Share

Op de dag dat deze website precies 11 jaar bestaat gaat de Women’s Scooore Super League 2020-21 van start. Het is de eerste editie met tien clubs nadat we de voorbije vijf seizoenen in het Belgische vrouwenvoetbal wat aanmodderden met acht, zeven en uiteindelijk zes clubs. We laten het verleden nu echter voor wat het is want daar is op deze website al uitvoerig over belicht. We kijken dus vooruit naar de toekomst.

Foto – (c) KBVB / WSSL

De Women’s Scooore Super League Vrouwenvoetbal 2020-21 telt tien ploegen. Het kampioenschap zal bestaan uit een ‘gewone’ competitie met 18 wedstrijden gespeeld door de 10 clubs die de licentie voor de Women’s Super League kregen. Na afloop van deze reguliere competitie volgen er nog twee Play-Offs (en dat is geen primeur want het gebeurde eerder bij de Belgische Super League).

In Play-off 1 gaat de top 5 (na halvering van de punten) verder in een competitie van acht wedstrijden (vier thuis, vier uit). Zij strijden voor de Belgische landstitel waarvan de winnaar toegang heeft tot de UEFA Women’s Champions League.

In Play-off 2 gaan de nummers 5 tot en met 10 verder eveneens na halvering van de punten en ook in een competitie van acht wedstrijden (vier thuis, vier uit). Zij spelen voor de plaatsen 6 tot en met 10 in het kampioenschap. In principe degradeert het laatste team uit de competitie als alle clubs de licentie voor het volgende seizoen behalen. Het team dat kampioen speelt in de eerste klasse kan enkel stijgen als het een licentie behaalt voor de Scooore Super League. Meer uitleg is nog altijd te vinden in het bondsreglement van de KBVB.

Foto – (c) KBVB / WSSL

Nieuw is dat de Pro League eerder dit jaar de belangrijkste competitie in het Belgische vrouwenvoetbal de Women’s Scooore Super League mee opnam in het televisie- en mediacontract. Het betekent niet dat zoals bij de mannen alle wedstrijden rechtstreeks zullen uitgezonden worden. Dat zou het moeten zijn maar in België wordt dat dan toch weer anders ingevuld. De clubs en het vrouwenvoetbal krijgen daardoor niet alleen televisiegelden (waarvan het bedrag op het einde van het seizoen zal berekend worden) maar ook een beetje extra aandacht. De KBVB slaagde er namelijk ook eindelijk in om een sponsor te vinden voor de topreeks van het Belgische vrouwenvoetbal. De Nationale Loterij bezorgt de competitie zo een nieuwe naam en logo (de Women’s Scooore Super League) en zij compenseert op die manier ook de uitgaven/onkosten ten bedrage van 40.000 euro per club die de KBVB oorspronkelijk zelf aan de clubs zou uitbetalen. Alle clubs krijgen op het einde van het seizoen in principe ook nog een bedrag van rond de 50.000 euro van de Pro League.

Tessa Wullaert wordt bij RSC Anderlecht het uithangbord van het Belgische vrouwenvoetbal! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Er keerden enkele Belgian Red Flames terug naar de Belgische competitie (wellicht niet tot tevredenheid van bondscoach Ives Serneels) waardoor die mogelijk wat meer uitstraling krijgt. Er was eerst de terugkeer van Davinia Vanmechelen bij Standard gevolgd door die van Heleen Jaques bij KAA Gent Ladies en tenslotte die van drievoudig Gouden Schoen en Belgian Red Flame Tessa Wullaert op dinsdag 28 juli 2020 naar landskampioen RSC Anderlecht, de regerende landskampioen die ook Kassie Missipo (KAA Gent Ladies), Jarne Teulings (KRC Genk Ladies), Silke Leynen (KRC Genk Ladies) en Amber Maximus (KAA Gent Ladies) binnenhaalde. Vrouwelijk paars-wit met Tessa Wullaert als uithangbord van het Belgische vrouwenvoetbal is dan ook de uitgesproken favoriet om de landstitel te verlengen en ook de bekercompetitie te winnen. Het moet al vreemd lopen als dat niet het geval zou zijn maar voetbal blijft onvoorspelbaar. Het is altijd afwachten hoe een seizoen zal lopen wat ook de versterkingen zijn. Dat weten ze bij (het mannenteam van) RSC Anderlecht sinds vorig jaar als geen ander.

