Share

Op maandag 24 augustus 2020 stond de jaarlijkste persconferentie van KAA Gent Ladies op het programma. De vrouwelijke Buffalo’s gaan komend weekeinde voor de 8ste keer van start op het hoogste niveau van het Belgische vrouwenvoetbal nadat het coronavirus ervoor zorgde dat de vorige competitie abrupt afgebroken werd, er geen fandag was en ook de Gentse Feesten niet plaatsvonden.

Dominique Reyns, de voorzitster van KAA Gent Ladies, blijft ambitieus! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Voorzitster Dominique Reyns nam als eerste het woord in de perszaal van de Ghelamco Arena en zij stak haar ontgoocheling over het voorbije seizoen niet onder stoelen of banken. Vooral de uitschakeling in de halve finale van de Beker van België thuis tegen Standard deed nog altijd pijn maar ze kijkt inmiddels wel vooruit naar het nieuwe seizoen terwijl ze niet begrijpt waarom er in het vrouwenvoetbal nog altijd geen opleidingsvergoeding wordt uitbetaald. KAA Gent Ladies zag dit jaar immers tal van speelsters (ook die van hun teams in de provinciale reeksen want die moesten opgedoekt worden) en ook enkele jongeren zonder vergoeding vertrekken. Deze vorm van discriminatie moet dringend aangepakt worden, zo liet ze noteren!

Met deze groep vat KAA Gent Ladies de Scooore Super League 2020-2021 aan! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Tom Boudeweel, de Sporza-commentator die de avond aan mekaar praatte, vroeg even of ze niet in paniek was geraakt omdat er op een bepaald moment zoveel vertrekkers waren. Neen, maar ze had natuurlijk wel Jess Thorup liever zien aanblijven bij de mannen want hij kwam toch regelmatig eens kijken naar haar vrouwenteam! Ook over het nieuwe televisiecontract kwam ze met een interessante visie uit de hoek. Wij hadden graag meer wedstrijden op televisie gezien. Het was dus zeker niet onze communicatie dat we met een gering aantal wedstrijden op televisie willen komen. “Wij willen wel elke week in beeld zijn. Wij hebben genoeg uitstraling en de juiste accomodatie. Wat meer aandacht verdienen we echt wel!”, zo benadrukte de leading lady van blauw-wit die ook meegaf dat als een thuiswedstrijd van de vrouwelijke Buffalo’s op televisie zal komen dat zeker op zaterdagnamiddag zal zijn!

Sporza-commentator Tom Boudeweel zorgde voor de journalistieke inbreng op de persconferentie van KAA Gent Ladies! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Met trainer Dave Mattheus begon Tom Boudeweel over het beoogde doel in de uitgebreide Super League. “Top 5 en dus de play-offs van deze nieuwe competitie dat moet wel lukken”, zo zei de coach die al 2 keer de Beker van België won. “Er is genoeg kwaliteit om dat te realiseren. We hebben immers een goeie mix om iets moois neer te zetten! De oefencampagne was een leuke tijd om elkaar te leren kennen want er zijn veel nieuwe speelsters bijgekomen en de wedstrijden tegen buitenlandse teams zorgden voor een meerwaarde. We hopen uiteraard op een goeie start maar beginnen op OHL Women is niet eenvoudig aangezien zij zich toch behoorlijk versterkt hebben zelfs met speelsters van bij ons.”

Dave Mattheus, de coach van KAA Gent Ladies, mag met een bijna volledig nieuw team aan de slag! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Opvallend is ook dat KAA Gent Ladies onder leiding van Peter Balette, sinds juni 2020 de nieuwe technische directeur bij de Buffalo’s, samen met het Technisch Atheneum van Merelbeke aan iets nieuws begint. Om een tegenpool te vormen voor het in Leuven gecentraliseerde project rond de Yellow Flames gaat ‘Project STORM’ van start. De bedoeling is om voetbalmomenten met studies te implementeren. Belgian Red Flame Heleen Jaques, tweevoudig Belgisch landskampioen met STVV in 2010 en RSC Anderlecht in 2018 die na avonturen bij Fiorentina en Sassuolo in Italië terugkwam naar België om bij de vrouwelijke Buffalo’s te voetballen, gaat hier ook een rol spelen want zij zal als coach het jeugdproject mee begeleiden.

