Share

De Belgian Cats zorgden de voorbije dagen tijdens de groepsfase en de kwartfinale van het FIBA Women’s Eurobasket 2021 in Strasbourg voor veel spannende momenten. En ook de halve finale in Valencia tegen Servië werd een thriller.

Het vrouwenbasketbalteam van Servië toen het op vrijdag 28 mei 2021 een oefenduel speelde in Kortrijk tegen de Belgian Cats! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Beide teams hadden mekaar tijdens de voorbereiding op het EK op vrijdag 28 mei 2021 nog ontmoet. In Kortrijk werd het iets minder dan een maand geleden na een razend spannend oefenduel een nipte overwinning voor België 64-63. De Belgian Cats speelden toen nog zonder Julie Allemand, Kim Mestdagh en Kyara Linskens. Inmiddels hadden de Belgian Cats na thrillers tegen Turkije in de slotwedstrijd van de groepsfase (63-61) en tegen Rusland in de kwartfinale (85-83) de laatste vier bereikt.

Onder impuls van Julie Allemand kwamen de Belgian Cats in het tweede quarter sterk terug! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Ook in Valencia tegen Servië was het uiteindelijk op zaterdag 26 juni 2021 een thriller. De Belgian Cats begonnen bijzonder slecht aan hun tweede halve finale in vier jaar tijd. Maar ze wisten langzaam maar zeker de negatieve spiraal om te draaien en nog voor halfweg stonden ze tegen het sterke, harde, agressieve en in het eerste quarter vlot scorende Servië dankzij de punten van Julie Allemand en Antonia Delaere toch vier punten voor (32-36). Op dat moment zag het er goed uit voor het team van bondscoach Philip Mestdagh maar in het derde quarter begon de voorsprong te slinken en dit ondanks het feit dat Emma Meesseman nu wel punten begon te scoren.

Het shot van Kim Mestdagh in de halve finale in Valencia tegen Servië kwam een fractie van een seconde te laat! België mistte de EK-finale op de buzzer! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Met nog een quarter te gaan bleven de Belgian Cats een puntje voor (55-54) maar het missen van de rebounds zowel aanvallend als verdedigend zorgden ervoor dat Servië zich langzaam naar een kleine voorsprong speelde. In het slot kwam het ondanks een achterstand van vier punten toch nog bijna helemaal goed voor de Belgian Cats maar de korf van Kim Mestdagh op de buzzer kwam luttele honderdsten van een seconde te laat om de derde thriller op rij succesvol af te ronden. Servië haalde het uiteindelijk na de check van de scheidsrechters met 74-73! In de andere halve finale eerder op de dag had Frankrijk met 73-61 gewonnen tegen Wit-Rusland. De Belgian Cats spelen dus op zondag 27 juni 2021 voor de bronzen medaille tegen Wit-Rusland! In 2017 won het die wedstrijd in Praag tegen Griekenland met 78-45!

Lees over de bronzen medaille in 2017 via:

Vrouwenteam.be

U kan de wedstrijd voor de derde plaats op zondag 27 juni 2021 vanaf 18 uur volgen via de livestream van Sporza:

Sporza.be

De achtste finale van het EK 2021 tussen de Rode Duivels en Portugal is vanaf 21 uur te zien op Eén!

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share