Share

Op woensdag 25 november 2020 kwam uit Argentinië het schokkende bericht ‘Murió Maradona’! Het voetbalicoon Diego Armando Maradona was op 60-jarige leeftijd overleden in zijn huis in de wijk San Andrés in de provincie Tigre in Buenos Aires waar hij zich gevestigd had om te herstellen na zijn recente operatie aan het hoofd.

Foto – (c) FIFA.com

Hij werd volgens Argentijnse bronnen om half elf ‘s ochtends dood gevonden op het ogenblik dat ze hem gingen wekken. Volgens het voorlopige resultaat van de autopsie was het overlijden het gevolg van acuut hartfalen. De Argentijnse president Alberto Fernandéz kondigde ondertussen ook al drie dagen van nationale rouw af.

Diego Armando Maradona was een fenomenaal voetballer die eind de jaren zeventig bekend werd toen hij nog voor Argentinos Juniors speelde en met zijn vaderland het WK 1979 voor de jeugd in Japan won tegen toen nog de Sovjet-Unie. Hij scoorde op 7 september 1979 in de met 3-1-gewonnen finale en werd uitgeroepen tot beste speler van het tornooi. Zeven jaar later nadat hij via Boca Juniors en FC Barcelona bij het Italiaanse Napels was terechtgekomen was Maradona, met zijn 1 meter 65, al wereldberoemd toen hij op het WK 1986 in Mexico zijn allergrootste triomf liet optekenen. Hij loodste Argentinië voor de tweede keer in de geschiedenis (na 1978) naar de wereldtitel.

Bekijk een video rond de WK-finale van 1986 via FIFA TV:

Hij deed dat met glans maar ook met een kwajongensstreek die hem typeerde. Hij simuleerde in de kwartfinale tegen Engeland kort na de rust de eerste goal met het hoofd maar in werkelijkheid scoorde hij met de hand, de ‘hand van God’ zo zou hij na de wedstrijd verklaren. Vier minuten later maakte hij zichzelf onsterfelijk met een onnavolgbare rush door de Engelse verdediging wat leidde tot ‘het doelpunt van de eeuw’! Niemand twijfelde er toen aan dat hij de allerbeste voetballer ter wereld was!

Bekijk het doelpunt van de eeuw met commentaar van Victor Hugo Morales:

Daarna leidde hij zijn club Napels nog naar twee landstitels (1987 en 1990) en hij veroverde met ‘Gli Azzurri’ ook de UEFA Cup in 1989 na winst tegen VfB Stuttgart. Het waren de laatste grote momenten op het veld in de voetbalcarrière van ‘El pibe de Oro’ (De gouden jongen) want vanaf het WK 1990 in Italië met de verloren finale tegen Duitsland ging het flink bergaf met ‘Pluisje’. Zijn leven werd vanaf dan een aaneenschakeling van incidenten: 15 maanden geschorst wegens cocaïnegebruik, weggestuurd van het WK 1994 wegens het gebruik van de drug efedrine, gezondheidsproblemen (hij overleefde in 2004 een hartinfarct, extravert gedrag in en buiten de stadions, een ontwenningskuur hier en een vermageringskuur daar, …

Diego Armando Maradona was ook nog een tijdje trainer van enkele clubs in Argentinië, in de Verenigde Arabische Emiraten en in Mexico en tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika was hij zelfs bondscoach van zijn land. Hij had een goeie band met de Cubaanse president Fidel Castro en veel sympathie voor links ideologieën. Op vrijdag 30 oktober 2020, nog geen maand geleden haalde hij op zijn 60ste verjaardag uiteraard nog eens alle voorpagina’s van alle media wereldwijd. Daarna volgde begin november het nieuws dat hij na een hersenbloeding een hersenoperatie had ondergaan en op dinsdag 25 november 2020 kwam dan het droevige bericht van zijn overlijden. De voetbalwereld verloor zo een van zijn absolute grootheden die de eeuwigheid zal doorstaan!

Bekijk zeker nog eens deze opwarming van Diego Armando Maradona op woensdag 19 april 1989 in het Olympisch Stadion van München vlak voor de terugwedstrijd van de halve finale in de UEFA Cup tegen Bayern München!

SSC Napoli speelde in dat duel 2-2-gelijk nadat het de heenwedstrijd op 5 april 1989 met 2-0 had gewonnen. Op woensdag 17 mei 1989 won het in Stuttgart de UEFA Cup! Diego Armando Maradona lukte in die campagne 3 goals en 8 assists!

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

 

 

Share