Share

Op dinsdag 7 januari 2020, 98 dagen voor de belangrijke EK-kwalificatieinterland op dinsdag 14 april 2020 in Leuven tegen Zwitserland, werd er in Lissabon geloot voor de kwartfinales van de 27ste editie van de Algarve Cup. De Belgian Red Flames staan daar bij het begin van het nieuwe decennium voor de tweede keer aan de aftrap.

De Algarve Cup 2020 wordt tussen woensdag 4 en dinsdag 10 maart 2020 in een nieuw formaat gespeeld. Vorig seizoen werden er 12 teams in 4 groepen ingedeeld vooraleer de finalewedstrijden werden gespeeld. Nu kwam er in de eerste plaats een loting aan te pas om de 8 deelnemende teams een kwartfinale te bezorgen. De vier winnaars van die kwartfinales gaan verder naar de halve finales en de twee winnaars van dat duel spelen de finale. De verliezende teams van de kwartfinales spelen verder voor de plaatsen 5 tot en met 8 nadat ze eerst een tussenronde hebben gespeeld.

De Belgian Red Flames spelen op woensdag 4 maart 2020 voor het eerst tegen Nieuw-Zeeland! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Voor deze loting werd al bepaald dat Denemarken en Italië evenals België en Noorwegen niet in dezelfde helft van de line-up mochten uitkomen en dit omdat Denemarken en Italië in dezelfde kwalificatiegroep zitten richting het EK 2021 in Engeland en omdat België en Noorwegen al twee onderlinge oefenwedstrijden hebben gepland.

Dit was het resultaat van de loting met wedstrijden op woensdag 4 maart 2020:

Nieuw-Zeeland (WR 23) – België (WR 17);

Portugal (WR 31) – Italië (WR 14);

Duitsland (WR 2) – Zweden (WR 5);

Denemarken (WR 16) – Noorwegen (WR 12);

Halve finales:

HF 1: Winnaar Nieuw-Zeeland – België – Winnaar Portugal – Italië;

HF 2: Winnaar Duitsland – Zweden – Winnaar Denemarken – Noorwegen;

***Finale:

Winnaar HF 1 – Winnaar HF 2;

***Derde plaats:

Verliezers HF 1 – Verliezer HF 2:

De Belgian Red Flames beginnen dus aan hun tweede deelname aan de Algarve Cup met een wedstrijd op woensdag 4 maart 2020 tegen een landenteam uit Oceanië. Het duel tegen Nieuw-Zeeland, vorig jaar op het WK 2019 in Frankrijk de eerste tegenstander van de Oranje Leeuwinnen in Le Havre, wordt een primeur want beide teams hebben elkaar nooit eerder ontmoet. De Football Ferns staan sinds 26 oktober 2018 onder leiding van Tom Sermanni, een inmiddels 65-jarige Schot die eerder bondscoach was van Australië (in de periode 1994-96 en tussen 2005 en 2012) en van de Verenigde Staten (2013-14). Als assistent werkte hij dan weer voor Canada en dat voor en tijdens het WK van 2015 in dat land. Tom Sermanni was vervolgens even clubtrainer bij Orlando Pride (2016-18) waar hij ook met de Braziliaanse Marta werkte.

Ria Percival, hier tijdens de finale van de UWCL 2012 in München, voor 1.FFC Frankfurt in de achtervolging op Lotta Schelin (Olympique Lyonnais). Foto – (c) Sportpix.be / Joke Vuylsteke

Ook nog meegeven dat Ria Percival, die dit seizoen in Engeland speelt voor Tottenham Hotspur, in 2012 met 1.FFC Frankfurt de finale van de UEFA Women’s Champions League verloor tegen Olympique Lyonnais (0-2). Vorig seizoen stond ze met West Ham United in de finale van de FA Women’s Cup tegen Manchester City met Belgian Red Flame Tessa Wullaert! Ook in die finale stond ze aan de kant van de verliezers (0-3). Ria Percival is de speelster met de meeste interlands voor Nieuw-Zeeland (147)!

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

 

Share