tessa Wullaert en VfL Wolfsburg zagen de triple aan hun neus voorbijgaan. Die kan nu enkel nog door Olympique Lyonnais gewonnen worden maar dan moeten zij op donderdag 31 mei 2018 in Straatsburg nog wel de Franse bekerfinale winnen ten koste van PSG, de verliezende finalist van de UWCL 2017 in Cardiff!

Het is Olympique Lyonnais gelukt: de 3de UEFA Women’s Champions League op rij winnen! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

***WEDSTRIJDFICHE:

UEFA Women’s Champions League 2018 – Finale – Donderdag 24 mei 2018 – Valeri Lobanovski Stadion, Kiev;

De opkomst van beide teams voor de finale van de UEFA Women’s Champions League 2018 in het Valeri Lobanovsky Stadion in Kiev! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

VfL Wolfsburg – Olympique Lyonnais 1-4 na verlengingen (0-0 bij de rust en 0-0 na 90 minuten);
Doelpunten: 93′ Pernille Harder 1-0, 98′ Amandine Henry 1-1, 99′ Eugénie Le Sommer 1-2, 103′ Ada Hegerberg 1-3, 116′ Camille Abily 1-4.

Lyon luistert naar de UWCL-hymne terwijl het stadion stilaan volloopt! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

Gele kaarten: 61′ Selma Bacha (Olympique Lyonnais), 72′ Alexandra Popp (VfL Wolfsburg), 79′ Noëlle Maritz (VfL Wolfsburg), 95′ Alexandra Popp (VfL Wolfsburg), 107′ Wendie Renard (Olympique Lyonnais);
Rode kaart: 95′ Alexandra Popp (VfL Wolfsburg) (2de geel);
Scheidsrechter: Jana Adámková (Tsjechië;
Assistent-scheidsrechters: Sian Massey (Engeland) en Sanja Rodjak-Karšić (Kroatië);
4de scheidsrechter: Kateryna Monzul (Oekraïne);
Toeschouwers: 14.237.

Handjes schudden voor de belangrijkste wedstrijd van het seizoen: de finale van de UEFA Women’s Champions League! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

VfL Wolfsburg speelde met: Almuth Schult; Anna Blässe, Nilla Fischer (captain), Lena Goessling, Noëlle Maritz; Caroline Graham Hansen (46′ Tessa Wullaert), Alexandra Popp, Sara Björk Gunnarsdottir (57′ Joelle Wedemeyer), Pernille Harder, Lara Dickenmann (89′ Isabel Kerschowski); Ewa Pajor.
Trainer: Stephan Lerch.
Kwamen niet in actie: Merle Frohms, Zsanett Jakabfi, Katharina Baunach, Babett Peter.

VfL Wolfsburg voor de aftrap van de UWCL-finale 2018 in Kiev! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

Olympique Lyonnais speelde met: Sarah Bouhaddi; Lucy Bronze, Griedge Mbock Nka Bathy, Wendie Renard (captain), Selma Bacha (65′ Delphine Cascarino), Dzsenifer Marozsan, Saki Kumagai (95′ Shanice van de Sanden), Amandine Henry, Amel Majri; Ada Hegerberg, Eugénie Le Sommer (114′ Camille Abily).
Trainer: Reynald Pedros.
Kwamen niet in actie: Pauline Peyraud-Magnin, Jessica Houara-D’Hommeaux, Kheira Hamraoui, Kadeisha Buchanan.

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Lees ook nog over de finale via:
Website VfL Wolfsburg
en via:
Website Olympique Lyonnais
en via:
Vrouwenteam.be

Bekijk de samenvatting van de doelpunten uit deze finale dankzij VfL Wolfsburg:

Share