Share

Op zondag 27 juni 2021 werd er opnieuw een pagina Belgische sportgeschiedenis geschreven. Eerst kwam het basketbal bij de vrouwen aan de beurt nadien was het woord aan het mannenvoetbal.

Belgian Cats Julie Allemand en Emma Meesseman werden gekozen in de All-Star Five van het FIBA Eurobasket 2021 samen met de Française Ende Miyem, de Bosnische Jonquel Jones en de Servische Sonia Vasic! Foto – (c) FIBA / Belgian Cats

De Belgian Cats wonnen in Valencia hun wedstrijd voor de 3de plaats tegen Wit-Rusland. Dit keer kwam het team van bondscoach Philip Mestdagh nooit in de problemen. Ze bouwden al in het eerste quarter een voorsprong van tien punten uit en ze gaven dat voordeel in het vervolg van de wedstrijd niet meer weg. Dankzij een eindstand van 77-69 behaalden de Belgian Cats hun tweede bronzen medaille op een EK nadat dit in 2017 ook al in Praag gelukt was tegen Griekenland! Servië won de finale tegen Frankrijk met 63-54! De punten in de wedstrijd voor het brons werden gescoord door Emma Meesseman 21, Antonia Delaere 17, Kyara Linskens 15, Kim Mestdagh 8, Julie Vanloo 7, Hanne Mestdagh 5 en Julie Allemand 4. De volgende afspraak voor de Belgian Cats zijn de Olympische Spelen in Tokio met de eerste wedstrijd op dinsdag 27 juli 2021 tegen Australië!

Thorgan Hazard, hier nog als jongere bij RC Lens, tien jaar later belangrijk bij de Rode Duivels! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De Rode Duivels kregen later op de avond in het Estadio de La Cartuja van Sevilla met Portugal en Cristiano Ronaldo de Europese titelverdediger als tegenstander in de achtste finales. Na Rusland, Denemarken en Finland de eerste moeilijke tegenstander op het EK 2020 voor Roberto Martinez & co. Het moment van de wedstrijd kwam er drie minuten voor de rust toen Thorgan Hazard (Borussia Dortmund) de bal toegespeeld kreeg van Thomas Meunier. De broer van Eden kreeg even wat ruimte om naar binnen te schuiven vanaf de flank en uit te halen. Zijn schot draaide even weg en ging vervolgens onhoudbaar voor de Portugese doelman Rui Patricio tegen het net (1-0, 42ste minuut).

Thibaut Courtois hield de Rode Duivels mee overeind tegen de Europese titelverdediger Portugal! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Portugal kwam in de tweede helft nog dicht bij de gelijkmaker maar Thibaut Courtois hield een kopbal van Ruben Dias (Manchester City) uit zijn doel terwijl Raphaël Guerreiro (ook al van Borussia Dortmund) zijn poging op de paal zag strandden. Het was de allereerste keer dat België op een EK-eindronde een titelverdediger uitschakelde! Ook dat is dus historisch! Het vervolg is de kwartfinale tegen het Italië van Roberto Mancini en dat op vrijdag 2 juli 2021 om 21 uur in München!

Lees nog meer over het duel van de Rode Duivels tegen Portugal via:

Website UEFA – EK 2020

Lees nog meer over het Olympisch programma van de Belgian Cats via:

Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

 

 

Share