Share

Het Three Nations One Goal Tournament ging op donderdag 18 februari 2021 van start in het Koning Boudewijnstadion met de vrouwelijke Derby der lage landen België – Nederland. Op papier een aantrekkelijke affiche met een mooie uitdaging voor de Belgian Red Flames en tevens het begin van de oefencampagne richting het EK 2022 in Engeland.

Justien Odeurs moest een half dozijn doelpunten toestaan maar hier hield ze Daniëlle van de Donk wel van een goal! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Het WK Vrouwenvoetbal 2027 waarvoor de drie deelnemende landen zich gezamenlijk willen kandidaat stellen is nog heel ver weg. Gelukkig maar want de Belgian Red Flames hebben in een leeg Koning Boudewijnstadion geen al te beste beurt gemaakt. Het was een soort wake-up call want de tweede helft was er één, op het gescoorde doelpunt na misschien, om snel te vergeten. Bondscoach Ives Serneels zal wellicht ook niet verwacht hebben dat hij juist bij de start van dit galatornooi zijn grootste thuisnederlaag sinds zijn aantreden en in 47 thuisduels zou oplopen. Het zwaarste verlies was tot op heden op zaterdag 8 april 2017 in Eupen tegen Spanje 1-4, toevallig ook de laatste thuisnederlaag. Sindsdien hadden de Belgian Red Flames thuis al 14 duels op rij niet meer verloren. Het is uiteraard niet meer dan een oefenwedstrijd. Maar dit ontnuchterend resultaat roept wel vragen op.

Peter Bossaert, de CEO van de KBVB, bondsvoorzitter Mehdi Bayat, Roberto Martinez, de bondscoach van de Rode Duivels, en Katrien Jans (centraal) waren allemaal getuige van het thuisverlies met een tennisscore! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

De Belgian Red Flames hebben zich dan wel voor de tweede keer geplaatst voor een EK maar de groep waarin dat gebeurde (met Zwitserland, Roemenië, Kroatië en Litouwen) was dan misschien achteraf bekeken toch niet zo sterk als er gedacht werd. Of misschien zijn de Belgian Red Flames en hun technische staf sindsdien op taktisch vlak in dromenland beland en niet meer attent genoeg want jawel Nederland is Europees kampioen en het stond met de vertrekkende coach Sarina Wiegman ook in de finale van het WK 2019. Ze zijn fysiek en technisch iets sterker, dat is ook correct maar in de voorbije 5 onderlinge ontmoetingen onder zijn leiding liep het altijd taktisch en organisatorisch veel beter en was er nooit zo’n afgang. Er werd op donderdag 24 november 2016, vijf jaar geleden inmiddels, zelfs vriendschappelijk gewonnen tegen de Oranje Leeuwinnen in Leuven. (*) Hoe dan ook de 1-6 staat in de geschiedenisboeken. Nu zondag 21 februari 2021 volgt er in elk geval voor de Belgian Red Flames al een kans op revanche op bezoek bij Duitsland, de regerende Olympisch kampioen die ondertussen onder leiding van bondscoach Martina Voss-Tecklenburg wel een flinke verjonging onderging.

Vivianne Miedema, het dreigende Nederlandse gevaar in de eerste helft van België – Nederland! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

In de wedstrijd zelf liep Nederland voor de rust uit via Vivianne Miedema. Zij scoorde iets over het halfuur nadat Lieke Martens voorbij Laura Deloose ging, via Justien Odeurs de lat trof en de spits van Arsenal uiteindelijk in twee tijden en met de linkervoet binnentrapte (0-1, 33ste minuut). Miedema kopte na elf minuten ook al via Justien Odeurs tegen de lat na een hoekschop van Sherida Spitse en op aangeven van diezelfde Spitse trapte ze vijf minuten voor de rust ook nog eens via de bovenkant van de lat over doel. De Belgian Red Flames zorgden in de eerste helft ook twee keer voor gevaar. Eerst toen Stefanie van der Gragt een voorzet van Janice Cayman wegwerkte was het Davina Philtjens die Jill Roord uitspeelde en vervolgens via een schot met rechts van net in het strafschopgebied de lat trof (25ste minuut). Zeven minuten voor de rust kwam het team van Ives Serneels opnieuw dicht bij een doelpunt na een hoekschop van Tessa Wullaert die eveneens weggewerkt werd door de blonde verdediger van Ajax en waarbij Laura Deloose uiteindelijk met links Sari van Veenendaal aan het werk zette. De bal ging in hoekschop (38ste minuut).

Isabelle Iliano ligt uitgeteld op de grond. Jill Roord krijgt felicitaties van Daniëlle van de Donk na het tweede Nederlandse doelpunt! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

De tweede helft was nauwelijks afgetrapt of Jill Roord trapte op aangeven van Daniëlle van de Donk een enorme open kans met haar rechtervoet nog naast. Het beloofde weinig goeds. Acht minuten later trof Jill Roord wel raak voor vrouwelijk Oranje. Lieke Martens speelde mooi samen met Vivianne Miedema, ging door op links, Justien Odeurs kon het schot nog afweren maar dit keer duwde de ex-speelster van FC Twente wel binnen (0-2, 54ste minuut). Justien Odeurs kwam vervolgens gepast tussen toen Daniëlle van de Donk alleen voor haar opdook en bij de tegenaanval scoorden de Belgian Red Flames. Laura Deloose speelde door naar Janice Cayman op rechts. De speelster van Olympique Lyonnais gaf voor en Marie Minnaert stond op de goeie plaats om de aansluitingstreffer binnen te tikken (1-2, 62ste minuut).

