Het gelijkspel van de Belgian Red Flames in Engeland was geen voorpaginanieuws in de kranten van zaterdag 9 april 2016 en ook twee dagen later op maandag 11 april 2016 was er in de belangrijkste Belgische kranten nauwelijks aandacht voor!
Het was geen affiche met Rode Duivels uit de Premier League en het was geen mooie wedstrijd om te zien maar toch verdiende de prestatie van de Belgian Red Flames in het New York Stadium van Rotherham op bezoek bij Engeland meer respect. De sportkaternen van Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad blonken uit door hun onverschilligheid. Bij Het Laatste Nieuws las je op pagina 34 in de rubriek ‘Voetbal Kort’ 6 regeltjes over de Belgische nationale vrouwenploeg, in Sportwereld/Het Nieuwsblad was het op pagina 23 in de rubriek ‘Telex Sport’ hetzelfde. Je zag het nauwelijks staan …
In de belangrijkste Franstalige Belgische kranten La DH/Les Sports en Sud Presse vond je zelfs helemaal niets terug over de prestatie van de Belgian Red Flames. Gelukkig was BBC, toch een van de grootste zenders ter wereld, wel aanwezig in Rotherham met een ruime coverage vanaf een half uur voor aanvang van de wedstrijd met deskundige en objectieve commentaar tijdens het duel en tussenin ook analyses bij de rust en na afloop van dit EK-kwalificatieduel net als bij ‘Match of The Day’!
België speelde vanuit de geliefkoosde taktiek van bondscoach Ives Serneels vanuit de organisatie, proberen zoveel mogelijk de tegenstander te blokkeren en te frustreren, afwachtend voetballen en loeren op een counter of een mogelijkheid als die er komt. Niet meteen de manier van spelen waarmee je veel toeschouwers naar de velden zal lokken maar op zijn Belgisch zoals er ooit nog onder wijlen Guy Thys gespeeld werd met de Rode Duivels eind de jaren ’70 begin jaren ’80. Met succes overigens want toen haalde België een finale op het EK 1980 in Rome (2-1-verlies tegen Duitsland), won het het openingsduel van het WK 1982 in Barcelona tegen Argentinië met Maradona na de ‘Goooooal!goal!goal!’ van Erwin Vandenbergh en werd het uiteindelijk vierde op het WK 1986 in Mexico met een colletieve uitbarsting van euforie tot gevolg die duizenden mensen naar de luchthaven van Zaventem en de grote markt van Brussel deden vertrekken toen de succesvolle Rode Duivels terugkwamen uit Mexico!
Het doelpunt van Erwin Vandenbergh op het WK 1982 in Barcelona!
De Belgian Red Flames deden dus met de beschikbare middelen wat ze moesten doen en ze haalden net als op woensdag 21 september 2011 op bezoek bij Ijsland (0-0 in de EK-kwalificatieinterland op weg naar Zweden) en op woensdag 12 februari 2014 in Zwolle op bezoek bij Nederland (1-1 in de WK-kwalificatieinterland op weg naar Canada) een verdienstelijk gelijkspel. Zat er meer in? Misschien wel maar dan had er wellicht toch iets meer durf aan te pas moeten komen en iets meer aanvallend gedacht moeten worden.
Iedereen kon vaststellen dat het verschil in de wereld van het vrouwenvoetbal toch niet zo groot is als de FIFA-wereldranglijst doet vermoeden. Bovendien is Engeland bijlange geen wereldtopper. Daarvoor ontbreken de topspeelsters (niemand uit Engeland speelt immers in de belangrijkste Europese vrouwenvoetbalcompetitie en dat is nog altijd de Bundesliga in Duitsland) en ook zij die het verschil kunnen maken (een echte afwerker hebben the Lionesses ook al niet) ontbreken. Het is een degelijk collectief, een ploeg die een resultaat kan spelen maar die zeker niet beter is dan Noorwegen (waartegen de Belgian Red Flames in mei 2015 ook al een oefenduel wonnen op Stayen met 3-2), Ijsland of Nederland bijvoorbeeld en in de opstelling van bondscoach Mark Sampson ontbrak bovendien elke vorm van creativiteit. Die vaststelling was eenvoudig te maken want de invallers (de mensen die hij dus liever niet opstelde) maakten na de rust duidelijk het verschil. Bovendien was het duel Engeland-België bijna een exacte copie van de ontmoeting tussen the Lionesses en Bosnië-Herzegovina eind november 2015 in Bristol. Die video werd bijzonder goed bestudeerd door de Belgische technische staf. Het leuke in het voor de rest wel spannende duel voor de mensen die betrokken waren was dat de Belgian Red Flames wel wisten te scoren en dat Bosnië-Herzegovina daartoe eind vorig jaar niet in staat was. Daarnaast noteerden we even over het uur ook nog Belgische schoten naar doel van Janice Cayman (62ste minuut) en Tessa Wullaert (63ste minuut) en een mooie actie van het duo, dat respectievelijk in Frankrijk bij Juvisy en in Duitsland bij VfL Wolfsburg speelt, maar de voorzet van Sparkle Red Flame Tessa werd door Stephanie Houghton alsnog buiten getrapt. Andere offensieve acties waren er verder niet.
