Share

Op woensdag 9 december 2020 debuteerde het vrouwenvoetbalteam van PSV Eindhoven in Europa met een thuiswedstrijd in de eerste ronde van de UEFA Women’s Champions League tegen FC Barcelona, in 2019 al eens verliezend finalist in deze competitie. Wie vreesde voor een zware nederlaag kwam bedrogen uit want het team van interim-coach Rick de Rooij verloor eervol tegen de Catalaanse trots!

De toss met Mandy van den Berg (rechts voor PSV), scheidsrechter Olga Zadinová uit Tsjechië en Alexia Putellas (FC Barcelona). Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

PSV Eindhoven moest aan de wedstrijd beginnen zonder Australisch international Kyah Simon. De 29-jarige spits is al een tijdje geblesseerd en ze kon dus ook in deze topaffiche nog niet opnieuw aantreden. Amy Harrison, deze zomer ook overgekomen uit Australië, was er wel bij. FC Barcelona, dat mocht aftrappen op de vanwege de coronacrisis zo goed als lege PSV Campus de Herdgang (in het andere geval was de wedstrijd meer dan waarschijnlijk in het Philipsstadion gespeeld voor heel veel toeschouwers), nam meteen het initiatief en het team van coach Lluis Corté kende al vroeg succes. Patricia Guijarro speelde de bal op rechts naar de mee opgeschoven rechtsachter Marta Torrejón. De Spaanse international gaf de bal voor, doelvrouw Sari van Veenendaal greep ernaast en Jennifer Hermoso kon eenvoudig binnenkoppen (0-1, 4de minuut). 

De wedstrijd is pas begonnen en FC Barcelona heeft al gescoord dankzij een kopbal van Jennifer Hermoso (centraal); Zij krijgt felicitaties van Mariona Caldentey (links). Rechts zie je ook nog Lieke Martens en captain Alexia Putellas! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

FC Barcelona bleef domineren en het dwong een flink aantal hoekschoppen af vooral vanop de rechterkant en die corners van Maria Pilar ‘Mapi’ León waren vaak scherp en gevaarlijk maar tot een tweede doelpunt kwam het voorlopig niet. Ook de voorzet van Lieke Martens werd door de Nigeriaanse Asisat Oshoala over het doel van PSV getrapt (17de minuut). Op slag van rust viel die tweede treffer dan toch. Lieke Martens gaf op links naar de mee opgerukte linksachter Leila Ouahabi en haar voorzet werd door captain Mandy van den Berg in een reflexbeweging in de eigen kleine rechthoek met de rechtervoet aangetikt. Sari van Veenendaal kon de bal niet meer uit het eigen doel houden (0-2, 45ste minuut). Niet de beste manier om te gaan rusten.

Mandy van den Berg vraagt zich af hoe ze de voorzet van Leila Ouahabi in het eigen doel wist te verwerken! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Na de onderbreking miste Lieke Martens eerst van dichtbij (50ste minuut) maar vooral PSV kwam beter uit de verf dan in de eerste helft. Het kreeg onverhoopt zelfs een open kans toen Sandra Paños, de doelvrouw van FC Barcelona, de bal knullig verspeelde. Joëlle Smits bediende Jeslynn Kuijpers maar haar poging van bijzonder dicht bij het doel ging met de linkervoet nog naast (54ste minuut). Leila Ouahabi probeerde het dan voor FC Barcelona van ver maar haar schot met links ging ook ver naast (60ste minuut).

Jeslynn Kuijpers, houdt hier Maria Torrejón van FC Barcelona af. De speelster van PSV Eindhoven had kunnen scoren in de debuutwedstrijd van haar club in de UWCL! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Even over het uur was het dan Belgian Red Flame Julie Biesmans (ex-Standard) die de bal doorspeelde naar de mee opgekomen linksachter Janou Levels. Was dit dan de aansluitingstreffer? Het zag er naar uit maar het gekruist schot van Janou ging naast (64ste minuut). En dan viel er toch weer een doelpunt aan de overkant. Het begon met een mooie combinatie van Mariona Caldentey en Patricia Guijarro waarna Jennifer Hermoso de doorspurtende Marta Torrejón vrijspeelde op de rechterkant. De voorzet was perfect en Asisat Oshoala tikte binnen, een les in efficiëntie (0-3, 66ste minuut).

Asisat Oshoala, hier in duel met Aniek Nouwen van de thuisploeg, lukte het derde doelpunten voor FC Barcelona op de Herdgang tegen PSV Eindhoven! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

En dan moest het mooiste doelpunt van de vooravond (het was inmiddels iets over 18 uur maar wel al pikdonker) nog komen.  De na het derde doelpunt ingevallen Aitana Bonmati speelde op rechts naar de ook op dat moment op het veld gekomen Noorse Caroline Graham Hansen die een perfecte voorzet afleverde naar de linkerkant van het strafschopgebied waar Lieke Martens met rechts en in één tijd via de onderkant van de lat binnenknalde (0-4, 75ste minuut). Een plezant moment voor de Nederland-Limburgse en ex-speelster van Standard om met FC Barcelona op Nederlandse bodem te scoren!

