Share

Op maandag 4 januari 2021 heeft de wereldvoetbalbond FIFA de namen bekendgemaakt van de zeven scheidsrechters en hun 12 assistenten voor het WK voor clubteams 2020 dat na het uitstel in december 2020 vanwege de coronacrisis nu begin volgende maand van maandag 1 tot en met donderdag 11 februari 2021 zal plaatsvinden in Doha. Opmerkelijk is dat daarbij met Edina Alves uit Brazilië een vrouwelijke scheidsrechter is gekozen. Met haar komen overigens ook 2 vrouwelijke assistent-scheidsrechters mee naar Qatar!

Edina Alves vraagt Lucy Bronze, de wereldvoetbalster van het jaar 2020, tijdens het WK 2019 in Frankrijk om achteruit te gaan! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De benoeming van het vrouwelijke trio onder leiding van Edina Alves Batista vervolgt de weg die begonnen is tijdens de FIFA U-17 World Cup India 2017, zo laat de FIFA op haar website weten.  De Zwitserse scheidsrechter Esther Staubli, recent nog op Anderlecht voor een duel in de UWCL, leidde daar één wedstrijd. De Uruguayaanse scheidsrechter Claudia Umpierrez, die twee wedstrijden leidde bij de FIFA U-17 WK Brazilië 2019, zette het parkoers van vrouwelijke scheidsrechters op grote tornooien verder. Het is U inmiddels ook bekend dat er eveneens vrouwelijke scheidsrechters wedstrijden mochten leiden in topcompetities als de Bundesliga in Duitsland (Bibiana Steinhaus) als de Ligue 1 in Frankrijk. Meest recent maakte de Française Stéphanie Frappart nog met succes haar debuut in de UEFA Champions League tijdens het duel tussen Juventus en Dynamo Kiev op woensdag 2 december 2020.

De Braziliaanse assistent-scheidsrechter Neuza Back mag straks ook naar het WK voor clubteams in Qatar! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De twee assistent-scheidsrechters die met Edina Alves een team gaan vormen op het WK voor clubteams in Qatar zijn de Braziliaanse Neuza Back en de Argentijnse Mariana De Almeida. Voor de volledigheid de zes andere scheidsrechters zijn in alfabetische volgorde Mario Escobar uit Guatemala, de Uruguayaan Leodon Gonzalez, de Nederlander Danny Makkelie, Mohammed Abdulla Mohammed uit de Verenigde Arabische Emiraten, de Senegalees Maguette Ndiaye en Abdelkader Zitouni uit Tahiti en samen met hen heeft de FIFA ook nog zeven videowedstrijdofficials (VMO’s) geselecteerd om de VAR tijdens het toernooi te bedienen.

Mariana De Almeida, hier helemaal links op de foto, was ook aanwezig op het WK 2019 in Frankrijk waar ze haar landgenote Laura Fortunato (3de van links) assisteerde tijdens het duel Verenigde Staten – Thailand in Reims. Tussen De Almeida en Fortunato ziet U ook nog vierde scheidsrechter Claudia Umpierrez uit Uruguay. Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Alle geselecteerde wedstrijdofficials zullen hun laatste voorbereidingen in Qatar afronden de week voordat de eerste wedstrijd begint. In het licht van de COVID-19-pandemie zullen de FIFA en het gastland Qatar de nodige waarborgen bieden om de gezondheid en veiligheid van alle betrokkenen bij de wedstrijd te beschermen.

Foto – (c) FIFA.com

Het WK voor clubs 2020 zal in 3 stadions gespeeld worden die allemaal ook dienst zullen doen tijdens het volgende WK 2022 in Qatar. In het Ahmad Bin Ali Stadium wordt de openingswedstrijd gespeeld tussen Al Duhail, de kampioen van Qatar, en Auckland City uit New Zealand. Dat is één van de twee wedstrijden in dat stadion dat net als het Khalifa International Stadium in totaal 2 duels kreeg toegewezen. Het Education City Stadium mag dan weer gastheer spelen voor 4 duels waaronder de finale op donderdag 11 februari 2021 om 21u lokale tijd.

Naast Al Duhail (AFC) en Auckland City (OFC) zijn er nog 5 deelnemers aan het WK voor clubteams namelijk de winnaar van de Copa Libertadores voor de CONMEBOL (in de halve finales staan Boca Juniors en Santos tegenover mekaar maar ook nog River Plate en Palmeiras), Al Ahly uit Egypte (CAF), Ulsan Hyundai uit Zuid-Korea (AFC), Tigres UANL uit Mexico (Concacaf) en Bayern München dat als laureaat van de UEFA Champions League de kleuren van Europa (UEFA) zal verdedigen. De winnaar van de finale op donderdag 11 februari 2021 volgt op de erelijst Liverpool op!

Voor nog meer hierover ga naar:

FIFA.com

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

 

 

Share