Share

Het WK 2018 is begonnen. Na een korte openingsceremonie met Robbie Williams en de Russische operazangeres Aida Garifoellina mochten de twee laagst geplaatste WK-deelnemers op de huidige wereldranglijst het tornooi openen. Gastland Rusland nam het op tegen Saudi-Arabië en dat resulteerde in de grootste overwinning ooit in een openingswedstrijd zoals die sinds 1966 in Engeland ingevoerd werd! Op vrijdag 15 juni 2018 gaat het tornooi verder en is het uitkijken naar Marokko – Iran in Sint-Petersburg, een speciale wedstrijd voor de vrouwelijke fans van het Iraanse nationale team!

Het boek ‘Lopen tegen de wind’ van Darya Safai is nog altijd te koop! Foto – (c) De Vliegende Keeper/DS

Iran is immers het laatste land in de wereld waar vrouwelijke fans stadionverbod hebben voor mannelijke sportgebeurtenissen (met uitzondering tot en met 2014 van volleybal en basketbal). Sinds 1979 zijn de stadionpoorten gesloten voor de vrouwen onder het voorwendsel van het verzekeren van hun veiligheid en ze te beschermen tegen het obsceen gedrag van de mannelijke massa! Ze proberen dat verbod echter te doorbreken door zich als man te kleden (zoals te zien is in de film ‘Offside’ van Jafar Panahi die uitkwam in 2006) of door zich te mengen met buitenlandse fans die wel het recht hebben om te komen zien!

In 2005 werd de groep Open Stadiums opgericht die zich inzet om Iran zich te laten schikken naar de FIFA-regels die elke vorm van discriminatie afwijst! De vrouwelijke fans die de middelen gevonden hebben om naar Rusland af te reizen zullen daar dus vanaf nu vrijdag 15 juni 2018 wel hun favoriete team kunnen aanmoedigen. Ze verheugen zich ook al op de duels met Spanje (op woensdag 20 juni 2018 in Kazan) en Portugal (op maandag 25 juni 2018 in Saransk) waar ze toppers zoals Iniesta en Cristiano Ronaldo zullen kunnen aan het werk zien!

Rusland, 70ste op de wereldranglijst, won dus voor 78.011 toeschouwers waaronder Vladimir Poetin met ruime cijfers. Het werd maar liefst 5-0 tegen het land dat 67ste staat op de FIFA-wereldranglijst met enkele knappe goals trouwens. Joeri Gazinskij (FK Krasnodar) kopte al na 12 minuten raak uit een voorzet van Aleksandr Golovin (1-0) en de ingevallen Denis Tsjerysjev die uitkomt voor het Spaanse Villareal maakte er nog voor de rust 2-0 van (43ste minuut). In de tweede helft zorgde de pas ingevallen Artjom Dzjoeba (Arsenal Tula) ook al met het hoofd en opnieuw na een voorzet van Golovin voor het derde Russische doelpunt (3-0, 71ste minuut). De mooiste goal viel in de eerste minuut van de blessuretijd toen Denis Tsjerysjev met buitenkant links de bal schitterend over doelman Al-Mayouf trapte (4-0, 90ste + 1′ minuut). Aleksandr Golovin, speler van CSKA Moskou dat het voorbije seizoen in de kwartfinale van de UEFA Europa League werd uitgeschakeld door Arsenal, draaide vervolgens nog een vrije trap tegen de touwen waardoor het 5-0 werd (90ste + 4′ minuut), een primeur in een officiële openingswedstrijd van een WK!

Op vrijdag 15 juni 2018 is er naast Marokko – Iran ook nog Egypte met de jarige Mo Salah van Liverpool tegen Uruguay met Luis Suarez (FC Barcelona) en Edinson Cavani (PSG) om 14 uur in Jekaterinenburg en Portugal – Spanje om 20 uur in Sochi of het duel tussen de Europese kampioen met Cristiano Ronaldo tegen het team dat twee dagen voor de start van het tornooi zijn bondscoach Julen Lopetegui ontsloeg omdat die bij Real Madrid tekende!

Lees nog meer over de strijd van de Iraanse vrouwen via:
News Trust

U kan nog nog meer artikels raadplegen via Twitter:
Open Stadiums

U kan ook nog altijd het boek ‘Lopen tegen de wind’ van Darya Safay hierover kopen via:
De Vliegende Keeper

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share