Share

Op donderdag 24 juni 2021 heeft de UEFA beslist om de regel voor het uitdoelpunt dat dubbel telt vanaf het seizoen 2021-22 met ingang van de kwalificatiewedstrijden in alle Europese clubcompetities bij de jeugd, de vrouwen en de mannen te schrappen. Indien de stand na een heen- en een terugwedstrijd gelijk is dan volgen er voortaan verlengingen en eventueel strafschoppen.

Gejuich na het scoren van een doelpunt. De goals zijn op Europees vlak nu zowel thuis als uit van evenveel waarde! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

De regel voor uitdoelpunten werd toegepast om de winnaar van een gelijkspel te bepalen over twee duels in gevallen waarin de twee teams hetzelfde aantal doelpunten hadden gescoord in die twee wedstrijden. In dergelijke gevallen werd het team dat het hoogste aantal doelpunten buitenshuis had gescoord beschouwd als de winnaar van de ontmoeting en dat team kwalificeerde zich voor de volgende ronde van de competitie. Als de twee teams hetzelfde aantal doelpunten thuis en uit hadden gescoord aan het einde van de normale speeltijd in de tweede wedstrijd, werd er extra tijd gespeeld, gevolgd door strafschoppen als er in die extra tijd (2 x 15 minuten) geen doelpunt werd gescoord.

Aleksander Ceferin, de voorzitter van de Europese Voetbalbond UEFA, lichtte de afschaffing van de regel voor het uitdoelpunt verder toe. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

In een reactie op de afschaffing van de regel van het uitdoelpunt zei UEFA-voorzitter Aleksander Čeferin:

“De regel voor uitdoelpunten is een intrinsiek onderdeel van UEFA-competities sinds de invoering ervan in 1965. De laatste jaren is er echter tijdens verschillende UEFA-bijeenkomsten gedebatteerd over de kwestie van de afschaffing ervan. Hoewel er geen eensgezindheid was, hebben veel coaches, fans en andere voetbalbelanghebbenden de eerlijkheid ervan in twijfel getrokken en de voorkeur uitgesproken voor afschaffing van de regel.”

De heer Čeferin voegde toe: “De impact van de regel druist nu in tegen het oorspronkelijke doel, omdat het thuisteams nu – vooral in eerste instantie – ervan weerhoudt om aan te vallen, omdat ze bang zijn een doelpunt toe te staan dat hun tegenstanders een cruciaal voordeel zou geven. Ook is er kritiek op de oneerlijkheid, vooral in de extra tijd, van het verplichten van de thuisploeg om twee keer te scoren als de uitploeg heeft gescoord.”

“Het is eerlijk om te zeggen dat het thuisvoordeel tegenwoordig niet meer zo belangrijk is als het ooit was”, concludeerde de UEFA-voorzitter. “Rekening houdend met de consistentie in Europa op het gebied van speelstijlen, en veel verschillende factoren die hebben geleid tot een afname van het thuisvoordeel, heeft het Uitvoerend Comité van de UEFA de juiste beslissing genomen door het standpunt aan te nemen dat het niet langer gepast is voor een uitdoelpunt om meer gewicht in de schaal te leggen dan een thuisdoelpunt.”

De nieuwste versies van alle UEFA-competitiereglementen voor clubs zijn hier te vinden via deze link:

UEFA.com – Documentatie – Reglementen

Lees nog meer over deze beslissing via:

UEFA.com

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

Share