Share

Finland heeft zich op vrijdag 19 februari 2021 in eigen land in groep E geplaatst voor het EK 2022 in Engeland. Het won in Helsinki tegen rechtstreeks concurrent Portugal dankzij een doelpunt in de toegevoegde tijd.

Anna Signeul was met Schotland op het EK 2017 in Nederland. Met Finland gaat ze naar het EK 2022 in Engeland! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

In een groep met Schotland, dat aanwezig was op het voorbije WK 2019 in Frankrijk, en Portugal, het team dat Finland de weg versperde naar het EK 2017 in Nederland, was Finland niet meteen topfavoriet om zich te plaatsen voor het EK 2022 in Engeland. Toch is dat voor het team van de Zweedse bondscoach Anna Signeul gelukt.

Finland is in deze EK-kwalificatiecampagne echt de ploeg van de laatste minuten. Op bezoek bij Portugal op woensdag 12 november 2019 speelde het in Famalicão 1-1-gelijk na een doelpunt in de 90ste minuut van Linda Sällström (90ste minuut). Op dinsdag 1 december 2020 verliet diezelfde Sällström in de 90ste + 4′ minuut het veld in het Easter Road Stadium van Edinburgh waarna de ingevallen Amanda Rantanen in de 90ste + 5′ minuut het winnende doelpunt lukte op bezoek bij Schotland, dat zo uitgeschakeld werd voor het EK 2022 in Engeland (0-1). Op vrijdag 19 februari 2021 tenslotte was het opnieuw Linda Sällström, speelster in de Franse D1 Arkéma bij Paris FC, die scoorde in de toegevoegde tijd (90ste + 3′ minuut) thuis tegen Portugal wat genoeg was voor alweer 1-0-winst en de kwalificatie voor het EK!

Bekijk de samenvatting van de wedstrijd met dank aan de Finse Voetbalbond / Suomen Palloliitto:

Finland kreeg zo met 19 punten uit 7 wedstrijden zekerheid over deelname aan het EK 2022 in Engeland. Het speelt op dinsdag 23 februari 2021 nog een uitwedstrijd tegen Cyprus. Portugal, dat tweede is met 16 punten uit 7 duels, gaat op de laatste speeldag eveneens op bezoek bij Schotland maar dat duel wordt vanwege de Covid-reisbeperkingen ook in Cyprus gespeeld. Schotland is na de 0-10 tegen Cyprus in Larnaca eveneens op vrijdag 19 februari 2021 met 12 punten uit 7 duels uitgeschakeld en dat is ook het geval voor Albanië 6 punten uit 8 wedstrijden en Cyprus 0 punten uit 7 duels.

Rechtsachter Tuija Hyyrynen, die in Italië voor Juventus uitkomt, is één van de bekendste Finse voetbalsters op dit ogenblik! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Finland plaatste zich voor het eerst voor een EK in 2005 (*). Toen haalde het in Engeland meteen de halve finales. In 2009 in eigen land strandde het in de kwartfinales en in 2013 in Zweden moest het naar huis na de groepsfase. In 2017 was het niet aanwezig op het EK in Nederland. 2022 in Engeland wordt het vierde eindtornooi voor het Finse nationale vrouwenvoetbalteam.

Er zijn dus op dit ogenblik al 11 teams geplaatst voor het volgende EK in Engeland dat van woensdag 6 juli 2022 (met de openingswedstrijd op Old Trafford in Manchester) tot en met zondag 31 juli 2022 (de dag van de finale op Wembley) zal plaatsvinden. Het zijn gastland Engeland, Europees titelverdediger Nederland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Frankrijk, de Belgian Red Flames, Ijsland, Spanje en nu dus ook Finland!

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 
(*) De vrouwen van Finland waren er dus voor het eerst bij op een EK in 2005. Voor de Finse mannen is dat op het toekomde EK 2020 waar ze in de groep van de Rode Duivels zitten en in principe op maandag 21 juni 2021 in Sint-Petersburg op de 3de en laatste speeldag in groep B het team van Roberto Martinez ontmoeten.
Share