Share

Gianni Infantino heeft in naam van de wereldvoetbalbond FIFA op donderdag 25 juni 2020 het 9de WK Vrouwenvoetbal toegewezen aan Australië en Nieuw-Zeeland. Dat WK dat tussen 10 juli en 20 augustus 2023 zal gespeeld worden zal op alle vlakken een primeur zijn. Het wordt de allereerste FIFA Women’s World Cup die door twee verschillende confederaties (*) wordt georganiseerd, de allereerste in de Azië-Pacific regio en de allereerste in het zuidelijk halfrond.

De Australische fans waren al massaal aanwezig op het WK 2019 in Frankrijk! Dit keer krijgen ze een WK in eigen land! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Met het afhaken van eerst Brazilië begin deze maand juni 2020 en vervolgens Japan in het begin van deze week bleven met Colombia en het duo Australië / Nieuw-Zeeland nog slechts twee kandidaat-organisatoren over voor (nog een primeur) het allereerste WK Vrouwenvoetbal met 32 ploegen. Dat de keuze voor 2023 uiteindelijk viel op het gezamenlijke bid uit Down Under is geen verrassing. Colombia was in het verleden al twee keer kandidaat voor het WK Voetbal bij de mannen maar zowel in 1986 (het land trok zich toen terug om economische redenen en de FIFA wees dat tornooi uiteindelijk toe aan Mexico) als in 2014 (Colombia was oorspronkelijk wel kandidaat maar het trok zich in april 2007 terug om zo de kansen van Brazilië, een land dat tot hetzelfde continent en dezelfde confederatie behoorde, sterker te maken).

Foto – (c) Federacion Colombiana de Futbol / CONMEBOL

Dit keer bleef Colombia wel tot op het einde aan boord in de race voor de organisatie van een WK maar het moest het onderspit delven (22 onlinestemmen tegen 13) tegen het sterke dossier van Australië en Nieuw-Zeeland, dat niet alleen een jarenlange traditie in het vrouwenvoetbal heeft maar ook nog eens de volledige steun kreeg van de politiek met name Jacinda Ardern, de eerste minister van Nieuw-Zeeland en Scott Morrison, de eerste minister van Australië. Bovendien werd het dossier eerder al beter geëvalueerd (4,2 tegenover 2,8) door de FIFA!

De Belgian Red Flames staan voor een enorme uitdaging: zich voor het eerst plaatsen voor een WK-eindronde! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De beslissing over de bestemming van het komende WK Vrouwenvoetbal is gevallen. De loting en de openingswedstrijd zullen in principe doorgaan in Auckland (Nieuw-Zeeland) terwijl de finale voor het WK 2023 naar Sydney (Australië) gaat. Wat het uurverschil betreft betekent het dat de meeste wedstrijden hier bij ons rond het middaguur zullen te zien zijn. Het is nu aan de Belgian Red Flames om nog een extra primeur aan dit tornooi toe te voegen en zich voor het eerst voor een WK-eindronde te plaatsen. Daarbij wensen we hen uiteraard alle succes toe!

Lees over de steun van de eerste ministers voor AsOne2023 via:

Asone2023.com

Bekijk een kort overzicht van de plaatsen waar het WK 2023 zal plaatsvinden dankzij AsOne2023:

Bekijk wat het betekent voor de speelsters dat dit WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland zal plaatsvinden dankzij AsOne2023:

Bekijk het stadion voor de finale van het WK 2023:

Sydney Football Stadium

Voor interviews met speelsters rond het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

(*) Nieuw-Zeeland maakt deel uit van de OFC (de Oceanische Voetbalbond), terwijl Australië sinds 1 januari 2006 deel uitmaakt van de Aziatische Voetbalbond (AFC)

 

Share