Share

Sara Bjork Gunnarsdottir, de Ijslandse middenvelder van de Zweedse landskampioen Rosengard, werd op woensdag 30 maart 2016 bijna de heldin van de terugwedstrijden in de kwartfinale van de UEFA Women’s Champions League maar uiteindelijk bleef ze na het duel Am Brentanobad tegen UWCL-titelverdediger 1.FFC Frankfurt achter als de pechvogel van de avond.

Met een nipte 0-1-overwinning op bezoek in Malmö tegen Rosengard was het niet meteen de verwachting dat titelverdediger 1.FFC Frankfurt in de terugwedstrijd nog veel problemen zou kennen om zich te plaatsen voor de halve finale. Maar net als in de achtste finales toen het ook tegen het Noorse LSK Kvinner in de terugwedstrijd op eigen veld met 0-2 verloor en uiteindelijk strafschoppen nodig had om verder te komen was dat ook nu weer het geval. In de 28ste minuut kopte Sara Bjork Gunnarsdottir, de Ijslandse die in het begin van deze maand nog op de Algarve Cup 2016 tegen de Belgian Red Flames uitkwam, de bezoekers op voorsprong en terug op gelijke hoogte na een voorzet van Lina Nilsson (0-1). Die score bleef op het scorebord staan na de verlengingen en dus moesten strafschoppen voor het verdict zorgen. In die epiloog trapte Gunnarsdottir als eerste maar ze kreeg de bal niet voorbij doelvrouw Anne-Kathrine Kremer die de goede hoek gekozen had. Aangezien alle daaropvolgende strafschoppen raak gingen kon Marith Priessen als laatste aanleggen en de titelverdediger een ronde verder trappen (5-4). Het betekende het einde van een wedstrijd die door de Italiaanse scheidsrechter Carina Vitulano even stilgelegd werd omdat ze racistische geluiden vanuit het publiek gehoord had in de richting van Rosengard Gaelle Enganamouit, de Kameroense internationale spits van Rosengard. Zij ging volgens het publiek te gevaarlijk door op doelvrouw Kremer nadat ze ook al geel had gekregen voor een fout op Jackie Groenen, die van bij de aftrap op het veld stond.

Bekijk de goals en de strafschoppen in 1.FFC Frankfurt – Rosengard met dank aan Eurosport:
Eurosport.de

1. FFC Frankfurt ontmoet in de halve finale de tweevoudige Duitse UWCL-winnaar VfL Wolfsburg, dat na de heenwedstrijd ook de terugwedstrijd tegen de Italiaanse vice-kampioen Brescia met drie doelpunten verschil won. De Hongaarse international Zsanette Jakabfi lukte nog voor de rust twee doelpunten (0-1, 7de en 0-2, 33ste minuut) vooraleer de Zwitserse Ramona Bachmann even over het uur de eindcijfers op het bord knalde (0-3, 62ste minuut). Brescia eindigde het duel nog met tien na de rode kaart (2x geel) voor aanvoerster Roberta D’Anna (85ste minuut). Belgian Sparkle Red Flame Tessa Wullaert, die scoorde in de heenwedstrijd, kwam dit keer niet in actie. De eerste halve finale is in Wolfsburg.

De Hongaarse international Zsanett Jakabfi lukte 2 doelpunten voor VfL Wolfsburg op bezoek bij Brescia! Foto - David Catry

De Hongaarse international Zsanett Jakabfi lukte 2 doelpunten voor VfL Wolfsburg op bezoek bij Brescia! Foto – David Catry

In de andere halve finale was Lyon al zeker van de kwalificatie na de 9-1-thuisoverwinning tegen Slavia Praag. In de Eden Arena van Praag beet Slavia dit keer fel van zich af en het hield de tweevoudige UWCL-winnaar, die enkele beloften mee liet opdraven, op een scoreloos gelijkspel: 0-0. Zo werd het een mooi afscheid van de competitie voor de landskampioen uit Tsjechië terwijl Lyon net als PSG in de uitwedstrijd in de kwartfinales ondanks een hele resem mogelijkheden niet tot scoren kwam.

U kan deze wedstrijd nog eens volledig bekijken met dank aan SK Slavia Praha:

De affiche tussen PSG en FC Barcelona, iets waaraan we stilaan gewoon werden in de UEFA Champions League, bleef tot het einde spannend. Het bleef net als in de heenwedstrijd lang 0-0 en net toen iedereen dacht dat er verlengingen en eventueel nog strafschoppen aan te pas zouden moeten komen om een winnaar te kennen gaf de Braziliaanse nieuwkomer Rosana de voorzet naar haar landgenote Cristiane die via de nochtans perfekt keepende doelvrouw Sandra Panos voor het enige doelpunt zorgde (1-0, 86ste minuut). PSG, vorig jaar verliezend finalist, staat voor het tweede jaar op rij in de halve finales en daarin ontmoet het straks Lyon, de ploeg die het vorig seizoen al in de achtste finales uitschakelde na winst in de terugwedstrijd in Lyon. Dit keer zal de terugwedstrijd in Parijs gespeeld worden. PSG mist in de heenwedstrijd wel Shirley Cruz en Jessica Houara-D’Hommeaux vanwege een teveel aan gele kaarten!

Bekijk de hoogtepunten van PSG – FC Barcelona met dank aan Barça TV:

Dit waren alle doelpuntenmakers in de terugwedstrijden van de kwartfinales op woensdag 30 maart 2016:
1.FFC Frankfurt – Rosengard 0-1 na verlengingen (5-4 na strafschoppen) (rust: 0-1);
Doelpunt: 28′ Sara Bjork Gunnarsdottir 0-1.
Strafschoppenepiloog: Sara Björk Gunnarsdottir (gestopt door Kremer), Simone Laudehr 1-0, Natasha Andonova 1-1, Laura Störzel 2-1, Marta 2-2, Mandy Islacker 3-2, Gaelle Enganamouit 3-3, Sophie Schmidt 4-3, Emma Berglund 4-4, Marith Priessen 5-4.
Toeschouwers: 3.220.

Slavia Praag – Lyon 0-0 (rust: 0-0);
Doelpunten: geen.
Toeschouwers: 2.838.

PSG – FC Barcelona 1-0 (rust: 0-0);
Doelpunt: 86′ Cristiane 1-0.
Toeschouwers: 12.694.

Brescia – VfL Wolfsburg 0-3 (rust: 0-2);
Doelpunten: 7′ Zsanett Jakabfi 0-1, 33′ Zsanett Jakabfi 0-2, 62′ Ramona Bachmann 0-3.
Rode kaart: 85′ Roberta D’Anna (Brescia) (na 2x geel).
Toeschouwers: 3.253.

PS: Merk op dat de 5 doelpunten in de reguliere speeltijd werden gescoord door speelsters uit Ijsland, Hongarije, Zwitserland en Brazilië!

Bekijk een samenvatting van Brescia – VfL Wolfsburg:

Dit zijn de halve finales (heen weekend 23/24 april 2016 – Terug weekend 30 april/1 mei 2016):
Lyon – Paris Saint-Germain;
VfL Wolfsburg – 1.FFC Frankfurt;

Finale op donderdag 26 mei 2016 in het Stadio Città del Tricolore in Reggio Emilia:
Winnaar VfL Wolfsburg/1.FFC Frankfurt – Winnaar Lyon/Paris Saint-Germain.

Lees nog meer over de kwartfinales van de UWCL:
Website UEFA – UWCL

Lees over het incident rond Gaelle Enganamouit in Der Spiegel:
Spiegel.de

Share