Voor het vertrouwen was de 1-1 in Rotherham tegen Engeland, na de ontgoochelende 1-1 thuis tegen Servië, een meevaller van formaat! De Belgian Red Flames zitten zo in de driving seat op weg naar het EK 2017 in Nederland want op dinsdag 12 april 2016 in Leuven en op zaterdag 3 juni van dit jaar volgen nu twee eenvoudige opdrachten, duels tegen Estland, momenteel 80ste op de wereldranglijst (hun beste plaats ooit was 71ste). Voor België is de beste plaats ooit overigens 26ste in 2014. Maar op dit ogenblik staan de Belgian Red Flames ondanks meer middelen en meer ervaring (3 jaar Women’s BeNeLeague, deelname aan de Cyprus Women’s Cup en de Algarve Cup) nog altijd maar 28ste en dat is nog altijd lager dan in 2003 en 2004 toen we onder leiding van bondscoach Anne Noë en met veel minder mogelijkheden 27ste stonden.
Toch hoeven de Belgian Red Flames niet te panikeren want Engeland en Servië spelen begin juni 2016 op vier dagen tijd twee keer tegen mekaar. Op zondag 4 juni 2016 in het stadion van Wycombe Wanderers in Engeland en op woensdag 7 juni 2016 in het Sports Center Stara Pazova in Servië. Het zou best mogelijk kunnen zijn dat België al op het einde van dit voetbalseizoen en nog voor de afreis naar Servië half september 2015 al de kwalificatie voor het EK op zak heeft. Dan zullen we ook echt kunnen spreken over de Rode Loper die de Belgian Red Flames kregen bij de loting voor de kwalificatie op weg naar het EK 2017!
Dit is de stand in groep 7 op maandag 11 april 2016:
1. België 4-8 (13-2);
2. Engeland 3-7 (10-1);
3. Servië 4-7 (5-2);
4. Bosnië-Herzegovina 5-6 (5-12);
5. Estland 4-0 (0-16).
De acht groepswinnaars en de zes beste tweedes (in duels tegen de groepswinnaar, de derde en de vierde in de eindstand) kwalificeren zich voor het EK 2017 in Nederland. De twee overblijvende tweedes spelen een play-off heen- en terug tussen 17 en 25 oktober 2016 voor het laatste ticket. Gastland Nederland is als organisator rechtstreeks geplaatst.
Dit is het resterende programma in groep 7 van de EK-kwalificatie:
Dinsdag 12 april 2016:
Bosnië-Herzegovina – Engeland (16u);
België – Estland (Den Dreef, Leuven, 20u);
Scheidsrechter: Meliz Özçiğdem uit Turkije;
Zaterdag 3 juni 2016:
Estland – België;
Zondag 4 juni 2016:
Engeland – Servië (Adams Park, Wycombe);
Dinsdag 6 juni 2016:
Estland – Bosnië-Herzegovina;
Woensdag 7 juni 2016:
Servië – Engeland (Sports Center, Stara Pazova);
Donderdag 15 september 2016:
Servië – België;
Engeland – Estland;
Dinsdag 20 september 2016:
Bosnië-Herzegovina – Servië;
België – Engeland (in Leuven).
U kan de duels in groep 7 op dinsdag 12 april 2016 volgen via:
Website UEFA – EK-kwalificatie 2017
Lees ook nog over de rode loper voor de Belgian Red Flames:
Vrouwenteam.be