Share

Het Franse nationale vrouwenvoetbalteam heeft op zaterdag 7 maart 2020 het allereerste Tournoi de France gewonnen. Dat gebeurde na winst met het kleinste verschil tegen Brazilië in het Stade du Hainaut van Valenciennes.

Brazilië voor de aftrap van de tweede wedstrijd op het Tournoi de France in Valenciennes tegen Frankrijk! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Europees Kampioen Nederland, dat op zaterdagochtend 7 maart 2020 al speelster Aniek Nouwen en keeperstrainer Erskine Schoenmakers naar huis stuurde met mogelijke verschijnselen van het Coronavirus, speelde als eerste op de tweede speeldag van het Tournoi de France in Calais tegen Canada. Het bleef daar na een schot op de lat van Inessa Kaagman (13de minuut), een rode kaart voor doelvrouw Lize Kop (Nederland) in het begin van de tweede helft (49ste minuut) voor een fout op Nichelle Prince (Canada) en een bal tegen de paal van Jessie Fleming (Canada) na 90 minuten en 7 minuten toegevoegde tijd 0-0 en dus was het uitkijken naar het resultaat van Frankrijk – Brazilië, een heruitgave van de spannende achtste finale op het WK Frankrijk 2019 in Le Havre vorig jaar toen verlengingen nodig waren om Frankrijk als winnaar te krijgen.

Frankrijk in het Stade du Hainaut van Valenciennes enkele minuten voor de aftrap tegen Brazilië! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Frankrijk, het enige team dat op de openingsdag van dit tornooi kon scoren en winnen, begon wervelend tegen Brazilië met aanvallend spel over links via Sakina Karchaoui en Amel Majri, die zou uitgroeien tot de speelster van de wedstrijd. Ook Delphine Cascarino van Olympique Lyonnais op de andere flank was een permanent gevaar voor de Braziliaanse verdediging. Met verder ook de teruggekeerde Eugénie Le Sommer als captain, een gewijzigde verdediging en middenveld en dit keer Valérie Gauvin diep in de spits waren ‘les Bleues’ in de eerste helft beter en ook agressiever dan Brazilië maar tot scoren kwamen ze niet.

Delphine Cascarino op de rechterflank met Tamires, de Braziliaanse linksachter die in de eerste helft als eerste bezoekster een bal tussen de palen trapte! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

De Seleçao Brasileira liet zich opmerken met een schot vanop afstand tussen de palen van linksachter Tamires nadat Wendie Renard de vrije trap van Beatriz ontzette maar sluitstuk Pauline Peyraud-Magnin stond paraat (36ste minuut).

Pauline Peyraud Magnin stond in het doel tijdens Frankrijk -Brazilië en ze hield ook de nul op het bord! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

In de tweede helft bleef Frankrijk op zoek gaan naar die eerste treffer en die kwam er ook na mooi samenspel op links van Amel Majri en Sakina Karchaoui waarna de technisch vaardige speelster van Lyon de perfecte voorzet afleverde naar het centrum waar Valérie Gauvin klaarstond om Bárbara te grazen te nemen (1-0, 55ste minuut). Twee minuten later stond het bijna 2-0 maar het schot van Amel Majri ging via de vingertoppen van de Brazilaanse doelvrouw nog tegen de binnenkant van de paal en sprong dan terug het veld in (57ste minuut).

Amel Majri was de speelster van de wedstrijd in deze Frankrijk – Brazilië op het Tournoi de France! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Even over het uur probeerde de ervaren Cristiane het vanop afstand zonder succes (62ste minuut). Tien minuten later zette captain Luana (PSG) de ingevallen Duda alleen voor het Franse doel maar de lob van de Braziliaanse spits ging nipt over de goal (72ste minuut) en nauwelijks een minuut later mocht Duda opnieuw uithalen maar de bal over de grond werd dit keer eenvoudig gepakt door Pauline Peyraud-Magnin.

Duda mocht na 64 minuten invallen bij Brazilië voor Cristiane en ze was in minder dan een half uur twee keer gevaarlijk! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Het laatste schot tussen de palen noteerden we aan de overkant toen de ingevallen Ouleymata Sarr terugspeelde op Sakina Karchaoui maar haar poging was te zwak om Bárbara te verrassen. Frankrijk won dus met 1-0 en mag zo al na twee speeldagen de eerste editie van het Tournoi de France op de erelijst bijschrijven!

Sakina Karchaoui van Montpellier vormde met Amel Majri van Lyon een sterke en aantrekkelijk voetballende Franse linkerflank! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Op dinsdag 10 maart 2020 speelt Frankrijk nog in Valenciennes tegen de Oranje Leeuwinnen met aftrap om 21 uur (de wedstrijd gaat door achter gesloten deuren!). Twee uur eerder spelen Brazilië en Canada in Calais de andere slotwedstrijd van de derde speeldag.

Corinne Diacre heeft met het Tournoi de France een eerste prijs gewonnen met Frankrijk! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

***SCOREBORD***

Tournoi de France 2020 – Speeldag 2:

Canada – Nederland 0-0 (rust: 0-0);

Doelpunten: geen.

Rode kaart: 49′ Lize Kop (Nederland) (voor een fout op de doorgebroken Nichelle Prince (Canada).

Bijzonderheden: 13′ Inessa Kaagman (Nederland) trof met een schot vanop 25 meter de lat;

69′ Jessie Fleming (Canada) trof de paal.

Scheidsrechter:  Florence Guillemin (Frankrijk).

Toeschouwers: 989.

Bekijk een samenvatting van Canada – Nederland met dank aan Ons Oranje en de KNVB:

Frankrijk – Brazilië 1-0 (rust: 0-0);

Doelpunt: 55′ Valérie Gauvin 1-0.

Bijzonderheid: 57′ Amel Majri (Frankrijk) trof met een schot vanop afstand de paal.

Scheidsrechter: Marta Huerta De Aza (Spanje).

Toeschouwers: 17.022.

Bekijk een samenvatting van Frankrijk – Brazilië met dank aan FFF TV:

De stand na 2 speeldagen:

1. Frankrijk 2-6 (2-0);

2. Nederland 2-2 (0-0);

3. Brazilië 2-1 (0-1);

4. Canada 2-1 (0-1);

Luister ook nog naar Tamires (Brazilië) dankzij Vrouwenteam TV:

Bekijk de volledige fotoreportage van Dirk Vuylsteke rond Frankrijk – Brazilië via:

Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

Share