Share

Na het veroveren van hun eerste Olympisch ticket vorige zaterdag 29 juni 2019 in Valenciennes hebben de Oranje Leeuwinnen bij hun tweede deelname aan het WK Vrouwenvoetbal nu ook voor het eerst de WK-finale bereikt. Het team van bondscoach Sarina Wiegman won in een broeierig warm Lyon tegen Zweden dankzij een doelpunt in de eerste verlenging van de in België geboren Jackie Groenen. Op zondag 7 juli 2019, precies 45 jaar nadat Nederland met Johan Cruijff de allereerste WK-finale speelde bij de mannen en in München verloor tegen het toenmalige West-Duitsland, is titelverdediger de Verenigde Staten de tegenstander van vrouwelijk Oranje in het Parc OL van Lyon met de wereldtitel 2019 als inzet.

Een beeld uit een oefenduel tussen de Belgian Red Flames U19 en een selectie jongens U15 van de provincia Brabant op dinsdag 19 maart 2013. Jackie Groenen juicht na de gelijkmaker (1-1) met Elke Van Gorp (links) en Jassina Blom (rechts). Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Er waren 99 minuten gespeeld toen de in het Belgische Poppel geboren Jackie Groenen op aangeven van Danielle van de Donk en na een doortikken van Linda Sembrant in de rug van Vivianne Miedema van iets buiten de zestien met rechts een gekruist schot afleverde dat onhoudbaar voor de Zweedse doelvrouw Hedvig Lindahl mooi in de benedenhoek tegen de netten van het doel binnenrolde (1-0). Het was het eerste WK-doelpunt van Jackie Groenen en de goal die de Oranje Leeuwinnen naar een allereerste WK-finale in het vrouwenvoetbal loodste. Tevens het hoogtepunt van de wedstrijd die voor de betrokken landen en fans spannend was maar niet het spektakel bracht die Engeland en de Verenigde Staten de avond voordien in de eerste halve finale in hetzelfde stadion op de mat hadden gelegd.

Zweden voor de aftrap van hun halve finale op het WK 2019 in Frankrijk tegen Nederland. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Veel kansen waren er niet geweest in de reguliere speeltijd van dit duel dat deed terugdenken aan een kwartfinale Nederland – Zweden tijdens het EK 2004 bij de mannen in het Portugese Faro toen op zaterdag 26 juni 2004 ook in zwoele zomerse temperaturen en na een scoreloos resultaat (0-0 na verlengingen) uiteindelijk pas beslist werd na strafschoppen (5-4 voor Nederland). Dit keer kwam het niet zover. Zweden was in het derde kwartier van de eerste helft gevaarlijk geweest via Lina Hurtig maar Sari van Veenendaal redde nog knap met de voet (38ste minuut). Net voor het uur trof het team van bondscoach Peter Gerhardsson na hun vijfde hoekschop via de hand van de Nederlandse doelvrouw de paal toen Nilla Fischer van in de zestien uithaalde (56ste minuut). Aan de overkant kopte Vivianne Miedema acht minuten later de eerste Nederlandse hoekschop genomen door Sherida Spitse via de vingertoppen van Hedvig Lindahl tegen de lat! (64ste minuut).

De Zweedse bondscoach Peter Gerhardsson zag zijn team pas na verlengingen onderuit gaan tegen vrouwelijk Oranje! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Zweden verloor tijdens de opwarming voor het duel verdediger Nathalie Bjorn (zij werd vervangen door Elin Rubensson, een middenveldspeelster) terwijl Nederland aan de wedstrijd begon met Lineth Beerensteyn in de basis op de plaats van Shanice van de Sanden (diep in de tweede helft kwam de nu met het roze kapsel getooide speelster van Olympique Lyonnais wel in en zorgde nog even voor gevaar). Ook Lieke Martens moest vanwege blessurelast tijdens de rust haar plaats afstaan aan Jill Roord, die alweer een goede invalbeurt realiseerde.

De Zweedse fans in het stadion bleven net als de Nederlandse supporters bijzonder enthousiast! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Het stadion in Lyon was uitverkocht maar het zat met 48.452 aanwezige toeschouwers niet helemaal vol. Veel mensen verlieten nog voor het einde van de verlengingen het stadion. De Nederlandse fans bleven uiteraard wel tot ver na afloop van de wedstrijd om hun Oranje Leeuwinnen voor een nieuwe historische prestatie te vieren. Ook de Zweedse fans lieten hun speelsters ondanks het nipte verlies niet in de steek. Kosovare Asllani, die op een sterk tornooi kan terugblikken, moest helaas in de toegevoegde tijd van de tweede verlenging nog met een nekblessure afgevoerd worden waardoor Zweden dat alle wissels had opgebruikt met tien eindigde. De kans dat zij op zaterdag 6 juli 2019 in Nice in het duel tegen Engeland met de derde plaats als inzet nog kan aantreden is klein.

Bondscoach Sarina Wiegman viert de kwalificatie voor de finale van het WK 2019 met Sherida Spitse! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Bondscoach Sarina Wiegman won op woensdag 3 juli 2019 met de Oranje Leeuwinnen ook haar 12de wedstrijd op een eindronde (6 op het EK 2017 en nu al 6 op het WK 2019). Lukte het de vorige 11 keer telkens binnen de reguliere speeltijd dan waren er nu voor het eerst verlengingen nodig. Maar dat opmerkelijk cijfer blijft wel nog altijd overeind. De vraag is of dat na het duel van nu zondag 7 juli 2019, als Nederland als regerend Europees Kampioen voor het eerst de WK-finale bij de vrouwen speelt tegen titelverdediger Verenigde Staten, nog het geval zal zijn.

Bekijk de video met de hoogtepunten dankzij FIFA TV:

Bekijk foto’s rond de halve finale Engeland – Verenigde Staten van David Catry via:

http://sportpix.be/

PS: Het oefenduel tussen de Belgian Red Flames U19 en de Nederlandse U19 in Wuustwezel als voorbereiding op het komende EK in Schotland eindigde op 0-3 nadat het bij de rust nog 0-0 stond.

Share