Share

Het WK in Frankrijk in de zomer van 2019 zorgde voor de definitieve doorbraak van het vrouwenvoetbal wereldwijd maar het Coronavirus zorgde inmiddels voor een flinke streep door de rekening. Belgian Red Flame Kassandra Missipo, de voorbije jaren een sterkhouder bij KAA Gent Ladies die vanaf volgend seizoen gaat uitkomen voor regerend landskampioen RSC Anderlecht, maakt zich zorgen over de toekomst want het vrouwenvoetbal krijgt door deze crisis wellicht een serieuze terugval op tal van vlakken. De winnares van de vijfde editie van de Sparkle kroop in de pen en schreef op haar twitter- en Facebookaccount het volgende:

Kassie Missipo won als speelster van KAA Gent Ladies tweemaal de Beker van België en ze won in 2019 ook de Sparkle als beste speelster van de Super League. Volgend seizoen is ze te zien bij RSC Anderlecht! Foto – (c) Sportpix.be / Drik Vuylsteke

“Een strijd tussen de vele andere die we alleen samen kunnen winnen”

In deze tijden van noodmaatregelen door het COVID-19-virus, werden we allemaal opgeroepen solidair te zijn. Dit is om de meest kwetsbaren, onze eigen gezondheid en deze van anderen en de gezondheidszorg te beschermen. Er is ondertussen zoveel gebeurd de laatste maanden. Daarom gaat onze gedachte ook uit naar alle families die deze periode moeten doorstaan in deze moeilijke, uitzonderlijke omstandigheden. We willen hierbij zeker alle verzorgers & strijders bedanken voor hun niet aflatende dag in-en nacht uit werk en inzet.

Vandaag willen we het echter niet over het Coronavirus hebben, maar over een ander onderwerp dat vaak aan de kant wordt geschoven, en ook nu …
Namelijk het gebrek aan de steun van mannenvoetbalclubs voor hun eigen vrouwenvoetbalclubs. De KBVB heeft al innovatieve en goede initiatieven opgezet om de Superleague te stimuleren en vrouwenvoetbal een boost te geven. Het eigenlijke knelpunt is echter dat er nauwelijks of geen solidariteit bestaat tussen de respectievelijke mannelijke voetbalbesturen en spelers en hun vrouwelijke voetbalcollega’s.
Binnen de Pro League en de mannelijke voetbalclubs wordt een vrouwenvoetbalteam nog regelmatig gezien als een last en een grote kost in plaats van een meerwaarde of verrijking binnen de voetbalwereld.


Is het normaal dat:
-jeugd- en belofteteams van mannelijke voetbalclubs voorrang krijgen ten opzichte van het eerste elftal van vrouwenvoetbalteams, bij het gebruik van de speelterreinen?;
-in overweging wordt genomen een vrouwenvoetbalteam, dat net tweejaarlijks kampioen is geworden, op te doeken voor besparingen? Of omdat het zogezegd niets opbrengt?
-speelsters x-aantal keer minder worden betaald voor dezelfde prestaties?
-lonen van speelsters worden geschrapt wegens een zogezegd financieel tekort?
-speelsters uit het eerste voetbalelftal moeten bijklussen om rond te komen?


Het is nu ook tijd:
-in deze Coronacrisis om hier “kort op de bal” te spelen en structurele oplossingen voor te stellen om de genderongelijkheid in deze sector weg te werken. Voetbal is een sport die mensen verbindt, dus ook binnen de eigen interne organisatie en voetbalkringen.
-dat mannelijke voetbalclubs niet enkel inzetten op goede doelen om hun reputatie en blazoen op te poetsen, maar ook binnen hun eigen rangen ervoor zorgen dat sociale verplichtingen en gendergelijkheid wordt gerespecteerd.

#HELPEVERYONE #EQUAL APPROACH #EQUALPAY

Want samen staan we sterk, toch?

Hou jullie goed!
Blijf veilig & gezond!
Samen sterk op alle vlakken!

Voor interviews met speelsters rond het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Link Twitter:

Twitter Kassie Missipo

Share