Share

Op de derde en laatste speeldag van het allereerste Tournoi de France 2020 ter gelegenheid van 50 jaar vrouwenvoetbal in Frankrijk speelden Brazilië en Canada in het Stade de L’Epopée van Calais vanwege de uitbraak van het Coronavirus hun slotwedstrijd op Franse bodem achter gesloten deuren.

Dinsdag 10 maart 2020: geen publiek in het stadion maar wel enkele legendes uit het vrouwenvoetbal op het veld: Marta, Christine Sinclair en Formiga! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Beide teams hadden nog niet gescoord op dit tornooi maar ze hadden wel al allebei een punt veroverd door een scoreloos gelijkspel tegen Nederland. Brazilië op de eerste speeldag in Valenciennes, Canada op de tweede speeldag in Calais. Ook tegen gastland Frankrijk boekten ze een zelfde resultaat namelijk een 1-0-nederlaag met het tegendoelpunt wel in een ander stadion maar toch in dezelfde 55ste minuut! Het was dus uitkijken hoe beide teams die op de Olympische Spelen 2016 in Sao Paulo nog voor de derde plaats speelden (het werd toen 1-2 voor Canada) het nu in Calais zonder publiek tegen mekaar zouden doen.

Canada voor hun duel zonder publiek in Calais tegen Brazilië! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Canada bracht na het fluitsignaal van Stéphanie Frappart, de scheidsrechter van de WK-finale 2019, de wedstrijd op gang en het nam in de aanvangsfase wel initiatief maar dat leverde enkel hoekschoppen op. Brazilië trapte via Andressinha over doel en het scoorde vroeg in de wedstrijd. Beatriz bediende met de hulp van de Canadese Rebecca Quinn Marta en de zesvoudige wereldvoetbalster van het jaar trapte met links het eerste Braziliaanse doelpunt op dit tornooi tegen de netten! Goooooaaaaaal do Brazil (1-0, 8ste minuut)!

Ludmila da Silva, enorm snel en technisch vaardig aan de bal! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Canada reageerde maar doelvrouw Barbara, die nog voor halfweg de eerste helft zou uitvallen met een heupblessure, was bij de hoekschoppen van Janine Beckie, ploeggenote van Tessa Wullaert bij Manchester City, attent op haar doellijn. Tien minuten na de openingsgoal zette Ludmila da Silva (Atlético de Madrid) op links een aanval op. Beatriz gaf de bal voor, Stephanie Labbé was niet klemvast en Ludmila da Silva reageerde sneller dan Shelina Zadorsky (2-0, 18de minuut). Brazilië had de voorsprong verdubbeld en de wedstrijd leek in een beslissende plooi te zijn gevallen. Na een voorzet van Marta kopte ook Ludmila da Silva even over het halfuur nog naar doel maar de Canadese doelvrouw ging goed naar de grond!

Stephanie Labbe, de doelvrouw van Canada, hier met de bal! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

In het begin van de tweede helft noteerden we pogingen van Marta (naast) en van Luana (via de voet van Rebecca Quinn in hoekschop) over doel voor Brazilië. Ook Canada kwam even piepen toen de ingevallen en ervaren Diana Matheson een voorzet van Janine Beckie naast kopte (55ste minuut). Bij een terugleggen vanop de achterlijn van opnieuw Matheson trapte Brazilë dan via Bruna bijna in eigen doel waarna Nichelle Prince alleen op weg naar doel de bal te ver van de voet liet springen en de ingevallen doelvrouw Aline Reis het gevaar kon keren.

Nichelle Prince viel goed in bij Canada met een assist bij de aansluitingstreffer! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Ruim over halfweg de tweede helft was het dan toch raak voor Canada. Nichelle Prince won een duel met Jucinara waarna ze vanop rechts het strafschopgebied binnenkwam. Prince speelde de bal perfect centraal naar Diana Matheson die met rechts de aansluitingstreffer lukte (2-1, 74ste minuut). De wedstrijd was aan het kantelen en een minuut later kwam Brazilië met tien te staan toen Jucinara rood kreeg voor het foutief afstoppen op weg naar doel van Sophie Schmidt (75ste minuut). Captain Christine Sinclair trapte de daaruitvolgende vrije trap nog in twee tijden (eerst met rechts tegen de muur en dan met links) over het Braziliaanse doel maar drie minuten voor tijd was het wel raak toen Diana Matheson Janine Beckie diep stuurde. Centrale verdediger Bruna was uitgespeeld en Aline Reis gleed even uit. Janine Beckie trapte de bal met rechts zuiver in de open hoek (2-2, 87ste minuut).

Janine Beckie lukte een late gelijkmaker voor Canada! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Beide teams kwamen zo na een leuke wedstrijd niet tot winst op dit tornooi maar ze slaagden er wel allebei in om op Franse bodem te scoren. Alleen jammer dat er geen toeschouwers in het stadion waren want zij hadden ongetwijfeld wel genoten van de terugkeer van Canada na die vroege achterstand.

De Braziliaanse elf die aan de aftrap stonden voor het duel tegen Canada! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

***SCOREBORD***

Tournoi de France 2020 – Speeldag 3:

Brazilië – Canada 2-2 (rust: 2-0);

Doelpunten: 8′ Marta 1-0, 17′ Ludmila da Silva 2-0, 74′ Diana Matheson 2-1, 87′ Janine Beckie 2-2.

Rode kaart: 75′ Jucinara (Brazilië).

Scheidsrechter: Stephanie Frappart (Frankrijk).

Stephanie Frappart floot na de WK-finale 2019 nu ook een wedstrijd achter gesloten deuren: Brazilië – Canada in Calais! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Bekijk de uitslagen van de slotdag en de eindstand van het allereerste Tournoi de France via:

Vrouwenteam.be

Bekijk de volledige fotoreportage van Dirk Vuylsteke rond Brazilië – Canada via:

Sportpix.be

Luister naar Jordyn Huitema (Canada) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Luana (Brazilië) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Shelina Zadorsky (Canada) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Ludmila da Silva (Brazilië) dankzij Vrouwenteam TV:

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

 

 

 
 
 
Share