Nadat de Oranje Leeuwinnen afgelopen donderdag 7 april 2016 al oefenden thuis tegen Olympisch deelnemer Nieuw-Zeeland was Canada, de winnaar van de voorbije Algarve Cup 2016, op zondag 10 april 2016 in Eindhoven te gast voor een nieuw voorbereidingsduel richting het EK 2017 in Nederland.

Er waren 2122 toeschouwers naar het Jan Louwers Stadion afgezakt voor deze interessante oefenwedstrijd tussen twee teams die elkaar vorig jaar nog in de groepsfase van het WK in Canada hadden ontmoet in Montreal. Toen werd het 1-1 na doelpunten van Ashley Lawrence (1-0, 10de minuut) en Kirsten van de Ven (1-1, 87ste minuut). De vraag was wat het dit keer zou worden. De wedstrijd stond onder leiding van de Belgische scheidsrechter Virginie Derouaux met als assistente landgenote Maria Etienne en de Duitse Inka Müller-Schmäh.

Een Belgische scheidsrechter Virginie Derouaux en assistent-scheidsrechter Maria Etienne (links) staan klaar voor het oplopen bij de oefeninterland Nederland - Canada in Eindhoven! Foto - Paul Dijkmans

Een Belgische scheidsrechter Virginie Derouaux en assistent-scheidsrechter Maria Etienne (links) staan klaar voor het oplopen bij de oefeninterland Nederland – Canada in Eindhoven! Foto – Paul Dijkmans

Nederland, onder leiding van bondscoach Arjan van der Laan, had heel vroeg op voorsprong kunnen komen toen Lieke Martens op links doorging en voorgaf richting Danielle van de Donk. De bal belandde uiteindelijk bij Shanice van de Sanden die eerst haar schot afgeblokt zag en vervolgens de kopbal in de rebound in de handen van doelvrouw Stephanie Labbé zag eindigen. Canada was echter duidelijk sterker dan Nieuw-Zeeland en dat drukte zich langzaam maar zeker in het spel uit en iets over het halfuur ook op het scorebord toen Christine Sinclair na een hoekschop van Janine Beckie de bal aan de eerste paal en van dichtbij met rechts hoog in het dak van het doel verdedigd door Sari van Veenendaal trapte (0-1, 33ste minuut). Het 162ste doelpunt in de 241ste interland van de aanvoerster van Canada!

Christine Sinclair aan de bal met Stefanie van der Gragt in de rug. Foto - Paul Dijkmans

Christine Sinclair aan de bal met Stefanie van der Gragt in de rug. Foto – Paul Dijkmans

Het bleef een leuke partij om volgen en in het begin van de tweede helft stuurde de bedrijvige Ashley Lawrence voor Canada Deanne Rose, met haar 17 jaar de jongste speelster op het veld, de diepte in op rechts. Haar voorzet week af op de voet van Mandy van den Berg, de captain van Nederland, en sprong via de lat terug het veld in (53ste minuut). Het tweede Canadese doelpunt werd slechts even uitgesteld want vier minuten later lanceerde centrale verdediger Kadeisha Buchanan, het opkomende talent bij Canada, knap Janine Beckie die met een harde trap met rechts in haar 16ste interland al haar 8ste goal voor het team van bondscoach John Herdman lukte (0-2, 57ste minuut).

Hier een stevig duel tussen Lieke Martens (Nederland) en Kadeisha Buchanan (Canada). Foto - Paul Dijkmans

Hier een stevig duel tussen Lieke Martens (Nederland) en Kadeisha Buchanan (Canada). Foto – Paul Dijkmans

Nauwelijks een minuut later had Nederland al de aansluitingstreffer gescoord toen Mandy van den Berg na een hoekschop die ze via Sophie Schmidt terug in de voeten kreeg opnieuw mocht voorzetten en de mee opgerukte Stefanie van der Gragt de indraaiende bal hard raak kopte voorbij Stephanie Labbé (1-2, 58ste minuut). Even leek het er op dat Nederland nog terug zou kunnen komen maar de Oranje Leeuwinnen kwamen uiteindelijk niet meer verder dan doelschoten van Shanice van de Sanden (keeper), Sherida Spitse (naast) en Vivianne Miedema (keeper). In het slot liet Janine Beckie, alleen voor Sari van Veenendaal nog de 1-3 liggen. Nog melden dat Jackie Groenen (1.FFC Frankfurt) diep in de tweede helft mocht invallen voor Tessel Middag (Ajax) (80ste minuut), dat Jeslynn Kuijpers (PSV) haar debuut maakte bij vrouwelijk Oranje toen ze inviel voor Danielle van de Donk van Arsenal (71ste minuut), dat Jackie Groenen (1.FFC Frankfurt) diep in de tweede helft mocht invallen voor Tessel Middag van Ajax (80ste minuut) en dat de Belgische scheidsrechter Virginie Derouaux geen enkele gele kaart hoefde boven te halen in een bijzonder faire wedstrijd onder een goede leiding.

Zondag 10 april 2016 – Oefenduel Jan Louwers Stadion, Eindhoven:
Nederland – Canada 1-2 (rust: 0-1);
Doelpunten: 33′ Christine Sinclair 0-1, 57′ Janine Beckie 0-2, 58′ Stefanie van der Gragt 1-2.
Toeschouwers: 2122.

Bekijk de hoogtepunten van het oefenduel Nederland-Canada in Eindhoven met dank aan de KNVB:

Omdat Nederland zich niet wist te plaatsen voor de Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro speelt het tot en met juli volgend jaar alleen maar oefenwedstrijden. Op zondag 16 juli 2017 volgt pas de eerstvolgende wedstrijd met inzet. Vrouwelijk Oranje mag dan aantreden in de openingswedstrijd van het EK Vrouwenvoetbal 2017 in Utrecht.