Share

Op zaterdag 22 mei 2021 speelde Sporting de Charleroi op bezoek bij KRC Genk Ladies de laatste competitiewedstrijd van het seizoen in de allereerste Belgische Women’s Scooore Super League. Na afloop was het het ideale moment om een bilan op te maken van deze nieuwkomer op het hoogste niveau.

Yasaman Farmani: de allereerste speelster uit Iran in het Belgische vrouwenvoetbal. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Er werden veel vragen gesteld toen Sporting de Charleroi half januari 2020 aankondigde dat het uit het niets zou gaan deelnemen aan de Women’s Scooore Super League 2020-21. Helemaal terecht want wat hadden de vrouwelijke Zebra’s op dit niveau te zoeken en hoe zouden de technische staf en de speelsters van dit team zich in hun eerste seizoen voorstellen. Waren ze een vogel voor de kat of zouden ze het er toch redelijk goed vanaf brengen.

Megane Vos lukte het allereerste competitiedoelpunt van Sporting de Charleroi in de Women’s Scooore Super League 2020-21! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Als we hun parcours in dit eerste seizoen, dat begon op donderdag 16 juli 2020 met een oefenwedstrijd op bezoek bij eerste provincialer Auvelais, eventjes bekijken kunnen we vaststellen dat ze veel leergeld betaald hebben. Nog voor het seizoen begonnen was werd T1 Philippe Venturoso aan de kant geschoven waardoor T2 Tiziano Rutilo de eerste wedstrijden leidde. Op vrijdag 28 augustus 2021 lukten de vrouwelijke Zebra’s via Megane Vos na een assist van Ylenia Carabott al na 2 minuten wedstrijd uit tegen KRC Genk Ladies de allereerste goal in de tot 10 teams uitgebreide Women’s Scooore Super League. Zoals verwacht ging Sporting de Charleroi op die eerste speeldag uiteindelijk wel onderuit met 3-1.

Sara Missair pakte met Sporting de Charleroi thuis tegen FWS Woluwe begin september 2020 het eerste punt in de Women’s Scooore Super League! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

De week nadien op vrijdag 4 september 2020 behaalden captain Noémie Fourdin & co op de tweede speeldag thuis in Marcinelle tegen FWS Woluwe hun eerste punt (1-1) dankzij een late gelijkmaker van Estelle Dessilly op aangeven van Yasaman Farmani, de echtgenote van Ali Gholizadeh profvoetballer bij de Zebra’s!

Het eerste doelpunt van Estelle Dessilly op de Belfius Academy in Marcinelle bezorgde Sporting de Charleroi een eerste punt in de Women’s Scooore Super League! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De trein leek op dat moment vertrokken maar op het einde van de maand liep het opnieuw in een thuiswedstrijd in de zestiende finales van de Beker van België verkeerd want het team uit de Women’s Scooore Super League verloor met 2-4 tegen eersteklasser VC Moldavo!

Madison Hudson aan de bal voor Sporting de Charleroi dat al in de zestiende finales uitgeschakeld werd in de Beker van België! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Ook het vervolg in de competitie was moeilijk want coach Tiziano Rutilo zag zijn team week na week verliezen thuis tegen RSC Anderlecht (0-7), thuis tegen Club YLA (1-3) en op KAA Gent Ladies (4-0) in de maand oktober 2020.

Coach Tiziano Rutilo (rechts) geeft uitleg aan het team tijdens de rust van het duel op bezoek bij KAA Gent Ladies! Ook dat was de Women’s Scooore Super League voor Sporting de Charleroi in het coronaseizoen 2020-21! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

En vervolgens in november met verliesbeurten thuis tegen Standard (0-6), op bezoek bij OHL Women (7-0) en thuis tegen SC Eendracht Aalst Ladies (0-3). Een uitschakeling in de Beker van België en zes nederlagen op rij met een puntentotaal van 1 op 24 zorgden er mee voor dat er door het bestuur ingegrepen werd.