Kassie Missipo is bijzonder gelukkig na haar eerste doelpunt voor RSC Anderlecht op aangeven van Sakina Diki Ouzraoui. Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Kunnen de andere teams concurreren met vrouwelijk paars-wit? In elk geval niet wat budget en kwaliteit betreft maar elk team zal en kan het RSC Anderlecht met voldoende motivatie en wilskracht bijzonder moeilijk maken. Standard, vorig seizoen tweede en bekerfinalist, zeker en wie weet ook het vernieuwde KAA Gent Ladies dat mikt op een Nederlands-Belgische mix, het versterkte Club YLA waar Marie Minnaert (ex-KAA Gent Ladies) een nieuw gezicht is en het ambitieuze OHL Women dat naast veel jongeren met Lenie Onzia (ex-KAA Gent Ladies), Sara Yüceil (ex-PSV Eindhoven) en Tine Schryvers (ex-KAA Gent Ladies) toch ook ervaring binnenhaalde. KRC Genk Ladies lijkt met het vertrek van tal van belangrijke speelsters zoals o.a. Riete Loos eerder verzwakt in vergelijking met vorig seizoen terwijl nieuwkomers SC Eendracht Aalst, FWS Woluwe met de enige vrouwelijke coach in de rangen (ex-Belgian Red Flame Audrey Demoustier), SV Zulte Waregem en Sporting de Charleroi in principe zullen strijden voor plaatsen 6 tot 10 maar wie weet verrasssen zij of één van hen in positieve zin.

Audrey Demoustier (FWS Woluwe) is de enige vrouwelijke coach bij de start van de Women’s Scooore Super League 2020-21! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Als neutrale waarnemers hopen wij uiteraard op een toch wel spannend seizoen spannender dan wat het op papier is. Wij hopen in elk geval dat U er in deze coronatijden met volle teugen van kan genieten naast het veld (als de toeschouwers opnieuw mogen komen kijken want de start is hoofdzakelijk achter gesloten deuren) of anders toch maar op televisie of via andere mediakanalen.

Dit is het programma van de eerste 2 speeldagen in de uitgebreide Belgische Super League die nu dus Women’s Scooore Super League genoemd wordt:

***Speeldag 1 – Vrijdag 28/08/2020: om 20u30:

FWS Woluwe – SV Zulte Waregem;

KRC Genk Ladies – Sporting de Charleroi;

Zaterdag 29/08/2020 om 14 uur:

SC Eendracht Aalst – Club YLA;

RSC Anderlecht – Standard (rechtstreeks op Eleven Sports);

Foto – (c) Eleven Sports

Zondag 30/08/2020 om 18 uur:

OHL Women – KAA Gent Ladies

***Speeldag 2 – Vrijdag 04/09/2020 om 20 uur:

Sporting de Charleroi – FWS Woluwe;

KAA Gent Ladies – SC Eendracht Aalst (20u30);

Zaterdag 05/09/2020 om 14 uur:

Club YLA – KRC Genk Ladies;

Standard – OHL Women (14u30);

SV Zulte Waregem – RSC Anderlecht (15u);

Voor de tussenstanden op de openingsspeeldag in de Women’s Scooore Super League 2019-20:

Futbol24.com

Lees over de transfer van Tessa Wullaert naar RSC Anderlecht via:

Vrouwenteam.be

Lees over de scheidsrechter op de eerste speeldag via:

Vrouwenteam.be

Lees meer over de verjaardag van deze website via:

Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share