Op de tweede speeldag op het Olympisch vrouwenvoetbaltornooi hebben Zweden en Groot-Brittannië zich al geplaatst voor de kwartfinales na overwinningen tegen respectievelijk Australië en gastland Japan maar het was vooral een dag met een pak doelpunten. 31 goals werden er genoteerd en 6 daarvan vielen tijdens de kraker Nederland – Brazilië.

Wedstrijden tussen Nederland en Brazilië zijn altijd leuk om volgen en dat was op zaterdag 24 juli 2021 in het Japanse Miyagi niet anders. Na de volksliederen kwam er meteen vuur in de wedstrijd want bij een Nederlandse aanval draaide Vivianne Miedema knap weg van de Braziliaanse Erika waarna ze onhoudbaar binnenschoot (1-0, 3de minuut). Haar vijfde treffer al op dit tornooi. Maar weinige ogenblikken later ging de bal op de stip want de Australische scheidsrechter Kate Jacewicz had handspel gezien van Lieke Martens. Terwijl Marta al had plaatsgenomen achter de bal werd ze gecorrigeerd door de VAR want bij de kopbal van Rafaelle was het buitenspel! Toch zou Brazilië snel op gelijke hoogte komen. Even over het kwartier tikte Debinha in twee tijden raak (1-1, 17de minuut).

Kort voor het uur lukte Vivianne Miedema met het hoofd en na een blunder van doelvrouw Barbara haar 6de goal van het tornooi (2-1, 59ste minuut) maar korte tijd later was alles te herdoen. Stefanie van der Gragt maaide Ludmila onderuit waarna Marta vanop de strafschopstip Sari van Veenendaal kansloos liet (2-2, 64ste minuut). Brazilië boog de achterstand zelfs om in een voorsprong toen Ludmila profiteerde van een te korte terugspeelbal van Aniek Nouwen om vervolgens zuiver en eenvoudig af te werken (3-2, 68ste minuut). Maar na een lichte fout van Ludmila kreeg Nederland nog een vrije trap. De specialiste Sherida Spitse was al met een knieblessure naar huis maar Dominique Janssen mikte met rechts via de vingertoppen van Barbara wonderschoon in de winkelhaak (3-3, 79ste minuut). Het duel tussen de Oranjevrouwen en de Seleçao Brasileira had alle verwachtingen ingelost.

Bekijk een samenvatting van dit duel met dank aan Eurosport:

Nog in groep F eindigde China – Zambia in een knotsgekke wedstrijd iets eerder in hetzelfde Miyagi Stadium op 4-4 nadat het bij de rust 3-2 stond. De Chinese Wang Shuang lukte 4 goals waaronder een strafschop. Eerder lukten alleen Birgit Prinz en op woensdag 21 juli 2021 Vivianne Miedema 4 doelpunten in 1 wedstrijd op een Olympisch tornooi! Voor Zambia scoorde dan weer Barbra Banda 3 keer (waardoor zij de eerste speelster werd die in 2 duels 3 keer scoorde op de Olympische Spelen) terwijl ook Racheal Kundananji, die ooit met BK Kazygurt in de UWCL tegen RSC Anderlecht speelde, een doelpunt aantekende! China eindigde het duel met tien na de rode kaart voor Li Qington (86ste minuut).

In groep G plaatste Zweden zich in het Saitama Stadium als eerste voor de kwartfinale door met 4-2 te winnen tegen Australië. De eerste helft werd afgesloten met een 1-1-gelijkspel na doelpunten van Fridolina Rolfö (1-0, 20ste minuut) en een kopbal van Samantha Kerr (1-1, 36ste minuut). In het begin van de tweede helft kopte Samantha Kerr opnieuw raak waardoor Australië zelfs op voorsprong kwam (1-2, 48ste minuut). Vier minuten later zorgde Lina Hurtig ervoor dat de bordjes opnieuw in evenwicht kwamen (2-2, 52ste minuut). Zweden trof vervolgens via Caroline Seger de lat (58ste minuut) waarna Fridolina Rolfö met een hard schot vanop 20 meter Zweden opnieuw op voorsprong bracht (3-2, 63ste minuut). Hedvig Lindahl stopte dan een strafschop van Samantha Kerr (69ste minuut). In het laatste kwartier zorgde de ingevallen Stina Blackstenius op aangeven van Kosovare Asllani voor de 4-2-eindstand!

Later herpakte de Verenigde Staten zich in hetzelfde stadion na het verlies op de openingsdag door met 1-6 te winnen tegen Nieuw-Zeeland. Rose Lavelle (9de minuut) en Lindsey Horan met het hoofd (45ste minuut) scoorden voor de rust. In de tweede helft was er eerst een eigen doelpunt ook al met het hoofd van Abby Erceg (0-3, 63ste minuut) terwijl Betsey Hassett (ex-Ajax) wel aan de juiste kant raak trof (1-3, 72ste minuut). Daarna waren er nog goals van Christen Press (1-4, 80ste minuut), Alex Morgan (1-5, 87ste minuut) en een tweede owngoal nu van Catherine Joan Bott (1-6, 90ste + 3′ minuut).

Bekijk een samenvatting van dit duel vanaf 3.22 met dank aan Eurosport:

In groep E tenslotte verloor debutant Chili nu ook tegen Canada dat tot 0-2 uitliep dankzij een dubbel van Janine Beckie kort voor en net na de rust telkens op aangeven van Nichelle Prince (0-1, 38ste en 0-2, 47ste minuut). Janine Beckie had voor ze haar eerste goal scoorde al een strafschop tegen de paal getrapt (20ste minuut). Kort voor het uur lukte Karen Araya het allereerste vrouwelijke Chileense doelpunt op de Olympische Spelen (1-2, 57ste minuut) dat nadien ook nog pech had in de Sapporo Dome toen het de lat trof (72ste minuut).

In de tweede wedstrijd in groep E won Groot-Brittannië met het kleinste verschil tegen gastland Japan dankzij een doelpunt van Ellen White (0-1, 74ste minuut). Groot-Brittannië is met een 6 op 6 zeker van deelname aan de kwartfinales op deze Olympische Spelen!

Bekijk een samenvatting van de tweede speeldag met dank aan Eurosport:

Dit is de stand na 2 speeldagen:

Groep E: 1. Groot-Brittannië 2-6 (3-0), 2. Canada 2-4 (3-2), 3. Japan 2-1 (1-2), 4. Chili 2-0 (1-4);

Groep F: 1. Nederland 2-4 (13-6), 2. Brazilië 2-4 (8-3), 3. China 2-1 (4-9), 4. Zambia 2-1 (7-14);

Groep G: 1. Zweden 2-6 (7-2), 2. Verenigde Staten 2-3 (6-4), 3. Australië 2-3 (4-5), 4. Nieuw-Zeeland 2-0 (2-8).

Zweden en Groot-Brittannië zijn zeker van deelname aan de kwartfinales!