Janou Levels, hier met Lieke Martens in de rug, gaf de assist bij het eerreddende doelpunt van PSV Eindhoven! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

In het slot kreeg PSV Eindhoven dan toch dat eerreddende doelpunt waardoor het een eervol verlies werd. Janou Levels stuurde met een knappe pas Joëlle Smits door op links en de al naar het Duitse VfL Wolfsburg getransfereerde spits toonde haar kwaliteiten. Ze ging op snelheid richting het bezoekende strafschopgebied, hield Marie Pilar ‘Mapi’ León af waarna ze Sandra Paños verschalkte met de rechtervoet (1-4, 89ste minuut).

Joëlle Smits krijgt een schouderklopje van Melanie Bross na haar allereerste doelpunt in de UEFA Women’s Champions League! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

De spits van PSV Eindhoven was achteraf bij de persconferentie blij met de geleverde prestatie. “We hebben in dit duel veel geleerd vooral hoe we nog beter kunnen worden.” Het was uiteraard een fijn gevoel voor haar om tegen zo’n club haar eerste Europese goal te kunnen scoren maar ook in Barcelona wil ze nog laten zien wie PSV is. Rick de Rooij was achteraf ook positief gestemd. “Het team heeft het echt goed gedaan, het was een ontzettend leerzame wedstrijd. We verliezen terecht met 1-4 maar voor de teamgeest en de nabije toekomst is dit een geweldige opsteker!”

Lieke Martens scoorde een bijzonder mooie goal op bezoek bij PSV Eindhoven! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Oranje Leeuwin Lieke Martens was uiteraard de speelster van FC Barcelona die na de wedstrijd de vanwege de coronacrisis ook al beperkt aanwezige pers te woord stond.  Zij vond dat PSV een goed niveau had getoond en dat de Nederlandse club het hen best wel lastig had gemaakt. “We moeten hier in feite wel weggaan zonder tegendoelpunt maar die goal is ook de kwaliteit van PSV.” Het doel van FC Barcelona dit jaar is toch wel opnieuw zoals in 2019 die finale van de UEFA Women’s Champions League halen. “We hebben zeker nog wel punten waar we dagelijks moeten blijven aan werken om nog dichter bij de top te geraken, maar ik geloof in ons team!” Ook trainer Lluis Corté is vol vetrouwen. “Ik zal herhalen wat Alexia Putellas zei na het verloren duel in Boedapest tegen Olympique Lyonnais. Neen, er is geen verschil meer tussen FC Barcelona en die topclubs. Wij zijn klaar om met iedereen de strijd aan te gaan!”

Bekijk de samenvatting van dit duel met dank aan Barça TV:

***DIGEST

UEFA Women’s Champions League – 1/16de finale – Heenwedstrijd – PSV Campus de Herdgang, Eindhoven;

PSV Eindhoven – FC Barcelona 1-4 (rust: 0-2);

Doelpunten: 4′ Jennifer Hermoso 0-1, 45′ Mandy van den Berg 0-2 owngoal, 66′ Asisat Oshoala 0-3, 75′ Lieke Martens 0-4, 89′ Joëlle Smits 1-4.

PSV Eindhoven speelde met: Sari van Veenendaal; Ellie Jean (90′ Nadia Coolen), Aniek Nouwen, Mandy van den Berg (captain), Janou Levels; Julie Biesmans, Nurija van Schoonhoven (78′ Kayleigh van Dooren), Amy Harrison (90′ Dana Foederer); Romée Leuchter (46′ Melanie Bross), Joëlle Smits, Jeslynn Kuijpers (69′ Esmee Brugts).

Trainer: Rick de Rooij.

Kwamen niet in actie: Cecilia Santiago, Lisan Alkemade, Maxime Snellenberg.

Het basiselftal van FC Barcelona voor de wedstrijd in de UEFA Women’s Champions League tegen PSV Eindhoven! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

FC Barcelona speelde met: Sandra Paños; Maria Torrejón (74′ Ana-Maria Crnogorcevic), Andrea Pereira, Maria Pilar ‘Mapi’ León, Leila Ouahabi; Alexia Putellas (77′ Victoria Losada), Jennifer Hermoso, Patricia Guijarro (74′ Kheira Hamraoui); Maria Caldentey (67′ Aitana Bonmati), Asisat Oshoala (67′ Caroline Graham Hansen), Lieke Martens.

Trainer: Lluis Corté.

Kwamen niet in actie: Catalina Coll, Gemma Font, Melanie Serrano, Andrea Sánchez.

Scheidsrechter: Olga Zadinová (Tsjechië);

Assistent-scheidsrechters: Lucie Ratajová (Tsjechië) en Nikol Šafránková

(Tsjechië);

Vierde scheidsrechter: Helena Salkova (Tsjechië);

Gele kaarten: 36′ Nurija van Schoonhoven (PSV Eindhoven).

Toeschouwers: 0.

Bekijk de fotoreportage van Sevil Oktem rond PSV Eindhoven – FC Barcelona via:

Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

Share