Tiziano Rutilo legde de eerste steen bij Sporting de Charleroi. Toch werd hij vroegtijdig bedankt! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Bij de volgende thuiswedstrijd op vrijdag 11 december 2020 stond met Philippe Venturoso plots weer de oorspronkelijke T1 langs de lijn als hoofdcoach van de vrouwelijke Zebra’s. Het zorgde meteen voor een ommekeer want Sporting de Charleroi speelde in Marcinelle 0-0-gelijk tegen KRC Genk Ladies. Een tweede punt mocht bijgeschreven worden achter de naam van de nieuwkomer in het klassement. Een week later in de best bekeken televisiewedstrijd van het Belgische vrouwenvoetbal op Eleven Sports voor nieuwjaar verloor Sporting dan wel met 3-1 op bezoek bij FWS Woluwe de kentering was ingezet.

Philippe Venturoso en de française Ines Dhaou bespreken het wedstrijdplan! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

De eerste competitiewedstrijd na nieuwjaar op zaterdag 23 januari 2021 was uiteindelijk de historische datum waarop het vrouwenteam van Sporting de Charleroi voor de allereerste keer won op het hoogste niveau. SV Zulte Waregem, het enige team dat de Carolo’s nog niet had ontmoet, moest in een dag met felle regenbuien aan de Kastanjelaan in Zulte het onderspit delven. Het werd 1-2 na goals voor de bezoekers van de profspeelsters Inès Dhaou op strafschop (55ste minuut) en Ylenia Carabott (76ste minuut). Geena-Lisa Buyle kon kort voor tijd met de aansluitingstreffer (1-2) enkel nog de eer van de Essevee Women SL redden! De week nadien op vrijdag 29 januari 2021 stonden beide teams opnieuw tegenover mekaar en met een beetje geluk voor de thuisploeg bleef het 0-0. Les Zebrettes waren met een 4 op 6 zowaar voor het eerst dit seizoen 2 duels op rij ongeslagen.

Ylenia Carabott (boven) en Jessica Silva Valdebenito (onder). Ze gaven alles voor Sporting de Charleroi in het eerste jaar van de Women’s Scooore Super League! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Februari en maart van dit jaar waren maanden zonder succes. De nederlagen en tegendoelpunten volgden elkaar op maar in de Waalse derby op bezoek bij Standard deed Charleroi het toch al stukken beter dan in de heenmatch!

De Slovaakse Ludmila Matavkova (links) en Renate-Ly Mehevets uit Estland (rechts). Ze beleefden hun topmoment op bezoek bij FWS Woluwe in play-off 2! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Begin april 2021 begon play-off 2 met thuisverlies tegen SV Zulte Waregem (0-2). Half april toonde de nieuwkomer dan tegen een door blessures gehavend FWS Woluwe in de competitie weer een ander gezicht. Doelpunten na de rust van Renate-Ly Mehevets en Ludmila Matavkova, die andere profvoetbalsters uit Estland en Slovakije, bezorgden Philippe Venturoso een tweede uitoverwinning sinds zijn aantreden (0-2). Inmiddels was ook bekend geworden dat de nog even recordinternational Aline Zeler de coach zou worden in het tweede seizoen van de club.

Aline Zeler tekende in het verleden al mee de lijnen uit op het veld bij de Belgian Red Flames. Vanaf het seizoen 2021/22 mag ze de vrouwelijke Zebra’s coachen in de Women’s Scooore Super League! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Dit gegeven had de samenhang tussen technische staf en speelsters eventueel kunnen verstoren maar dat gebeurde niet. Sporting de Charleroi won na een nieuwe nederlaag op bezoek bij SC Eendracht Aalst Ladies (2-0) bij de volgende thuiswedstrijd op vrijdag 30 april 2021 voor het eerst een competitiewedstrijd op eigen veld. KRC Genk Ladies moest met een 2-0-nederlaag naar huis en ook FWS Woluwe was twee weken later op vrijdagavond 14 mei 2021 eenzelfde lot beschoren. De thuisploeg scoorde op die stormachtige avond zelfs voor het eerst 4 keer terwijl het slechts 1 doelpunt moest toestaan. Alysson Duterne lukte in Marcinellle de eerste dubbel voor de vrouwelijke Zebra’s!

