Share

Op dinsdag 27 oktober 2020 stond voor de Belgian Red Flames op weg naar de EK-kwalificatie in Engeland dat pas in de zomer van 2022 zal gespeeld worden het bezoek aan Litouwen, het zwakste team in groep H, op het programma. Het werd na de ontgoochelende nederlaag in Zwitserland vorige maand dit keer een gezondheidswandeling voor het team van bondscoach Ives Serneels waarin er vooral veel gescoord werd.

Litouwen en de Belgian Red Flames tijdens de nationale hymnes voor de wedstrijd in de Hikvision Arena, de thuishaven van FK Suduva Marijampole! Foto – (c) Lietuvos futbolo federacijos

De Belgian Red Flames met dit keer opnieuw Justien Odeurs (RSC Anderlecht) in doel in plaats van Nicky Evrard (KAA Gent Ladies) hadden weinig moeite met Litouwen. Na de 6-0-thuisoverwinning half november vorig jaar in Leuven liep de score dit keer nog iets meer op. Het werd 0-9 nadat het bij de rust al 0-5 stond. Het begon met een knap genomen vrije trap van Tessa Wullaert (0-1, 12de minuut) vooraleer captain Milda Liuzinaite de score zonder het te willen verdubbelde (0-2, 14de minuut). Litouwen, dat zo al 5 keer een owngoal lukte in de 7de wedstrijd in deze kwalificatiecampagne, zorgde zelfs voor een tweede eigen doelpunt binnen de 7 minuten. Gabija Gedgaudaite devieerde onder druk van Kassie Missipo een voorzet van Laura Deloose tegen de eigen netten (0-3, 21ste minuut). Tine De Caigny zou voor de rust de score opdrijven tot 0-5 met eerst een intikker met de knie op aangeven van Tessa Wullaert (0-4, 30ste minuut) en vervolgens een succesvolle rebound nadat de drievoudige Belgische Gouden Schoen uit een nieuwe vrije trap de lat trof en de jonge doelvrouw Meda Seskute de bal alleen klungelig in de voeten van de speelster van RSC Anderlecht kon slaan (0-5, 40ste minuut). In de toegevoegde tijd van de eerste helft verloor Litouwen dan ook nog captain Milda Liuzinaite, die na een fout op Elena Dhont met een tweede gele kaart binnen de 8 minuten en dus rood uit het veld werd gestuurd.

Kassie Missipo gaat bal aan de voet voorbij de Litouwse middenvelder Liucija Vaitukaityte! Foto – (c) Lietuvos futbolo federacijos

De tweede helft begon met een fantastisch schot van Tessa Wullaert op de bovenkant van de lat (52ste minuut) en de ex-speelster van VfL Wolfsburg en Manchester City zou minder dan vijf minuten later ook nog eens de paal treffen vooraleer Tine De Caigny met rechts het half dozijn vol maakte voor de Belgian Red Flames (0-6, 56ste minuut). Daarnaast lukte de huidige topschutter in de Women’s Scooore Super League (12 doelpunten in 5 wedstrijden) ook nog twee goals na de rust: de 0-7 na goed samenspel met Tine De Caigny (69ste minuut) en de 0-8 met de linkervoet op aangeven van Laura Deloose (82ste minuut). Tessa Wullaert scoorde zo inmiddels al 49 keer voor de Belgian Red Flames! De ingevallen Marie Minnaert mocht zes minuten voor tijd de eindstand op het bord zetten toen ze op aangeven van Tine De Caigny haar eerste doelpunt lukte voor de Belgian Red Flames (0-9, 84ste minuut). In de toegevoegde tijd trapte Kassie Missipo eerst nog eens tegen de paal en vervolgens faalden ook Tessa Wullaert en Tine De Caigny nog in de afwerking. Zo kwamen er uiteindelijk net geen dubbele cijfers op het scorebord wat met het aantal doelpogingen (38 tegen 0) in het achterhoofd zeker tot de mogelijkheden behoorde. De Belgian Red Flames boekten wel de grootste uitoverwinning ooit onder leiding van bondscoach Ives Serneels in Marijampole waar Jarne Teulings ook voor het eerst mocht invallen in het Belgische nationale vrouwenvoetbalteam voor Janice Cayman (77ste minuut).

De doelvrouw van Litouwen Meda Seskute kijkt somber. Ze stond dan ook in een schiettent! Foto – (c) Lietuvos futbolo federacijos

Toch blijft de opdracht van de Belgian Red Flames ook na deze ruime overwinning dezelfde willen ze absoluut zeker zijn van deelname aan hun tweede EK-eindronde ooit namelijk op dinsdag 1 december 2020 in Leuven thuis winnen tegen Zwitserland in een wedstrijd die na beslissing van de UEFA zonder publiek zal gespeeld worden. Tijdens de wedstrijd in Marijampole kwam er immers geen leuk nieuws vanuit het Voetbalcenter van de Roemeense Voetbalbond in Mogosoaia. Daar deed Zwitserland wat het moest doen namelijk eenvoudig met 0-2 winnen tegen Roemenië na doelpunten van Coumba Sow (29ste minuut) en Ana-Maria Crngorcevic (79ste minuut).

Marie Minnaert, die hier een terugspeelbal van de ingevallen Monika Piesliakaite volgt, lukte in Litouwen haar eerste doelpunt voor de Belgian Red Flames! Foto – (c) Lietuvos futbolo federacijos

***DIGEST:

Litouwen – België 0-9 (rust: 0-5);

Doelpunten: 12′ Tessa Wullaert 0-1, 14′ Milda Liuzinaite 0-2 owngoal, 21′ Gabija Gedgaudaite 0-3 owngoal, 30′ Tine De Caigny 0-4, 40′ Tine De Caigny 0-5, 57′ Tine De Caigny 0-6, 69′ Tessa Wullaert 0-7, 82′ Tessa Wullaert 0-8, 84′ Marie Minnaert 0-9.

Rode kaart: 45′ + 2′ Milda Liuzinaite (Litouwen) (na 2 gele kaarten).

Scheidsrechter: Lina Lehtovaara (Finland).

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

Share