Het vrouwenvoetbalteam van RSC Anderlecht heeft zich op woensdagavond 4 november 2020 eenvoudig weten te plaatsen voor de tweede voorronde in de UEFA Women’s Champions League. Linfield Ladies FC uit Noord-Ierland was geen maat voor de Belgische landskampioen die na een ruststand van 6-0 uiteindelijk met 8-0 won en met open vizier kan uitkijken naar de loting nu vrijdag 6 november 2020.

Het Europees avontuur van RSC Anderlecht kan beginnen. Het veld is klaar, het scorebord ook, zo dadelijk zullen vrouwelijk paars-wit en Linfield Ladies FC het strijdtoneel betreden! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Europees voetbal in het Lotto Park? Ja, het bestaat nog dankzij vrouwelijk paars-wit dat aan de derde campagne op rij begon in de voorrondes van de UEFA Women’s Champions League. Het was van donderdag 12 september 2019 geleden dat Patrick Wachel en zijn speelsters een buitenlands team mochten verwelkomen in het grote stadion maar toen met de komst van BIIK Kazygurt uit Kazachstan was er nog wel publiek toegelaten. Nu is dat met de heropgeflakkerde coronacrisis niet meer het geval. Voetbal zonder fans, het is niet meteen een leuk gegeven.

Laura De Neve staat klaar om voor RSC Anderlecht een vrije trap te nemen tegen Linfield Ladies. Even later stond de 5-0 op het bord! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Laura De Neve & co trokken er zich niet veel van aan en ze deden wat ze moesten doen namelijk snel afstand nemen van Linfield Ladies FC, het team waartegen ze vorig seizoen op de derde speeldag van de voorronde van de UEFA Women’s Champions League met 3-1 wisten te winnen. Na tien minuten wedstrijd mocht Jarne Teulings een vrije trap nemen op de rand van het strafschopgebied. Ze speelde de bal in het strafschopgebied in de loop van Tessa Wullaert. De drievoudige Belgische Gouden Schoen gaf de bal voor en daar stond Laura De Neve, de captain, om de bal met links in het dak van het doel te trappen (1-0)! Het was het begin van een doelpuntenfestival want nog geen minuut later mocht Tessa Wullaert opnieuw de assist geven voor Sarah Wijnants die van dichtbij en niet in buitenspel met rechts de score verdubbelde (2-0, 11de minuut). Na 17 minuten wedstrijd gaf Sarah Wijnants de bal voor vanop rechts, een verdediger van Linfield kopte de bal terug in de voeten van de ex-speelster van Standard en die aarzelde niet om na een balcontrole knap met de rechterwreef uit te halen (3-0).

Sarah WIjnants krijgt felicitaties van Jarne Teulings na haar tweede doelpunt van de avond tegen Linifield Ladies FC! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Even over het halfuur stuurde Mariam Abdulai Toloba de bal knap op links naar Tessa Wullaert. Zij repte zich nog om die binnen te houden en met links voor te zetten. Met succes want Tine De Caigny kon eenvoudig binnenkoppen (4-0, 31ste minuut). Tine De Caigny zette vervolgens Kassie Missipo op weg naar een vijfde goal maar eenmaal voorbij doelvrouw Nicole Adams mikte de Sparkle van 2019 de bal nipt naast het lege doel (33ste minuut). Vijf minuten voor de rust mocht Laura De Neve dan een vrije trap nemen op de rand van het strafschopgebied. Vorig seizoen scoorde ze in de UWCL-campagne vanop dezelfde plek ongeveer aan de andere kant van het veld en ook dit jaar lukte het. Laura draaide de bal met links knap tegen de netten onhoudbaar voor doelvrouw Adams (5-0, 40ste minuut). En nog was het niet gedaan. Mariam Abdulai Toloba draaide zich knap vrij tussen de bezoekende verdedigers en leverde vervolgens de perfecte assist af voor Tessa Wullaert die na een balcontrole vervolgens met rechts haar eerste Europese doelpunt voor haar nieuwe club lukte (6-0, 43ste minuut). Het leek wel tennis, de eerste set was binnen, 6-0 de stand bij de rust!