Alysson Duterne was de eerste speelster die twee keer scoorde in dezelfde wedstrijd voor Sporting de Charleroi! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

In de laatste twee wedstrijden van het seizoen liet Sporting de Charleroi nog twee nederlagen optekenen. Thuis tegen SC Eendracht Aalst Ladies werd het 0-2 en op bezoek bij KRC Genk Ladies verloor het met 2-1. Vijf minuten voor tijd lukte de française Jennifer Bouchenna het laatste competitiedoelpunt van het seizoen.

Jennifer Bouchenna lukte het laatste doelpunt van het seizoen voor Sporting de Charleroi! Chrystal Lermusiaux is er als eerste bij om haar te feliciteren! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

De fans die ook talrijk aanwezig waren bij de allereerste oefenwedstrijd in Auvelais vonden de verplaatsing naar KRC Genk Ladies niet te ver om hun vrouwenteam te ondersteunen bij het afscheid van hun eerste meer dan behoorlijke seizoen op het hoogste niveau.

De fans van Sporting de Charleroi zorgden met hun Bengaals vuur vaak voor wat extra spektakel rond het veld! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

***DIT WAS HET EERSTE SEIZOEN VAN SPORTING DE CHARLEROI IN DE WOMEN’S SCOOORE SUPER LEAGUE 2020-21:

*TECHNISCHE STAF:

Tiziano Rutilo (T1), Philippe Venturoso (T1), Alexis Roets (T2 & physical coach), Giovanni Dolore (T2/T3), Emmanuel Lepore (keeperstrainer);

*SPELERSKERN:

Doelvrouwen: Ambre Collet, Sara Missair, Laurie Filleur;

Ambre Collet met haar vervangster in de tweede helft van de competitie Laurie Filleur! Foto – (c) Sportpix.be / Jill Delsaux

Veldspeelsters: Jennifer Bouchenna, Ylenia Ann Carabott, Julie Challe, Estelle Dessilly, Inès Dhaou, Alysson Duterne, Yasaman Farmani, Noémie Fourdin, Madison Hudson, Ashley Laurent, Catarina Leleu, Chrystal Lermusiaux, Camille Letelier, Ludmila Matavkova, Renate-Ly Mehevets, Iulia Petelca, Delphine Préaux, Lou Périquet, Estelle Schollaert, Jessica Silva Valdebenito, Julie Steens, Alessia Teresi, Aleizia van ‘t Hof, Megane Vos.

Aleizia Van’T Hof en Lou Périquet waren de jongeren in het eerste seizoen bij de vrouwelijke Zebra’s! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

*RESULTATEN:

18 competitieduels in de Women’s Scooore Super League: 1x winst, 3x gelijkspel, 14 nederlagen, 7 doelpunten gescoord (slechtste aanval), 68 goals tegen (meeste tegengoals), 6 punten.

8 duels in play-off 2: 3x winst, geen enkel gelijkspel, 5 nederlagen, 9 doelpunten gescoord, 11 tegen, 9 punten.

Grootste thuiswinst: 4-1 tegen FWS Woluwe (14/05/2021);

Grootste uitwinst: 0-2 op bezoek bij FWS Woluwe (16/04/2021);

Captain Noémie Fourdin en Chrystal Lermusiaux zijn blij met de winst op bezoek bij FWS Woluwe! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Grootste thuisnederlaag: 1-9 tegen KAA Gent Ladies (05/03/2021);

Grootste uitverlies: 8-0 op RSC Anderlecht (05/02/2021);

Clean sheets: 4 van de 26 duels (met Ambre Collet in doel)!

Topschutter: Alysson Duterne (4 goals);

Bekijk de start van Sporting de Charleroi op donderdag 16 juli 2020 in Auvelais dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Noémie Fourdin, de captain, voor aanvang van het seizoen dankzij Vrouwenteam TV:

Bekijk een sfeerbeeld van de laatste wedstrijd van Sporting de Charleroi in het seizoen op zaterdag 22 mei 2021 op bezoek bij KRC Genk Ladies dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar de captain Noémie Fourdin na afloop van de laatste wedstrijd en van het seizoen 2020-21 dankzij Vrouwenteam TV:

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share