Share

Frankrijk heeft zich op vrijdag 27 november 2020 als zevende land geplaatst voor het UEFA Women’s Euro 2021 dat in 2022 in Engeland zal gespeeld worden. Het was ook de zevende kwalificatie op rij voor onze zuiderburen.

Foto – (c) UEFA.com

Les Bleues, het Franse nationale vrouwenvoetbalteam, maakte de voorbije weken een turbulente periode door. Het botert al een tijdje niet meer tussen de speelsters van zevenvoudig UWCL-winnaar Olympique Lyonnais en bondscoach Corinne Diacre en dat zorgt al enkele maanden voor interne strubbelingen. Het management van de bondscoach en haar technische staf werd dit keer door captain Amandine Henry via de media flink in vraag gesteld en hier en daar werd al geopperd om afscheid te nemen van de vrouw die in het vorige decennium als allereerste met Clermont Foot een mannelijk profteam in de Franse Ligue 2 mocht coachen. Op vrijdagavond 27 november 2020 zat ze echter nog gewoon op de bank bij het thuisduel tegen Oostenrijk terwijl ook Amandine Henry als captain gedurende een uur op het veld stond vooraleer ze vervangen werd door Kenza Dali van West Ham United.

Amandine Henry zorgde de voorbije weken voor ophef met haar uitspraken rond het management van bondscoach Corinne Diacre. Maar ze stond uiteindelijk toch wel op het veld als captain! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Draaide het tijdens de heenwedstrijd in Wiener Neustadt dankzij enkele schitterende reddingen van Manuela Zinsberger, de Oostenrijkse doelvrouw van Arsenal, nog op een scoreloos gelijkspel uit (0-0) dan was het in het Stade de Roudourou in Guingamp een heel ander verhaal. Frankrijk toonde een ander gezicht en het nam zonder veel moeite afstand van Oostenrijk dat alleen maar met verdedigende bedoelingen aan de wedstrijd begonnen was. Na een hoekschop van Amel Majri kopte Wendie Renard de bal al in het eerste kwartier tegen de touwen (1-0, 11de minuut). Nog voor het halfuur was de wedstrijd beslist toen Marie-Antoinette Katoto met een kopbal de score verdubbelde na een voorzet vanop rechts van Delphine Cascarino (2-0, 27ste minuut). Het werd uiteindelijk nog 3-0 nadat Clara Matéo een hoekschop van Amel Majri verlengde en Marie-Antoinette Katoto aan de tweede paal van dichtbij kon binnentikken (73ste minuut). De klus was geklaard en zo kan Frankrijk zich de komende maanden beraden hoe het verder moet met de huidige bondscoach en de speelsters van Olympique Lyonnais.

Bekijk de video met de samenvatting rond Frankrijk – Oostenrijk dankzij FFF TV:

Er zijn dus op dit ogenblik al 7 teams geplaatst voor het volgende EK in Engeland dat van woensdag 6 juli 2022 (met de openingswedstrijd op Old Trafford in Manchester) tot en met zondag 31 juli 2022 (de dag van de finale op Wembley) zal plaatsvinden. Het zijn gastland Engeland, Europees titelverdediger Nederland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en nu dus Frankrijk! 

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share