Share

Niet Engeland maar Zweden is derde geworden op het WK Vrouwenvoetbal 2019 in Frankrijk. Het team van bondscoach Peter Gerhardsson won nipt het duel voor de derde plaats tegen het Engeland van Philippe Neville.

De Zweedse fans mogen voor de derde keer in de geschiedenis van het WK een derde plaats vieren! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De eerste rit Brussel-Brussel in de 106de editie van de Ronde van Frankrijk was net afgelopen en gewonnen door Mike Teunissen voor Peter Sagan toen Engeland in een zonnig en heel warm Nice mocht aftrappen in het duel voor de derde plaats tegen Zweden, dat de beste start nam.

Na 11 minuten al gaf Fridolina Rolfö, geschorst in de halve finale tegen Nederland, de bal voor. Alex Greenwood van Manchester United ontzette zwak in de voeten van Kosovare Asllani, de Zweedse pocketspits die toch fit was geraakt nadat ze afgelopen woensdag in de toegevoegde tijd van het duel tegen Nederland in Lyon nog op een draagberrie was afgevoerd. De speelster van Linköping twijfelde geen moment en trapte de bal via Carly Telford en de paal tegen de netten (0-1), haar derde doelpunt op dit WK.

Sofia Jakobsson trapte vier minuten later op aangeven van Nathalie Bjorn, die net voor de aftrap tegen Nederland uitviel, tegen de paal. Het was slechts uitstel want op aangeven van Stina Blackstenius verdubbelde de spits van Montpellier de Zweedse voorsprong met een mooie draaibal met rechts in de hoek en onhoudbaar voor de Engelse doelvrouw (0-2, 22ste minuut).

Engeland stak een eerste keer de neus aan het venster met een knappe uithaal met rechts van Lucy Bronze en in hoekschop gekeerd door Hedvig Lindahl (23ste minuut). Zweden verloor dan Fridolina Rolfö met een blessure (zij werd vervangen door Lina Hurtig) en even over het halfuur sloeg Engeland terug. Jill Scott bediende Francesca Kirby op rechts. De speelster van Chelsea kwam naar binnen, zette Linda Sembrant op het verkeerde been en mikte met links via de paal raak (1-2, 31ste minuut).

Twee minuten later was de wedstrijd opnieuw in evenwicht, zo dacht iedereen, nadat Ellen White op aangeven van Beth Mead raak trof. De Duitse VAR onder leiding van de heer Felix Zwayer dacht er echter anders over. Volgens hen had Ellen White in het duel met Linda Sembrant de hand gebruikt en dus keurde de Russische ref Anastasia Pustovoitova, die ooit nog het duel van de Belgian Red Flames op bezoek bij Portugal op weg naar dit WK floot, de gelijkmaker af!

In de toegevoegde tijd van de eerste helft tikte Stina Blackstenius de bal nog nipt over het doel terwijl Ellen White op aangeven van Nikita Parris op Hedvig Lindahl stuitte. Zo gingen we rusten met een stand van 1-2 voor Zweden!

In de tweede helft zette Engeland alles op alles om alsnog langszij te komen en net als vier jaar geleden in Canada derde te worden op dit wereldevenement. Een schot van Jade Moore ging naast, Francesca Kirby stuitte op Hedvig Lindahl, Steph Houghton kopte na een snel genomen hoekschop iets te hoog, Lucy Bronze trape in-extremis nog op het hoofd van Nilla Fischer die als laatste Zweedse reddingsboei fungeerde en de ingevallen en afscheidnemende Karen Carney geraakte ook niet voorbij de Zweedse doelvrouw. Maar ook Zweden had na de pauze kunnen scoren. Julia Zigiotti stootte echter twee keer op Carly Telford die tussendoor ook nog een poging van Sofia Jakobsson uit haar doel hield!

Zweden, waarvoor captain Caroline Seger haar 200ste interland speelde, eindigde zo als derde en op het podium van het WK 2019 in Frankrijk net als in 1991 in China en in 2011 in Duitsland. Engeland keert straks als vierde wellicht ontgoocheld terug huiswaarts. Het werd niet voor het eerst wereldkampioen en het eindigde uiteindelijk net naast het podium waardoor het in cijfers minder goed deed dan in 2015 in Canada. Het staat wel volgend jaar op de Olympische Spelen 2020 in Japan en het organiseert in 2021 het EK in eigen land. Misschien kan het op één van die twee tornooien voor het eerst de hoogste prijs behalen.

Bekijk de hoogtepunten van dit duel met dank aan FIFA TV:

Lees over de finale van het WK 2019 via:

http://nieuws.vrouwenvoetbal.be/?p=50659

Share