Share

In het zonnige Stade des Alpes van Grenoble, een van de kandidaatsteden voor het WK Vrouwenvoetbal 2019 in Frankrijk, stond op zondag 15 mei 2016 de finale van de Franse vrouwenbeker op het programma tussen Montpellier, vorig seizoen in Calais nog verliezende finalist, en Lyon, dat vorige week voor de 10de keer op rij Frans landskampioen werd en de voorbije 4 seizoenen ook deze trofee won.

De Franse bekerfinale met de Alpen op de achtergrond! Foto - (c) MamPict

De Franse bekerfinale met de Alpen op de achtergrond! Foto – (c) MamPict

Montpellier was dit seizoen in de Franse D1 Féminine de enige ploeg die Lyon op een 0-0 kon houden en het wou voor 8.782 toeschouwers in Grenoble proberen om voor een stunt te zorgen door de Franse beker te veroveren. Montpellier begon, in een stadion waar met de Alpen op de achtergrond de wind vrij spel had, ook het sterkst aan de wedstrijd want nauwelijks bezig ging de Zweedse Sofia Jakobsson door op links, ze gaf de bal voor en na een enorme misser van Wendie Renard was de Braziliaanse Andressa Alves als eerste op de bal om het openingsdoelpunt tegen de netten te tikken (1-0, 2de minuut). Wie dacht dat Lyon meteen op de knieën zat had het verkeerd voor want de sterrenformatie reageerde meteen en na een eerste hoekschop gaf Pauline Bremer de bal terug aan Camille Abily op rechts. Het nummer 23 zette voor en daar stond de mee opgerukte Griedge M’Bock om met rechts de gelijkmaker in de verste hoek binnen te trappen (1-1, 4de minuut).

Eugnéie Le Sommer (links) probeert de opening te vinden in een wedstrijd vol strijd! Foto - (c) Maya Mans

Eugnéie Le Sommer (links) probeert de opening te vinden in een wedstrijd vol strijd! Foto – (c) Maya Mans

Lyon nam daarna de touwtjes in handen maar Montpellier hield ook dankzij doelvrouw Solène Durand stand. Zij redde enkele pogingen van de spitsen van Lyon en ze had ook geluk dat zowel Hegerberg en Le Sommer een doelpunt afgekeurd zagen. Even viel de wedstrijd stil toen de Japanse Saki Kumagai ongelukkig op het hoofd van Andressa Alves terechtkwam. De Braziliaanse moest voortijdig afgevoerd en vervangen worden en er werd voor het ergste gevreesd. Na de wedstrijd was iedereen opgelucht dat zij terug helemaal opgeknapt was. Voor de rust noteerden we nog pogingen van Amandine Henry (38ste minuut) en Eugénie Le Sommer (41ste minuut) die evenwel hun weg naar het doel niet vonden.

Laura Agard (Montpellier) en Ada Hegerberg (Lyon) in volle concentratie! Foto - (c) Maya Mans

Laura Agard (Montpellier) en Ada Hegerberg (Lyon) in volle concentratie! Foto – (c) Maya Mans

In de tweede helft veranderde het spelbeeld nauwelijks. Lyon bleef proberen om het verschil te maken, Montpellier verdedigde het evenwicht met alle mogelijke middelen in de wetenschap dat een gelijkspel na de reguliere speeltijd eventuele winst via strafschoppen kon opleveren. En ze braken uit wanneer het kon met acties van Marie-Charlotte Léger, Laetitia Tonazzi en Sofia Jakobsson die evenwel zonder succes bleven. Lyon bleef de aanval zoeken maar toen iedereen dacht dat de fout van de jarige Linda Sembrant op de doorgebroken Pauline Bremer een strafschop zou opleveren besliste de vrouwelijke scheidsrechter Jennifer Maubacq daar anders over (67ste minuut). Net toen iedereen al met de strafschoppen in gedachten zat was daar dan toch een geniale flits van de 6 minuten eerder ingevallen Louisa Nécib. Vanop 20 meter haalde ze meteen uit waarna de bal onhoudbaar over Solène Durand in het doel van Montpellier verdween (1-2, 85ste minuut). De geschiedenis herhaalde zich want net als vorig jaar in Calais verloor Montpellier na een sterk begin tegen Lyon, dat zo voor de vijfde keer op rij en voor de 6de keer in totaal de Coupe de France Féminine mee naar huis mocht nemen!

Lyon juicht na het winnen van de Franse beker in Grenoble! Foto - (c) Maya Mans

Lyon juicht na het winnen van de Franse beker in Grenoble! Foto – (c) Maya Mans

Zondag 15 mei 2016 – Finale Coupe de France Féminine – Stade des Alpes, Grenoble:
Montpellier – Olympique Lyonnais 1-2 (rust: 1-1);
Doelpunten: 2′ Andressa Alves 1-0, 4′ Griedge M’Bock Bathy Nka 1-1, 85′ Louisa Nécib 1-2.

Ada Hegeberg (Noorwegen), Pauline Bremer (Duitsland), Lotta Schelin (Zweden) en Saki Kumagai (Japan), het vreemdelingenlegioen van Lyon! Foto - (c) Maya Mans

Ada Hegeberg (Noorwegen), Pauline Bremer (Duitsland), Lotta Schelin (Zweden) en Saki Kumagai (Japan), het vreemdelingenlegioen van Lyon! Foto – (c) Maya Mans

Bekijk een samenvatting met de hoogtepunten van de finale met dank aan FFF:

Luister naar reacties na de wedstrijd met de jarige Linda Sembrant (Montpellier):

Sofia Jakobsson (Montpellier):

Pauline Bremer (Lyon):

Anouk Dekker (Montpellier):

Amel Majri (Lyon):


Andressa Alves Da Silva (Montpellier):

Amandine Henry (Lyon):

Share