Share

Titelverdediger de Verenigde Staten heeft op zondag 7 juli 2019 met succes de wereldtitel verdedigd. Het won in het Parc OL van Lyon in een finale die niet lang in de herinnering zal blijven met 2-0 tegen Nederland en mag zich zo nog vier jaar langer wereldkampioen vrouwenvoetbal noemen.

De startelf van de Oranje Leeuwinnen op zondag 7 juli 2019 bij de WK-finale 2019 in het Parc OL van Lyon! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Nederland was niet van plan om zich zomaar gewonnen te geven tegen het sterke collectief van bondscoach Jill Ellis. Het koos er met Anouk Dekker in plaats van Merel van Dongen vooral voor om te verdedigen. De Nederlandse doelvrouw Sari van Veenendaal was de vrouw van de wedstrijd want zij hield de Oranje Leeuwinnen voor de rust tot vier keer toe overeind bij pogingen van Julie Ertz, Samantha Mewis en tweemaal van Alex Morgan, eerst nog met de hulp van de paal en dan met een mooie save in haar linkerbenedenhoek. Op slag van rust kwamen de Oranje Leeuwinnen even piepen aan de Amerikaanse goal maar het kwam ondanks een kans uit een vrije trap van Sherida Spitse en een voorzet centraal voor doel van Lieke Martens niet tot een schot of een poging richting doel of tussen de palen.

Een duel in de WK-finale 2019 tussen Jackie Groenen (links voor Nederland) en Tobin Heath (VS). Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Ook in de tweede helft hield Nederland tegen een sterker Verenigde Staten bijzonder lang de 0-0 op het bord tot de VAR onder leiding van de Spanjaard Carlos Del Cerro Grande scheidsrechter Stéphanie Frappart corrigeerde en een strafschop schonk aan de VS voor een vermeende fout van Stefanie van der Gragt op Alex Morgan (de duw in de rug van Domnique Bloodworth in de eerste helft op de Amerikaanse sterspeelster was wat dat betreft toch iets duidelijker om naar de stip te wijzen). Even later zette de zopas 34 jaar geworden (ze vierde afgelopen vrijdag 5 juli haar verjaardag) Megan Rapinoe zich achter de bal en ze besliste met de rechtervoet links van het Oranje sluitstuk de wedstrijd (1-0, 61ste minuut). De mogelijkheid op een Nederlandse stuntoverwinning was meteen verdwenen. Gelukkig voor deze finale kon de 24-jarige Rose Lavelle acht minuten later na mooi alleen oprukken vanuit de middencirkel naar doel, het op het verkeerde been zetten van Stefanie van der Gragt en het knap afwerken met links de schijn van partijdigheid in dit duel wegwerken (2-0, 69ste minuut).

De twee doelpuntenmakers in de WK-finale van 2019 Megan Rapinoe en Rose Lavelle werden achteraf ook gelauwerd als respectievelijk Golden Ball en Golden Boot (Rapinoe) en Bronze Ball (Lavelle). Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Nederland verloor zo voor het eerst een eindrondewedstrijd onder leiding van Sarina Wiegman maar het keert wel met opgeheven hoofd huiswaarts. De Verenigde Staten waren en zijn (ondanks de bij momenten veel te opzichtige hulp van de scheidsrechters en van de VAR) de verdiende wereldkampioen. Het is immers een fysiek sterk, goed voetballend en efficiënt collectief en volwaardig team waar op dit moment heel weinig tegen te beginnen valt.

Bekijk de hoogtepunten van de WK-finale 2019 met dank aan FIFA TV:

***Dit waren alle prijzen op het WK 2019 in Frankrijk:

Wereldkampioen: Verenigde Staten;

Vice-wereldkampioen: Nederland;

Derde: Zweden;*

***Adidas Golden Ball: Megan Rapinoe (VS);

Adidas Silver Ball: Lucy Bronze (Engeland);

Adidas Bronze Ball: Rose Lavelle (VS);

***Adidas Golden Boot (Topschutter): Megan Rapinoe (VS) (6 goals, 3 assists en het minste speelminuten);

Adidas Silver Boot: Alex Morgan (VS);

Adidas Bronze Boot: Ellen White (Engeland);

Sari van Veenendaal kreeg de Golden Glove Award. Zij was de beste doelvrouw op het WK 2019! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

***Adidas Golden Glove (beste doelvrouw): Sari van Veenendaal (Nederland);

De Duitse Giulia Gwinn, die deze zomer overstapt van SC Freiburg naar Bayern München, werd verkozen tot beste jongere op het WK 2019 in Frankrijk! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

***FIFA Young Player Award: Giulia Gwinn (Duitsland);

Gastland Frankrijk, hier vlak voor het openingsduel in het Parc des Princes van Parijs tegen Zuid-Korea, won uiteindelijk de Fair Play Trophy! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

***FIFA Fair Play Trophy: Frankrijk.

PS: Voor de liefhebbers nog meegeven dat de voltallige selectie van de Oranje Leeuwinnen op maandag 8 juli 2019 tussen 21u15 en 22 uur te gast is in het programma Studio France op NPO 1 waar er zal teruggeblikt worden op het voor Nederland ondanks het verlies in de finale succesvolle WK.

Share