Luister naar Heleen Jaques (KAA Gent Ladies) dankzij Vrouwenteam TV:

Bij de voorstelling van de nieuwkomers werd duidelijk dat KAA Gent Ladies de Nederlandse weg op gaat. Ze kwamen immers met vijf van bij onze noorderburen overgewaaid. De 17-jarige Lobke Loonen, die ooit voor Oranje WU17 scoorde tegen België in Tubeke (zie video) kwam over van de beloften van PSV Eindhoven. Lakeesha Eijken (18) verliet de jeugd van Ajax Amsterdam en Rkia Mazrouai (19) kwam ook over van PSV Eindhoven maar zij zijn allebei nog niet helemaal terug fit na blessures.

Bekijk een doelpunt van Lobke Loonen met Oranje WU17 in Tubeke tegen de Belgian Red Flames U17 dankzij Vrouwenteam TV:

Jolet Lommen (24) liet Saestum voor wat het was nadat ze ook al bij AZ Alkmaar voetbalde. Zij bracht op de persconferentie iedereen aan het lachen toen ze haar eerste indrukken gaf over hoe anders het wel is in België. 

Jolet Lommen zorgde voor hilariteit toen ze haar eerste indrukken over België meegaf! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

“Het verkeer in België met die lichten lijkt niet goed georganiseerd en de parken zijn niet echt netjes maar ik amuseer me wel en ga me snel aanpassen. Ik had een heel goed gesprek met de club en het plezier en de motivatie om hier te voetballen is er helemaal!” Dat was overigens al te zien in de oefenwedstrijden waar ze net als Lobke Loonen al sterk voor de dag kwam.

Bekijk het oefenduel van KAA Gent Ladies tegen Lille OSC dankzij Vrouwenteam TV:

 

Elise Meijerink (25) is de oudste van de Nederlandse aanwinsten. Zij verkoos een nieuw avontuur bij de vrouwelijke Buffalo’s na vijf jaar voetballen in Friesland bij SC Heerenveen. Ze heeft ook al een master sociaal werk op zak maar ze wil dit seizoen vooral focussen op het voetbal. Ze zoekt wel nog een job van een paar uurtjes per week in een koffiezaak misschien of bij Ikea. Dat lijkt haar ook wel wat!

Luister naar Elise Meijerink (KAA Gent Ladies) dankzij Vrouwenteam TV:

Naast de Nederlandse aanwinsten en het binnenhalen van Heleen Jaques zijn er nog twee nieuwkomers bij KAA Gent Ladies. Doelvrouw Riet Maes verliet SC Eendracht Aalst, de kampioen in de eerste klasse van vorig seizoen. Ze verkoos een avontuur bij de vrouwelijke Buffalo’s waar ze kan leren van en concurreren met de nationale doelvrouw Nicky Evrard boven een vaste plaats in dezelfde competitie met SC Eendracht Aalst terwijl Emma Van Britsom terugkwam van Club Brugge. Voorzitster Dominique Reyns zei dat ze uiteindelijk de combinatie blauw-wit toch leuker vond dan blauw-zwart. Emma, de dochter van ex-profvoetballer Marc Van Britsom, had nog meer redenen om toch weer voor KAA Gent Ladies te kiezen. Haar Erasmusavontuur (ze studeert LO & bewegingswetenschappen) in het Portugese Lissabon viel vanwege corona in het water waardoor ze toch in Gent blijft studeren was daar één van maar ze wil toch iets vaker in de basis staan dan in haar eerdere seizoenen in de Super League. Ze hoopt dus bij KAA Gent Ladies meer speelminuten te krijgen en wil met dat team ook mooi voetbal op de mat brengen.

Emma Van Britsom is terug te zien in het blauw-wit van KAA Gent Ladies! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Silke Vanwynsberge, de captain van de vrouwelijke Buffalo’s, zag veel vriendinnen vertrekken maar zij heeft nooit met het idee gespeeld om KAA Gent Ladies achter zich te laten. Zij houdt niet echt van verandering en dus bleef ze haar team trouw. “Vorig seizoen hadden we een sterke groep maar er is nooit uitgekomen wat er echt inzat!”, blikt ze kritisch terug. “Nu hebben we potentieel en is play-off 1 halen een realistische doelstelling!”

Luister naar Silke Vanwynsberghe dankzij Vrouwenteam TV:

 

Tot slot was er ook nog goed nieuws want KAA Gent Ladies heeft met Seamless Solutions, een bedrijf dat gespecialiseerd is in vloeibare waterdichtingen en coatings, voor volgend seizoen ook nog een nieuwe sponsor gevonden. Voorzitster Dominique Reyns sloot de persconferentie af met alle medewerkers van het vrouwenteam van KAA Gent Ladies nog eens extra te bedanken voor hun vele inspanningen. Ook dat is niet onbelangrijk in deze moeilijke periode!

Bekijk nog meer foto’s van Stijn Audooren rond de persconferentie van KAA Gent Ladies via:

Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

 

Share