Share

In een zonnig en gezellig Oranje gekleurd Reims hebben de Europese kampioenen vrouwenvoetbal 2017 onder leiding van Sarina Wiegman ook de derde wedstrijd in groep E gewonnen. Tegen Canada werd het 2-1 waardoor vrouwelijk Oranje de groepsfase met het maximum van de punten en als groepswinnaar afsloot en dus op dinsdag 25 juni 2019 bij de achtste finale in Rennes mag uitkomen tegen Japan, de tweede uit groep D.

Canada en Nederland stappen het veld op in Reims voor hun beslissend duel in groep E! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Ook in dit duel was de VAR alweer van bij het begin aanwezig. Scheidsrechter Stéphanie Frappart wees al in de tweede minuut naar de stip voor een fout van de Nederlandse Desiree van Lunteren op Janine Beckie (Canada) maar nadat de bal al op de stip lag en Christine Sinclair zich klaarmaakte om Sari van Veenendaal te grazen te nemen werd de Française die het komende seizoen voor het eerst actief zal zijn in de Franse Ligue 1 bij de mannen alsnog teruggefloten door de hulp langs de lijn. Deze situaties werken irriterend en tasten ook de autoriteit van de scheidsrechter aan … Hoe dan ook de bal werd buiten de zestien gelegd en de Canadese vrije trap leverde niets op.

De Franse Stéphanie Frappart wees al vlug naar de stip maar ze moest van de VAR op haar beslissing terugkomen. Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Het duurde tot halfweg de eerste helft voor er echt opnieuw iets te beleven viel in deze anders best leuke ontmoeting. Net voor het half uur ging de bal via Sherida Spitse en Jackie Groenen op rechts naar Shanice van de Sanden die een gevaarlijke voorzet afleverde waar de Canadese doelvrouw Stephanie Labbé veel moeite mee had maar Danielle van de Donk wist niet te profiteren. Even later trapte Vivianne Miedema tegen de paal terwijl een knappe omhaal van Danielle van de Donk over het Canadese doel ging.

Vivianne Miedema, probeert zich staande te houden met Sophie Schmidt (Canada) in de rug. Jackie Groenen volgt de actie! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

In het begin van de tweede helft kopte Anouk Dekker, die eerder in de wedstrijd geel kreeg voor een fout op Janine Beckie, een vrije trap van Sherida Spitse binnen (1-0, 54ste minuut).

Het kopbaldoelpunt van Anouk Dekker. De Oranje Leeuwinnen staan 1-0 voor! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Op het uur kwam Canada echter langszij toen Christine Sinclair de voorzet van Ashley Lawrence tegen de netten trapte (1-1, 60ste minuut). Het kon opnieuw alle kanten uit.

Christine Sinclair is het snelst aan de tweede paal en scoort de Canadese gelijkmaker! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Net als in het openingsduel van vrouwelijk Oranje werd de wedstrijd beslist door de invallers die kort daarvoor trouwens samen het veld waren opgekomen. Dit keer was Jill Roord de aangever terwijl Lineth Beerensteyn van dichtbij het winnende doelpunt kon binnentikken (2-1, 75ste minuut). Canada wilde daarna nog wel maar een kopbal en een schot van Janine Beckie gingen naast.

Het winnende doelpunt van Nederland waarbij Jill Roord nu de assist gaf voor Lineth Beerensteyn! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Zo werd Nederland de winnaar van groep E en staat het net als op het WK 2015 in Canada in de achtste finale tegenover Japan. Destijds in Vancouver was dat het eindstation van de eerste WK-deelname van Oranje. De vraag is uiteraard wat het nu dinsdag 25 juni 2019 wordt. In het andere duel van de dag in deze groep won Kameroen in-extremis nog van Nieuw-Zeeland (2-1) waardoor het als een van de beste derdes naar de achtste finales mocht.

Bekijk de doelpunten uit Nederland – Canada met dank aan FIFA TV:

Bekijk foto’s rond Nederland – Canada van Dirk Vuylsteke via: https://loft6.photoshelter.com/gallery/2019-06-20-Netherlands-Canada/G0000elNBsXGuwE4/C0000iKxKJRA0goA

Voor interviews met Belgische en internationale speelsters kan U terecht op:
Vrouwenteam TV


Share