Kort voor de rust: Tessa Wullaert is blij nadat ze op aangeven van Mariam Abdulai Toloba haar eerste Europese goal lukte voor RSC Anderlecht! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Met de kwalicatie al halfweg op zak liet coach Patrick Wachel na de rust Michelle Colson opdraven in de plaats van Charlotte Tison en Louise Wijns in plaats van Sarah Wijnants. Het spelbeeld veranderde niet. Anderlecht bleef aanvallen en de kansen opstapelen terwijl Linfield Ladies FC probeerde de schade te beperken. Dat lukte voor de bezoekers beter dan in de eerste helft want na de rust werd er nog slechts twee keer gescoord. Even over het uur na een fout op Tessa Wullaert trapte de Roemeense international Stefania Vatafu eerst nog een strafschop over doel (64ste minuut). Twee minuten later echter zorgde RSC Anderlecht voor een knappe aanval. Michelle Colson gaf de bal naar Tessa Wullaert, zij speelde door naar Mariam Abdulai Toloba die de op rechts doorspurtende Laura Deloose bediende waarna Tine De Caigny de voorzet mooi met haar rechtervoet in de verste hoek trapte (7-0, 66ste minuut). Vincent Kompany zou er ongetwijfeld voor tekenen dat zijn team elke week op deze manier in de Jupiler Pro League scoort! En enkele ogenblikken later kwam er nog zo’n mooie aanval op links. Louise Wijns bediende Tine De Caigny. De Belgian Red Flame gaf op links naar de doorspurtende Elke Van Gorp die met de perfecte voorzet de inlopende Tessa Wullaert bediende om in één tijd met links de 8-0-eindcijfers op het bord te zetten (71ste minuut).

Tine De Caigny probeert door de afweer van Linfield te geraken met hier Abbie Magee (19), Ashley Hutton (centraal) en Kelsie Burrows (14). Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Dubbele cijfers tegen dit Linfield Ladies FC behoorde zeker tot de mogelijkheden maar het team van Patrick Wachel en Miguel Atilio kan best nog wat doelpunten op zak houden voor de tweede voorronde op weg naar een nieuwe kwalificatie voor het echte begin van de UEFA Women’s Champions League.

***DIGEST:

UEFA Women’s Champions League 2020/2021 – Eerste voorronde – Woensdag 4 november 2020 – Lotto Park, Anderlecht;

RSC Anderlecht – Linfield Ladies FC 8-0 (rust: 6-0);

Doelpunten: 10′ Laura De Neve 1-0, 11′ Sarah Wijnants 2-0, 17′ Sarah Wijnants 3-0, 31′ Tine De Caigny 4-0, 40′ Laura De Neve 5-0, 43′ Tessa Wullaert 6-0, 66′ Tine De Caigny 7-0, 71′ Tessa Wullaert 8-0.

Bijzonderheid: 64′ Stefania Vatafu trapt strafschop over doel voor RSC Anderlecht.

De toss met het scheidsrechterstrio uit Zwitserland, Laura De Neve (RSC Anderlecht) en Ashley Hutton (Linfield LFC). Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

RSC Anderlecht speelde met: Justien Odeurs; Laura Deloose, Charlotte Tison (46′ Michelle Colson), Laura De Neve, Mariam Abdulai Toloba (72′ Sakina Ouzraoui Diki), Stefania Vatafu (81′ Silke Leynen), Kassandra Missipo, Jarne Teulings (64′ Elke Van Gorp), Sarah Wijnants (46′ Louise Wijns), Tin e De Caigny, Tessa Wullaert.

Trainer: Patrick Wachel.

Kwamen niet in actie: Lowiese Seynhaeve, Lauren Huys, Marie Van Caesbroeck.

Linfield Ladies FC voor hun tweede Europese ontmoeting met RSC Anderlecht in het Lotto Park op woensdag 4 november 2020! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Linfield Ladies FC speelde met: Nicole Adams, Mia Fitzsimmons (62′ Cora Morgan), Ashley Hutton (captain), Kelsie Burrows, Louise McFrederick, Naomie Donnan (71′ Ebony Leckey); Rebecca McKenna, Abbie Magee, Victoria Carleton (84′ Alison Smyth), Casey Howe, Rebecca Bassett (71′ Kathryn Dickson).

Trainer: Philip Lewis.

Kwamen niet in actie: Martine Power, Sienna Leckey, Kathryn Ann Mcconnell, Sarah Jane Mcmaster.

Scheidsrechter: Michèle Schmölzer (Zwitserland);

Assistent-scheidsrechters: Sabrina Keinersdorfer (Zwitserland) en Emilie Aubry (Zwitserland);

Vierde scheidsrechter: Esther Staubli (Zwitserland);

Gele kaart:  78′ Elke Van Gorp (RSC Anderlecht);

Rode kaart: geen.