Italië begon op vrijdag 11 juni 2021 in Rome als eerste aan dit EK 2020. Op dinsdagavond 6 juli 2021 bereikte het op Wembley ook als eerste de finale die in hetzelfde stadion zal worden gespeeld en dat na een spannende en meeslepende wedstrijd tegen Spanje dat beslist werd met de strafschoppen!

De doelpunten kwamen allebei in de reguliere speeltijd eerst dankzij een knap opgezette aanval van Italië die met een mooi krullend schot van Federico Chiesa afgerond werd (1-0, 60ste minuut). De gelijkmaker kwam er vervolgens via de ingevallen Alvaro Morata (1-1, 80ste minuut) die drijvend met de bal en op snelheid een één-twee opzette met Dani Olmo door het centrum van de Italiaanse verdediging waarna hij de bal met links onhoudbaar voorbij Gianluigi Donnarumma trapte (1-1, 80ste minuut). De wedstrijd draaide vervolgens uit op verlengingen en strafschoppen en daar redde de bij AC Milan meer dan waarschijnlijk naar Paris Saint-Germain vertrekkende doelman de poging van Alvaro Morata waarna Jorginho de Spaanse doelman Simon Unai naar de verkeerde kant stuurde en Italië naar de finale trapte (4-2).

Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Italië zal in de finale de winnaar van de tweede halve finale tussen Engeland en Denemarken ontmoeten. De teams van bondscoaches Gareth Southgate en Kasper Hjulmand spelen precies twee jaar na de finale van het WK 2019 Vrouwenvoetbal in Frankrijk tussen de Verenigde Staten en Nederland (2-0) hun onderlinge duel. Nog meegeven dat zowel Spanje, Italië, Engeland en Denemarken volgend jaar aanwezig zullen zijn op het EK Vrouwenvoetbal 2022 in Engeland. De Belgian Red Flames hebben zich voor dat tornooi ook geplaatst!