Share

Op dinsdag 2 juli 2019 hebben de Verenigde Staten in het Parc OL van Lyon na een topduel vol spektakel tegen Engeland de finale van het WK 2019 bereikt. Het team van bondscoach Jill Ellis mag op zondag 7 juli 2019 in hetzelfde stadion de wereldtitel verdedigen tegen Europees Kampioen Nederland of Zweden, de twee andere halve finalisten die op woensdagavond 3 juli 2019 in actie komen.

De betreurde Florijana Ismaili op 9 oktober 2018 in Biel Bienne met Zwitserland tegen de Belgian Red Flames en Tessa Wullaert op weg naar het WK 2019. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Enkele uren voor aanvang van de eerste halve finale op het WK 2019 kwam het droevige bericht dat het lichaam van Florijana Ismaili, die in de play-offs zowel tegen de Belgian Red Flames als tegen Nederland in actie kwam, in het meer van Como was teruggevonden. De Zwitserse international werd vermoedelijk gehydocruteerd toen ze afgelopen zaterdag 29 juni 2019 in de extreme warmte het water in sprong en al snel als vermist werd opgegeven. Het was mogelijk nog te vroeg om al een minuut stilte in te lassen voor de topaffiche tussen Engeland en de VS maar het heengaan van deze speelster had uit respect minstens even onder de aandacht mogen gebracht worden.

Engeland voor de halve finale in Lyon tegen de Verenigde Staten. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Om 21 uur kreeg Ellen White de eer om de eerste halve finale op gang trappen. Het was het begin van een spannend en bezienswaardig spektakel. De VS, zonder de geblesseerde Megan Rapinoe, gingen vanaf de start voluit en ze scoorden alweer vroeg na een mooie actie die uitmondde in een voorzet van rechtsachter Kelley O’Hara en een schitterend kopbaldoelpunt aan de tweede paal van de onvolprezen Christen Press (0-1, 10de minuut). Engeland kwam knap terug toen een lange bal van Keira Walsh bij Beth Mead belandde en de speelster van Arsenal zuiver voorgaf richting Ellen White, die via de paal de gelijkmaker lukte (1-1, 19de minuut). Even na het half uur stonden de Verenigde Staten echter opnieuw op voorsprong. Via Abby Dahlkemper en Christen Press kwam de bal bij Lindsey Horan terecht en de ex-speelster van PSG gaf de perfecte voorzet richting Alex Morgan (ex-Lyon) om in haar vroegere thuisoord binnen te koppen (1-2, 31ste minuut). De eerste helft was van echt topniveau en verveelde geen seconde.

De halve finale Engeland – VS is tien minuten bezig en de regerende wereldkampioen mocht al juichen na een kopbaldoelpunt van Christen Press, tweede van links, naast Alex Morgan. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Ook in de tweede helft bleef het bijzonder spannend. Op aangeven van Jill Scott leek Ellen White in de 67ste minuut haar 7de goal van het tornooi gemaakt te hebben maar na het gejuich van het Engelse team en al haar fans was daar weer de spelbreker van dit tornooi. De VAR had – terecht deze keer zij het nipt – buitenspel gezien. Later kwam de VAR nogmaals tussen voor een fout van Becky Sauerbrunn op Ellen White. Captain Steph Houghton zag haar poging om de 2-2 te maken echter gestopt door de Amerikaanse doelvrouw Alyssa Naeher (83ste minuut). Millie Bright werd nadien met een tweede gele kaart voor een tweede brutale charge op Alex Morgan van het veld gestuurd door de Braziliaanse scheidsrechter Edina Alves Batista (86ste minuut). Met tien tegen elf was terugkomen voor Engeland daarna ondanks de 7 minuten toegevoegde tijd onbegonnen werk. De Verenigde Staten mogen dus hun vijfde finale in het WK Vrouwenvoetbal spelen, Engeland zal nu zaterdag 6 juli 2019 het tornooi eindigen waar het ook begon namelijk in Nice voor de wedstrijd met de derde plaats als inzet.

Bekijk de video met de hoogtepunten dankzij FIFA TV:

Bekijk foto’s rond de halve finale Engeland – Verenigde Staten van David Catry via:

http://sportpix.be/

Share