Op vrijdag 23 oktober 2020 heeft Europees kampioen Nederland in het Euroborg van Groningen zich voor de derde keer geplaatst voor het EK Vrouwenvoetbal. Het wordt de vierde deelname want Nederland organiseerde in 2017 zelf het EK waaraan het deelnam en won.

De winnaars van het EK 2017 zullen op het EK 2022 in Engeland zijn maar wel met een andere coach. Sarina Wiegman zal daar gastland Engeland trainen! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Er bestond weinig twijfel over dat het team van de afscheidnemende bondscoach Sarina Wiegman in Groningen zou winnen tegen Estland. Het kwaliteitsverschil is op dit moment immers zo groot dat het bevestigen van de weg naar het EK 2022 in Engeland in feite niet meer dan een formaliteit was. Nederland won thuis tegen Estland met 7-0 dankzij doelpunten voor de rust van Daniëlle Van de Donk (1-0, 7de minuut met het hoofd en 2-0, 16de minuut met de voet), Jackie Groenen (3-0, 26ste minuut) en Sharida Spitse op strafschop (4-0, 38ste minuut) en goals in de tweede helft van opnieuw Jackie Groenen (5-0, 65ste minuut) die zo voor het eerst een dubbel scoorde in het shirt van vrouwelijk Oranje, Anouk Nouwen met een kopbal (6-0, 76ste minuut) en de debuterende Katja Snoeijs (7-0, 83ste minuut). In de eerste helft trof Katja Snoeijs nog de paal en Vivianne Miedema de lat! Nederland behaalde zo met nog twee duels te spelen het maximum van 24 op 24 waardoor het niet meer bij te halen is door eerste achtervolger Rusland, dat door de thuiswinst tegen Slovenië met een 15 op 24 op dinsdag 27 oktober 2020 de tweede plaats in groep A kan veilig stellen. Nederland speelt komende dinsdag 27 oktober 2020 nog in Pristina tegen Kosovo en op dinsdag 1 december 2020 in Zwolle thuis tegen Kosovo.

Bekijk de winst van Nederland tegen Estland met dank aan de KNVB/Ons Oranje:

***Uitslagen EK-kwalificatie Groep A – Vrijdag 27 oktober 2020:

Rusland – Slovenië 1-0 (rust: 0-0);

Doelpunt: 74′ Nelli Korovkina 1-0.

Turkije – Kosovo 0-0 (rust: 0-0);

Doelpunten: geen.

Rode kaart: 35′ Liridona Syla (Kosova) (na 2x geel).

Nederland – Estland 7-0 (rust: 4-0);

Doelpunten: 7′ Daniëlle Van de Donk 1-0, 16′ Daniëlle Van de Donk 2-0, 26′ Jackie Groenen 3-0, 38′ Sharida Spitse 4-0 op strafschop, 65′ Jackie Groenen 5-0, 76′ Anouk Nouwen 6-0, 83′ Katja Snoeijs 7-0.