Terwijl de Belgian Red Flames op de Algarve Cup 2016 in Portugal aantraden begonnen de Oranjevrouwen in Den Haag aan hun Road to Rio 2016 met een duel tegen Zwitserland, die andere debutant op het WK 2015! Had het team van bondscoach Arjan van der Laan in aanloop naar dit eerste duel al twee flinke dompers moeten incasseren met het op het laatste moment wegvallen van vaste waarden Lieke Martens en centrale verdediger Stefanie van der Gragt dan kwam daar na 4 minuten wedstrijd in het Kyocera Stadion in Den Haag nog heel vroeg een extra tegenslag bij.

Een slordige start gaf de Zwitserse Fabienne Humm immers de kans om de bezoekers (maar op het scorebord de thuisploeg) meteen op voorsprong te trappen (0-1). De Olympische droom voor de Oranje Leeuwinnen leek nu wel heel ver weg. Maar Nederland vocht zich terug in de wedstrijd en kreeg kort voor het halfuur een terechte strafschop voor een fout van Ana Maria Crngorcevic op Vivianne Miedema. Manon Melis zette de mogelijkheid feilloos om en zo kregen de thuisfans toch weer hoop (1-1, 29ste minuut).

Ramona Bachmann (Zwitserland) in duel met Kika van Es (Nederland) op weg naar Rio 2016! Foto - David Catry

Ramona Bachmann (Zwitserland) in duel met Kika van Es (Nederland) op weg naar Rio 2016! Foto – David Catry

In een dolle zes minuten na de rust maakte een ontketend Nederland dan het verschil. Eerst knalde Vivianne Miedema knap binnen (2-1, 56ste minuut), dan kopte captain Mandy van den Berg een hoekschop van Sherida Spitse raak (3-1, 60ste minuut) en tenslotte tikte de pas ingevallen Shanice van de Sanden op aangeven van Manon Melis de 4-1 tegen het net (62ste minuut). Maar met een Duitse coach op de bank bij de tegenstander (Martina Voss-Tecklenburg verdiende haar sporen bij Duisburg) en een hele resem speelsters die in de vrouwelijke Bundesliga actief zijn kon je al vermoeden dat dit duel toch nog niet helemaal gelopen was. In de 69ste minuut onderschepte Ramona Bachmann een terugspeelbal van Manon Melis maar Sari van Veenendaal bracht redding met de voet. Op aangeven van de ingevallen Eseosa Aigbogun lukte Rahel Kiwic dan eerst de 4-2 (74ste minuut) en vervolgens opnieuw op aangeven van Aigbogun soleerde Ramona Bachmann voorbij de Oranje-doelvrouw naar de 4-3! Vier minuten voor tijd belandde na een vrije trap van Rahel Kiwic de bal nog via alweer Aigbogun tegen de lat. Nederland ontsnapte en hield de volle winst na een onwaarschijnlijk spektakelstuk uiteindelijk overeind!

Met Sofia Jakobsson (Zweden) en Elise Thorsnes (Noorwegen) kreeg Woudestein een Scandinavisch duel over de vloer! Foto - Dirk Vuylsteke

Met Sofia Jakobsson (Zweden) en Elise Thorsnes (Noorwegen) kreeg Woudestein een Scandinavisch duel over de vloer! Foto – Dirk Vuylsteke

In de andere wedstrijd op dit Olympisch kwalificatietornooi op Woudestein in Rotterdam won Zweden het Scandinavisch onderonsje tegen Noorwegen met het kleinste verschil. Lisa Dahlkvist lukte al na twee minuten het enige doelpunt van de wedstrijd met een rake kopbal na een voorzet van Magdalena Eriksson (0-1) waardoor Zweden al van bij de start een mooie stap zet richting de Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro.

Lisa Dahlkvist was de matchwinnaar voor Zweden in het Scandinavisch onderonsje tegen Noorwegen op Woudestein op weg naar Rio 2016! Foto - Dirk Vuylsteke

Lisa Dahlkvist was de matchwinnaar voor Zweden in het Scandinavisch onderonsje tegen Noorwegen op Woudestein op weg naar Rio 2016! Foto – Dirk Vuylsteke

Openingsdag Olympisch kwalificatietornooi 2016 in Nederland:

Zwitserland – Nederland 3-4 (rust: 1-1);

Doelpunten: 4′ Fabienne Humm 0-1, 29′ Manon Melis 1-1 op strafschop, 56′ Vivianne Miedema 1-2, 60′ Mandy van den Berg 1-3, 62′ Shanice van de Sanden 1-4, 74′ Rahel Kiwic 2-4, 83′ Ramona Bachmann 3-4.
Scheidsrechter: Kateryna Monzul (Oekraïne).

Noorwegen – Zweden 0-1 (rust: 0-1);
Doelpunt: 2′ Lisa Dahlkvist 0-1.
Scheidsrechter: Bibiana Steinhaus (Duitsland).

Bekijk de video met de hoogtepunten van Zwitserland-Nederland in Den Haag met dank aan de KNVB: