Share

Het Spaanse nationale vrouwenvoetbalteam heeft zich op donderdag 18 februari 2021 als tiende land geplaatst voor deelname aan het EK 2022 in Engeland. Spanje plaatste zich als winnaar in groep D na een ruime uitoverwinning op bezoek in Bakoe tegen Azerbeidzjan.

Foto – (c) RFEF

Het team van bondscoach Jorge Vilda hield in de ASK Arena in Bakoe schietoefening tegen Azerbeidzjan. Bij de rust stond het al 0-6 en het schuttersfeest eindigde op een 0-13-uitoverwinning. (*) Zowel Esther González (21ste, 24ste, 30ste, 31ste en 87ste minuut) als Jennifer Hermoso (33ste, 43ste, 67ste, 82ste en 90ste + 3′ minuut) lukten 5 goals. De andere doelpunten werden gescoord door Mariona Caldentey (57ste minuut), Eva Navarro (75ste minuut) en Nerea Eizaguirre (84ste minuut). Spanje is door het resultaat groepswinnaar met 19 punten uit 7 duels. Het heeft wel nog een wedstrijd te spelen thuis tegen Polen op dinsdag 23 februari 2021. Voor Spanje is die na de kwalificatie voor het EK 2022 zonder belang. Polen kan mits winst met nu 14 punten uit 7 duels nog over Tsjechië springen dat met 16 punten uit 8 wedstrijden als voorlopige tweede al uitgespeeld is. Moldavië 3 punten uit 7 wedstrijden en Azerbeidzjan 0 punten uit 7 wedstrijden zijn allebei al uitgeschakeld in deze groep!

Bekijk de video met de doelpunten in Azerbeidzjan – Spanje met dank aan SeFutbol:

Voor Spanje zal het in 2022 de 4de deelname aan een EK-eindronde worden. Alleen bij de eerste deelname in 1997 bereikte het de halve finales waarin het de weg naar de finale tegen Duitsland versperd werd door Italië! In 2013 en 2017 werd het telkens uitgeschakeld in de kwartfinales door respectievelijk Noorwegen en Oostenrijk. In dit laatste duel in Tilburg verloor het na strafschoppen!

Bondscoach Jorge Vilda mag met Spanje ook in 2022 naar het EK! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Er zijn dus op dit ogenblik al 10 teams geplaatst voor het volgende EK in Engeland dat van woensdag 6 juli 2022 (met de openingswedstrijd op Old Trafford in Manchester) tot en met zondag 31 juli 2022 (de dag van de finale op Wembley) zal plaatsvinden. Het zijn gastland Engeland, Europees titelverdediger Nederland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Frankrijk, de Belgian Red Flames, Ijsland en nu dus ook Spanje!

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 
(*) Spanje won ooit thuis op 20 maart 1994 met 17-0 tegen Slovenië in de EK-kwalificatie 1995. Dat is de grootste thuiswinst ooit. De grootste uitwinst was op 19 september 2009 met 0-13 op bezoek bij Malta in de WK-kwalificatie 2011. Deze record uitwinst werd dus in dit duel geëvenaard!
Share