Marie Minnaert zorgde voor een van de weinige Belgische hoogtepunten in het Koning Boudewijnstadion! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

In de 64ste minuut mocht Merel van Dongen een hoekschop nemen vanop de rechterkant. De Belgische luchtmacht liet zich verrassen maar niet Stefanie van der Gragt. Zij kopte keihard raak. Zo werd het 1-3! Drie minuten later was het weer bingo! Merel van Dongen speelde nu vanop de eigen helft naar Lieke Martens. Zij nam de bal aan, draaide zich en begon op te rukken richting het Belgische doel. Vanop ruim twintig meter haalde ze met rechts de trekker over (1-4, 67ste minuut)! En het was nog niet gedaan want ook de ingevallen speelsters droegen nog hun steentje bij! Katja Snoeijs lanceerde Victoria Pelova op rechts. Zij gaf voor en Daniëlle van de Donk scoorde van achter het standbeen langs (1-5, 81ste minuut). Helemaal in het slot stuurde opnieuw Katja Snoeijs nu Renate Jansen weg aan de linkerkant. De speelster van FC Twente ging het strafschopgebied binnen en besloot met links in de verste hoek (1-6, 90ste minuut). De Belgian Red Flames gingen dus zwaar onderuit tegen de Oranje Leeuwinnen. Dit is helemaal terug naar af! Op deze manier blijf je best weg van eender welk eindtornooi en mag iedereen zich afvragen of er de voorbije jaren dan echt wel enige progressie is gemaakt.

Daniëlle van de Donk scoorde in het Koning Boudewijnstadion een technisch bijzonder mooie goal! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

***DIGEST:

Three Nations One Goal Tournament – Donderdag 18 februari 2021 – Koning Boudewijnstadion, Brusssel:

België – Nederland 1-6 (rust: 0-1);

Doelpunten: 33′ Vivianne Miedema 0-1, 54′ Jill Roord 0-2, 62′ Marie Minnaert 1-2, 64′ Stefanie van der Gragt 1-3, 67′ Lieke Martens 1-4, 81′ Daniëlle van de Donk 1-5, 90′ Renate Jansen 1-6.

*België speelde met: Justien Odeurs; Laura Deloose, Amber Tysiak, Julie Biesmans, Davina Philtjens (46′ Isabelle Iliano); Janice Cayman, Marie Minnaert (74′ Chloé Vande Velde), Kassandra Missipo, Davinia Vanmechelen (74′ Ella Van Kerkhoven); Tine De Caigny, Tessa Wullaert (captain) (74′ Hannah Eurlings).

Bondscoach: Ives Serneels;

Kwamen niet in actie: Diede Lemey, Nicky Evrard, Féli Delacauw, Jody Vangheluwe, Lenie Onzia, Sarah Wijnants, Charlotte Tison, Silke Vanwynsberghe.

*Nederland speelde met: Sari van Veenendaal (captain); Lynn Wilms (65′ Lineth Beerensteyn), Stefanie van der Gragt (65′ Kika van Es), Aniek Nouwen, Merel van Dongen; Jill Roord, Jackie Groenen, Sherida Spitse (74′ Victoria Pelova), Daniëlle van de Donk (82′ Inessa Kaagman); Lieke Martens (82′ Renate Jansen), Vivianne Miedema (74′ Katja Snoeijs).

Bondscoach: Sarina Wiegman.

Kwamen niet in actie: Lize Kop, Loes Geurts, Anouk Dekker, Ashleigh Weerden, Danique Kerkdijk, Sippie Folkertsma.

Bekijk een samenvatting dankzij Ons Oranje:

*Gele kaarten: 35′ Amber Tysiak (België), 85′ Lineth Beerensteyn (Nederland).

*Scheidsrechter: Karoline Wacker (Duitsland);

Assistent-scheidsrechter: Katrin Rafalski (Duitsland) en Christina Biehl (Duitsland);

Vierde scheidsrechter: Fabienne Michel (Duitsland);

Toeschouwers: 0.

Bekijk de fotoreportage rond dit duel met dank aan Sevil Oktem, Stijn Audooren, Dirk Vuylsteke en David Catry:

Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

(*) De 5 eerdere resultaten van de duels tussen de Belgian Red Flames en Nederland onder leiding van Ives Serneels!

09/12/2013 België – Nederland 2-3 (vriendschappelijk in Waregem);

12/02/2014 Nederland – België 1-1 (WK-kwalificatie in Zwolle);

07/05/2014 België – Nederland 0-2 (WK-kwalificatie in Leuven);

24/11/2016 België – Nederland 3-2 (vriendschappelijk in Leuven);

24/07/2017 Nederland – België 2-1 (EK-eindronde in Tilburg);

 

 

 

Share