Share

Na afloop van de loting voor de groepsfase van de UEFA Champions League in het Grimaldi Forum in Monaco werd allereerst de UEFA Women’s Player of the Year aangekondigd. Er waren met Pernille Harder, Ada Hegerberg en Amandine Henry drie kandidaten die allemaal in de finale van de UWCL 2018 stonden.

Foto – (c) UEFA.com

Daar in Kiev scoorden ze ook elk een doelpunt in het duel VfL Wolfsburg – Olympique Lyonnais maar er kon er slechts één winnen en dat was de Deense Pernille Harder, de voorbije 2,5 seizoenen nog ploeggenote van Belgian Red Flame Tessa Wullaert. Zij haalde het met ruime voorsprong (45 punten) voor de Noorse Ada Hegerberg (Lyon) en Amandine Henry (ook al Lyon). Pernille Harder, volgt op de erelijst Lieke Martens (FC Barcelona) op. Opvallend is dat er al elk jaar een andere speelster op nummer één stond.

Dit was de top tien van dit jaar:
1. Pernille Harder (Wolfsburg & Denemarken) – 106 punten;
2. Ada Hegerberg (Lyon) – 61 punten;
3. Amandine Henry (Portland Thorns/Lyon & Frankrijk) – 41 punten;
4. Dzsenifer Marozsán (Lyon & Duitsland) – 32 punten;
5. Lucy Bronze (Lyon & Engeland) – 20 punten;
6. Lieke Martens (Barcelona & Nederland) – 17 punten;
7. Wendie Renard (Lyon & Frankrijk) – 16 punten;
8. Fran Kirby (Chelsea & Engeland) – 15 punten;
9. Eugénie Le Sommer (Lyon & Frankrijk) – 13 punten;
10.Shanice van de Sanden (Lyon & Nederland) – 7 punten;

Pernille Harder aan de bal tijdens de finale van het EK 2017 in en tegen Nederland! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Pernille Harder, het voorbije seizoen topschutter in Duitsland met 17 goals en daar ook winnaar van de dubbel titel en beker, kon niet aanwezig zijn in Monaco want ze speelde op hetzelfde ogenblik een interland met Denemarken tegen Kroatië (het werd daar 1-1 na een gelijkmaker in de toegevoegde tijd van Nadia Nadim). Ze gaf wel volgende reactie mee:
“Ik ben uitermate trots en vereerd dat ik deze prijs mag ontvangen aangezien ik al van jongsaf aan ervan droomde om op het hoogste niveau te spelen. Ik wil in het bijzonder mijn familie danken voor hun steun evenals mijn ploeggenoten, trainers en technische staf van het nationale team.”

De erelijst ziet er als volgt uit:
2017/18 ─ Pernille Harder (VfL Wolfsburg & Denemarken);
2016/17 ─ Lieke Martens (Rosengård/Barcelona & Nederland);
2015/16 ─ Ada Hegerberg (Lyon & Noorwegen);
2014/15 ─ Célia Šašić (1.FFC Frankfurt & Duitsland);
2013/14 ─ Nadine Kessler (VfL Wolfsburg & Duitsland);
2012/13 ─ Nadine Angerer (1.FFC Frankfurt & Duitsland);

Lees nog meer hierover via:
UEFA.com

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Foto – (c) UEFA.com

PS: Belgisch landskampioen Club Brugge kwam in groep A terecht met als tegenstanders Atlético Madrid, de winnaar van de UEFA Europa League en UEFA Super Cup 2018, Borussia Dortmund, het nieuwe team van Rode Duivel Axel Witsel, en AS Monaco, de ploeg van Rode Duivels Youri Tielemans en inmiddels ook Nacer Chadli die net voor het einde van de zomertransferperiode overkomt van West Bromwich Albion.

Share