Share

Een dag na de openingswedstrijd in het Stade de France staat met Albanië – Zwitserland op zaterdag 11 juni 2016 het eerste EK-duel in het Stade Bollaert-Delelis van Lens op het programma. Het is het eerste stadion op dit EK waar ook al een internationale vrouwenvoetbalwedstrijd gespeeld werd.

Op woensdag 13 juni 1984 opende België hier zijn EK-campagne onder leiding van Guy Thys tegen Joegoslavië. Het was de dag dat de Rode Duivels dankzij doelpunten van Erwin Vandenbergh (28ste minuut) en Georges Grün (45ste minuut) met succes aan toen nog een EK met 8 landen begonnen. De jonge Enzo Scifo speelde zichzelf ook in de kijker. Later werd er ook nog West-Duitsland – Roemenië gespeeld.

14 jaar later stonden er ook in het kader van het WK 1998 in Frankrijk 5 wedstrijden in dit stadion op het programma en dat is nu tijdens het EK 2016 opnieuw het geval.

Dit is overigens wel het eerste stadion op dit EK waar er al internationaal vrouwenvoetbal werd gespeeld. Frankrijk speelde op woensdag 24 augustus 2011 in Lens een oefenduel tegen Polen en het won met 2-0 dankzij doelpunten van Elodie Thomis (1ste minuut) en Elise Bussaglia (36ste minuut).

Bekijk enkele video’s rond Frankrijk – Polen:

en via:

en via:

en bekijk het doelpunt van Elise Bussaglia (de 2-0):

Lees over België – Joegoslavië van 1984:
Website UEFA

Lees over Frankrijk – Polen via:
Footaufeminin-Com

PS: Frankrijk won de openingswedstrijd tegen Roemenië met 2-1. Nadat Olivier Giroud ‘les Bleus’ kort voor het uur op voorsprong kopte (1-0, 58ste minuut) maakte Bogdan Stancu gelijk vanop de strafschopstip (1-1, 65ste minuut). Het team van Didier Deschamps trok uiteindelijk aan het langste eind dankzij een parel van Dimitri Payet (West Ham United) in de slotfase (2-1, 89ste minuut).

Lees meer over Frankrijk – Roemenië via:
Website UEFA

Share