Share

Engeland heeft zich woensdagavond 7 juli 2021 met hun mannenploeg voor het eerst geplaatst voor een finale op een Europees Kampioenschap Voetbal. De vrouwen was dat eerder al gelukt!

Alex Scott stond in de laatste grote finale die Engeland speelde in 2009 in Helsinki tegen Duitsland! Tegenwoordig is de 140-voudige international MBE en een bekend gezicht bij BBC, UEFA en FIFA! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

In het vrouwenvoetbal speelde Engeland al in 1984 een finale in wat toen nog de European Competition for Women’s Football heette. De Zweedse Pia Sundhage, tegenwoordig bondscoach van Brazilië, lukte op zondag 27 mei 1984 aan Kenilworth Road in het stadion van Luton Town de beslissende strafschop nadat beide teams hun thuiswedstrijd met 1-0 hadden gewonnen. Op donderdag 10 september 2009 stond Engeland opnieuw in de finale dit keer tijdens het EK 2009 in Finland. In het Olympisch Stadion van Helsinki verloor het met 2-6 tegen Duitsland. In het mannenvoetbal was voor Engeland na het winnen van het WK Voetbal op zaterdag 30 juli 1966 op Wembley tegen West-Duitsland (4-2 na verlengingen) een lange wachttijd ontstaan. Tot en met dit EK was het de mannen nooit gelukt om zich opnieuw te plaatsen voor een finale.

Ook in de halve finale tegen Denemarken, waarbij ex-Lioness Alex Scott op de eretribune mocht plaatsnemen waar ook Prins William en David Beckham zaten, zag het er eventjes naar uit dat dit niet ging lukken. Zeker toen de vrije trap van Mikkel Krogh Damsgaard op het halfuur tegen de netten ging (0-1, 30ste minuut). Maar na een owngoal van de Deense captain Simon Thorup Kjaer (1-1, 39ste minuut) op aangeven van Bukayo Saka kreeg Engeland opnieuw hoop. Een mooie voetbalwedstrijd was het dit keer niet op Wembley maar het bleef wel bijzonder lang spannend en in de verlengingen kreeg het thuisland nog een beetje hulp van de Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie die een doorbraak van Raheem Sterling, die licht aangeraakt werd in het strafschopgebied, met een strafschop beloonde. Harry Kane kon het geschenk in twee tijden (Kasper Schmeichel redde in eerste instantie de poging van de spits van Tottenham Hotspur) verzilveren!

Zo staat Engeland op zondag 11 juli 2021 op het eigen Wembley in de finale van het Europees Kampioenschap tegen Italië. Het heeft daarbij het thuisvoordeel maar in deze eeuw is dat in dit tornooi nog geen gunst geweest. Zowel Portugal in 2004 tegen Griekenland (0-1 na een goal van Angelos Charisteas in de 57ste minuut) als Frankrijk in 2016 tegen Portugal (0-1 na een goal van Eder in de 109de minuut) verloren hun Europese finale voor eigen publiek! In de vorige eeuw hielden zowel Spanje (in 1964 tegen de Sovjet-Unie), Italië (in 1968 na een replay tegen Joegoslavië) als Frankrijk (in 1984 tegen Spanje) de winst wel thuis en ze werden Europees kampioen!

Nog meegeven dat Engeland ook volgend jaar in de spotlights zal staan van het Europese voetbal want het organiseert van woensdag 6 tot en met zondag 31 juli 2022 het EK Vrouwenvoetbal. De Belgian Red Flames zullen aanwezig zijn op dat tornooi!

Lees meer over Engeland – Denemarken op het EK 2020 via:

Website UEFA.com – Euro 2020

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share